Klimaatadaptieve binnenstad in Utrecht

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 18/02/2020 07:01
De structuur van de Utrechtse binnenstad biedt veel potentie voor klimaatadaptatie. Door gebruik te maken van de singelstructuur en een aangepaste beplanting kun je de overlast door extreme droogte, hitte of wateroverlast, zo blijkt uit een verkenning.

Door klimaatverandering zullen steden meerdere keren per jaar te maken krijgen met wateroverlast door extreme neerslag die wordt afgewisseld met langere periodes van extreme droogte en hitte. Je kunt in steden er op anticiperen door meer ruimte voor groen te maken, door wadi's in te richten of andere ruimtelijke oplossingen. Op nieuwbouwlocaties of andere locaties voor stadsontwikkeling, zoals voormalige haven- en industriegebieden, is vaak veel ruimte beschikbaar voor het inpassen van oplossingen. Maar in de historische binnenstad is die ruimte er vaak niet. Als je wat wilt, is het een kwestie van passen en meten.

Casestudies
In een verkennend onderzoek - dat is uitgevoerd door Stichting In Arcadiƫ, Okra landschapsarchitecten en Wageningen University and Research - is gekeken wat er mogelijk is in de binnenstad van Utrecht. Het idee was dat de aanpasisngen in de singelstructuur van Utrecht mogelijk een rol kan spelen bij de beperking van hittstress, droogte en het stedelijk waterbeheer bij grote regenbuien. De onderzoekers hebben gekeken welke ontwerptools je er in kunt zetten.

Voor de verkenning zijn drie casestudies verricht: het stationsgebied bij de Catharijnesingel en het Moreelsepark, het binnenstedelijk gebied tussen de grachten en het gebied rondom de Maliebaan. En elke case werden diverse tools ingezet zoals het reduceren van verharding, windblokkades wegnemen, geleiding van het hemelwater, opslag van regenwater, vergroenen van een plein of het toepassen van een wadi.

Klimaatadaptatie
Uit de studie blijkt dat de cultuurhistorische structuren bieden veel potentie als klimaatadaptieve dragers voor de historische binnenstad. Dat kan door aanpassing van de ondergrondse infrastructuur, door slmee beplantingsplannen waarmee je luchtstromen kunt sturen en door schaduwwerking de temperatuur kunt verlagen

Met het onderzoek wilde het team laten zien welke praktijkinterventies mogelijk zijn. De verkenning kan de basis zijn voor een meer specifiek uit te werken strategie en voor locatiespcifieke interventies voor een klimaatadaptieve binnenstad.

Download rapport De singel als klimaatadaptieve drager
ga naar
https://www.groenkennisnet.nl/nl/groenkennisnet/show/Klimaatadaptieve-binnenstad-in-Utrecht.htm



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL