Verslag AVA Imtech te Rotterdam

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 20/04/2004 16:27
Algemene vergadering van Imtech was eens een vergadering, goed geleid door de heer A. Jocobs en die opende om 10.30 uur de goed verzorgende en prettig lopende vergadering. Aanwezig 105 aandeelhouders met 11.152.858. Dit totaal bleek bij de stemming over punt 3 a en b niet voldoende om de twee punten aan te nemen en die werden dan ook teruggetrokken. Dit gebeurd niet veel.
De voorzitter nam de gebruikelijke stukken door, publicatie van de ava en in welke kranten etc.
Hierna kreeg de heer R. van den Bruggen het woord en als je die man hoort spreken, dat is een genoegen om naar te luisteren. Rap van de tong en zakelijk, helder en duidelijk. Ondanks de slechte economie wist Imtech toch haar omzet, ondanks de mindere verwachting op peil te houden. En dat had minder geweest zei v.d. Bruggen, als wij Meica in Engeland niet hadden overgenomen. Hij gaf gelijk antwoord op eventuele vragen, die anders gekomen hadden, als tegen argument. Imtech groeit dus door acquisities en ook autonoom. In Duitsland heeft Imtech een marktpositie van 15 tot 20% . De Telecom was verliesgevend, hoofdoorzaak de overname enkele jaren geleden van Datelnet, was te duur, nogmaals, daar hebben wij ook van geleerd. Een zak met geld en dan niet te gauw toehappen en daarom nemen wij liever kleine familiebedrijfjes over. Dat kost extra tijd en emoties, van de familie die afscheid gaat nemen. Zo heeft de overname van het Engelse Meica ca. 2 jaar geduurd en daarom was het jammer, dat punt 3 a en b. afgestemd werden. Nu kunnen ze nog slechts een halfjaar voor een overname, als de afscheid nemende parij aandelen wenst, vooruit. Daarna zal dan een BAVA moeten komen met 1 agenda punt, uitgifte van eigen aandelen.
Imtech heeft een goede positie in het onderhoud weten op te zetten en daar zitten marges van 7-8% op. Daar stelde de heer W. Burger goede vragen over en wat bleek, van de jaarwinst kwam daar ca. 22 miljoen winst vandaan. Dus was de vraag van de heer Burger terecht, graag in het volgende jaar een uitgebreidere uitleg en liefs een apart hoofdstuk over deze tak van "sport". Daar zal aangewerkt gaan worden, zegde de heer Jacobs toe. De Telecom was in 2003 nog verliesgevend, maar door het verder ontwikkelen van de UTMS netwerk door o.a. Vodafoon en KPN zal dat verlies aanzienlijk minder zijn en gaan worden dit jaar en de komende jaren. Het probleem is, de bedrijven die UMTS bezitten, hebben eigenlijk nog geen of tekort geld voor de ontwikkeling van de UMTS.
Vorig jaar (op vraag van de VEB), ging er in Spanje een mooie overname zeker niet door,juist, oorzaak de verkopende partij wilde teveel geld en met als ervaring, Datelnet, hebben wij toen, neen gezegd. Het verlies van de Telecom kwam dan ook voor ca. 80-90% bij Datelnet vandaan.
De bouwfraude wat in de krant heeft gestaan, daar hebben wij samen met de NMA een onderzoek naar lopen en daar hebben wij geen voorziening voor getroffen en wij hebben alle vertrouwen in een goede afloop en meer wil en kan ik er niet over zeggen.
Op een vraag van ons, "heeft u een overname van Getronics of delen overwogen vorig jaar, zo ja en zo neen, waarom niet? Ja, wij hebben in geval van bij Getronics, wel een lijstje gehad, maar het kwam eigenlijk niet in ons spoorboekje voor om een gehele overname van Getronics, ingeval dat. Zij zitten in landen die tever van ons bed zijn en daar zijn wij nog niet aan toe. Benelux, Spanje, Duitsland en Engeland en dan kijken wij verder. Wij willen in de ICT wel overnames doen, maar liefst kleine stappen i.p.v. grootte! Terecht (red.) Ook op een vraag van XEA.nl over het contant en keuze dividend, zei de voorzitter; "ik ben ook voorstander van keuze, maar de goede kaspositie en de verwatering, al is die klein, doet ons besluiten nog bij cashdividend te blijven. Als er een grote overname zou komen, dan kan het altijd nog". Ons argument was, dat de min. kosten ex. BTW EUR 50 zijn en het tarief 5% van het brutobedrag en dat het vele jaren duurt voor het geld bij de belastingen diensten terug is, Italie doet er ca. 3-5 jaar over.
Op vragen over het dividend, dat per 3 mei betaalbaar is en ex datum 22 april is zei de heer v.d. Bruggen, wij blijven op EUR 1,07 als dat kan, tot de normale 40% van de winst is bereikt. Nu meer dan 60% uitbetaling. Dus over dit jaar bij een goede gang van zaken zit er weer EUR 1,07 in, ja, maar wij beloven niets, kwam er achter de tafel vandaan, op dit geluid uit de zaal.
Imtech is goed gepositioneerd voor de toekomst en met dit bestuur en management zitten de medewerkers en investeerders goed. De heer Scheffer heeft over 2003 voor het laatst zijn geld gehad, dit op vragen uit de zaal.

Over de vooruitzichten zei de heer v.d. Bruggen; "ondanks aarzelen van de economie zien wij 2004 met vertrouwen tegemoet en naar de huidige inzichten zal de EBITA van Imtech over 2004 verder toenemen".
Daarna gingen de andere agenda punten er vlot door en kunnen alle partijen terug zien en kijken op een goede dag en naar goede vooruitzichten. Het aandeel geeft met een dividend van EUR 1,07 bij de huidige koers van ruim 23.50 (incl dividend EUR 1.07 over 2003) een rendement van ca. 4,75%, dus de instappers van nu, investeren in een bedrijf dat gebruik maakt van de nieuwste technieken en goed draait en haar orders weet binnen te halen.
Na de afsluiting werden de aanwezigen prima verzorgd, met een soort "koud buffet", in de Doelen en konden zij "voldaan" huiswaarts keren.
Een aandeel om te houden en bij te kopen was de algemene stemming van de aanwezigen.
Een opmerking willen wij u niet onthouden: "dit is tenminste een bedrijf, beter dan waar wij gisteren waren" (KLM)!
En dat zou de leiding van de KLM zich aan moeten trekken, want de beleggers zijn eigenlijk "een grote familie".



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL