Nyrstar maakt Jaarresultaten 2009 bekend

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 25/02/2010 10:16
HOOFDPUNTEN
- Stabiele financiële prestatie in uiterst moeilijke marktomstandigheden
. Onderliggende EBITDA van €93 miljoen (€153 miljoen in 2008)
. Sterke financiële positie met netto schuld van €38 miljoen op 31 december 2009
. Uitgifte converteerbare obligaties in juli 2009 bracht €120 miljoen op
. Gevolgd door een gestructureerde kredietfaciliteit van €250 miljoen voor de financiering van de grondstoffenhandel
. Voorgesteld dividend van €0,10 per aandeel

Resultaten van de veranderingen in de organisatie
Nieuwe CEO benoemd en herstructurering van het managementteam in februari 2009
Op schema om duurzame jaarlijkse kostenbesparingen van €75 miljoen te realiseren tegen eind 2010 (in vergelijking met 2008)
Op schema om herstructurering te realiseren tegen einde 2010 (490 afvloeiingen op 31 december 2009)
Onderliggende werkingskosten per ton, 14% lager dan in 2008, beneden doel van €500/ton.

Resultaten nieuwe strategie
. Nieuwe strategie bekendgemaakt in juni 2009 om de smeltactiviteit te verbeteren en uit te breiden en ondertussen selectief opportuniteiten in de mijnsector na te streven
. Overname Tennessee Mines (VS), verwerving 85% belang in de Coricancha-mijn (Peru) en 19,9% belang in Ironbark (eigenaar van de internationaal gerenommeerde zink-loodafzetting Citronen in Groenland)
. Daarna aankoop van 1,25 miljoen ton zink in concentraat van Talvivaara (Finland)
. Verder actief nieuwe mogelijkheden blijven verkennen om onze strategie toe te passen

COMMENTAAR
Aangezien de ernstige achteruitgang in de wereldeconomie leidde tot een lagere vraag naar zink en andere grondstoffen in 2009, reageerde Nyrstar snel door drastisch het productieprofiel te verlagen. De zinkproductie voor het jaar bedraagt daardoor 817.000 ton, 23% minder dan in 2008.

Na de benoeming van de nieuwe CEO Roland Junck en de herstructurering van het managementteam in februari 2009 werd een uitgebreid programma opgestart om de Vennootschap snel om te vormen tot een gestroomlijnd, efficiënt, dynamisch en flexibel bedrijf dat zich vooral richt op het creëren van waarde.

De Vennootschap zit op schema om tegen het einde van 2010 een duurzame jaarlijkse kostenbesparing van €75 miljoen te realiseren (in vergelijking met 2008) en om het herstructureringsprogramma af te ronden tegen einde 2010, met 490 afvloeiingen op 31 december 2009. Ondanks de significant lagere productieniveaus, was de onderliggende bedrijfskost per ton 14% lager dan in 2008, lager dan het eerder aangekondigde doel van €500/ton.

Deze transformatieprogramma's hielpen de Vennootschap om in 2009 een stevige financiële prestatie neer te zetten met een onderliggende EBITDA van €93 miljoen en een onderliggende EPS van €0,32 per aandeel, ondanks een zeer moeilijke marktomgeving met een gemiddelde zinkprijs van US$1.659/ton (11% minder dan in 2008).

De Vennootschap voerde ook een uitgebreide strategische evaluatie uit. De resultaten daarvan werden bekendgemaakt in juni 2009. Met deze nieuwe strategie wil de Vennootschap zijn toonaangevende wereldwijde smeltactiviteit voor meerdere metalen blijven verbeteren en uitbreiden en daarnaast ook opportuniteiten nastreven op het gebied van de mijnbouw. Daarbij gaat de voorkeur naar mijnen die de bestaande activiteiten ondersteunen en markten waar de Vennootschap vakkennis en bewezen capaciteiten heeft.

De Vennootschap heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het uitvoeren van deze strategie, onder andere met de overname van de Tennessee-mijnen (VS) met inbegrip van het Gordonsville-mijnencomplex (mei 2009) en het East Tennessee-mijnencomplex (december 2009), een belang van 19,9% in Ironbark, eigenaar van de Citronen zink-loodafzetting van wereldklasse in Groenland (november 2009) en een belang van 85% in de Coricancha-mijn in Peru (november 2009). Vervolgens maakte de Vennootschap de aankoop bekend van 1,25 miljoen ton zink in concentraat van Talvivaara in Finland (februari 2010), een innovatieve manier om de strategie van de Vennootschap verder uit te voeren.

De Vennootschap voltooide in juli 2009 de uitgifte van converteerbare obligaties voor €120 miljoen en ging daarna in januari 2010 een gestructureerde kredietfaciliteit aan van € 250 miljoen voor de financiering van de grondstoffenhandel. Op lange termijn vormt dit een belangrijke hoeksteen voor de financieringsnoden van de Vennootschap en levert het de financiële slagkracht om de strategie van de Vennootschap te blijven uitwerken.

Onder invloed van een daling in de vraag ten gevolge van de financiële crisis daalde de gemiddelde LME zinkprijs tot onder US$1.100/ton in februari. Maar gedurende de rest van het jaar steeg deze naar meer dan US$2.500/ton tegen december 2009 naarmate de marktomstandigheden verbeterden, in het bijzonder in China, ondersteund door de substantiële fiscale en monetaire stimulansen in alle grote landen wereldwijd.

Roland Junck, Chief Executive Officer van Nyrstar, verklaarde:

"2009 was een jaar vol actie voor Nyrstar. In het begin van het jaar voerden we een programma in om Nyrstar snel om te vormen tot een prestatiegerichte organisatie die sneller en met meer daadkracht kan reageren op de veranderende marktomstandigheden.
We stelden agressieve doelstellingen voorop om duurzame jaarlijkse besparingen te realiseren via een verminderd personeelsbestand en lagere werkingskosten. In sommige gevallen hebben we deze doelstellingen verhoogd. In alle gevallen zijn we onze verbintenissen nagekomen of zijn we goed op weg om dat te doen en dat zorgt voor een sterke grondslag voor een duurzame toekomst.

We voerden een uitgebreide strategische evaluatie door en maakten de resultaten daarvan bekend in juni 2009. We zijn ervan overtuigd dat onze nieuwe strategie Nyrstar goed op weg zet om onze visie te realiseren: wij willen de partner bij uitstek worden in essentiële grondstoffen voor de ontwikkeling van een veranderende wereld. Tijdens de zes maanden sinds de bekendmaking van onze nieuwe strategie hebben we een aantal belangrijke overnames voltooid die ervoor zullen zorgen dat zowel de smelt- als de mijnactiviteit een waardevolle bijdrage leveren aan onze toekomstige opbrengsten. We blijven actief bijkomende opportuniteiten verkennen om zo onze strategie verder te realiseren.

Onze financiële positie blijft sterk als gevolg van een doordacht cash management en belangrijke financieringsinitiatieven die ons de financiële slagkracht bieden om onze strategie verder te realiseren.

De markt voor zink is tijdens het jaar hersteld onder invloed van een geleidelijk herstel in de consumptie in de ontwikkelde economieën en de stijgende vraag in China. We blijven ervan overtuigd dat hoewel de markten blijven schommelen, de toekomst voor zink en andere grondstoffen op middellange tot lange termijn sterk blijft met veel groeikansen. We hebben een duidelijke visie voor een toekomst vol vertrouwen en de overtuiging en financiële slagkracht om onze verbintenissen te blijven nakomen."




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL