Historische rassenlijsten digitaal beschikbaar

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 25/02/2020 12:53
Rassenlijsten geven belangrijke informatie over verschillende rassen en variƫteiten van landbouwgewassen. De eerste Rassenlijst werd in 1924 gepubliceerd. Medewerkers van Wageningen University & Research hebben alle edities van de Rassenlijst vanaf 1924 gedigitaliseerd. Ze zijn vrij toegankelijk.

In 1924 begon het Wagenings Instituut voor Plantenveredeling met de uitgave van de 'Rassenlijst', een beschrijving van de rassen van gewassen die in Nederland geteeld werden. Tot 2007 is de 'Rassenlijst' jaarlijks uitgegeven, aanvankelijk door het Instituut voor Plantenveredeling, later door wettelijke commissies als IVRO en CPRO. Vanaf 2007 worden nieuwe rassen geregistreerd door CSAR (Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst Landbouwgewassen).

Historische rassenlijsten
Informatie over oude rassen, rassen die geteeld zijn in de periode vanaf 1850 tot 1950, zijn opgenomen in de Oranje Lijst. In die lijst zijn bijna 4.500 groenterassen opgenomen zoals 745 verschillende aardappelrassen tot 158 variaties op een wortel. Die rassen zijn nog steeds belangrijk omdat ze vaak gebruikt worden voor het maken van selecties en kruisingen. Ze vormen vaak het uitgangsmateriaal van de moderne rassen. Door die oude rassen beschikbaar te houden, het je de mogelijkheid waardevolle toekomstige rassen.

Alle historische edities van de Rassenlijst zijn nu digitaal vrij beschikbaar. Op de website van CSAR vind je de actuele rassenlijsten. De Aanbevelende Rassenlijst Akkerbouw en Veehouderij 2020 is daar sinds kort beschikbaar met de meest recente gegevens van de aanbevolen rassen van de belangrijkste akkerbouw en voedergewassen.

Beschrijvende rassenlijsten 1924 - 2007
ga naar
https://www.groenkennisnet.nl/nl/groenkennisnet/show/Historische-rassenlijsten-digitaal-beschikbaar.htm



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL