Verslag BAVA Buhrmann d.d. 8 okt te Amsterdam

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 08/10/2003 15:40
Om even over 11.00 uur opende de Voorzitter R.C. v.d. Hoek de BAVA en nam de algemene zaken door, publicatie ect.
Aanwezig waren 69 Aand.houders met 25.844.789 sts en even zoveel stemmen en 2 CTA houders met 2.403.004 sts en ook even zoveel stemmen. Er was geen gebruik gemaakt van het com.kanaal, daar de aanmeldingstermijn tekort ervoor was., jammer maar hetzij zo, Buhrmann is een van de 14 deelnemers van het comm.kanaalaandeelhouders. Het stemrecht van de C aand. Pref. Aand. is 1,39 tegenover 1 van de aandelen.
Daarna was er een uitleg over de strategie en waarom verkoop van de papierafdivisie van de heer Koffrie.
De verkoop zou alleen plaats vinden in 1 totale verkoop van de divisie, een prijs die de reele waardering zou inhouden en de koper papierhandel en productie als enige kernactiviteit heeft.
PaperlinX Limited voldeed aan die prijs en voorwaarden. Het waren zij ook, die met de vraag kwamen of Buhrmann die divisie niet wilde verkopen. De overnamesom staat vast op EUR 706 miljoen en daar kan nog tussen 0 en 26 miljoen bijkomen, maar de 26 is aan de hoge kant, zei Koffrie en is afhankelijk van de EBITA. De situatie is in de papiermarkt nog iets minder geworden en wij krijgen 10 x de EBITA, gem. genomen over 2002 en 2003 en de normale verhouding ligt op ca. 7-8 x EBITA.
Door de overname en lossing van de schulden wordt de schuldenlast sinds het 2e kw. 2001 maar nu met ca. 60% teruggebracht van 2.285 naar 932 miljoen.
Ook daalt de omzet met ca. 1/3 en wordt van die overblijvende omzet ca.70% in de VS behaald. Op onze vraag wat is nu het het effect van de USA$ op de euro?
Bij het oude was dat 10% daling/stijging, 6% effectief en nu bij het nieuwe ca. 7,5%. Dus Buhrmann is 1.5% USA dollar gevoeliger geworden en daar het de belegger wel rekening mee te houden in goede en slechte (daling USA$) tijden. Op de (goede) vraag, waarom terug naar 1 kernactiviteit? Kwam Koffrie met, dat dit door de grote beleggers juist een goede zet werd gevonden! Nu daar zetten wij onze vraagtekens bij, want je wordt wel kwetsbaarder en dat zag je bij Laurus. Daar zijn nu 3 formules uitgekomen i.p.v. 1. Dus die vraag was zo slecht nog niet.
Wel is na de verkoop de verhouding schuld - Eig. Vermogen die 100% was, teruggebracht naar 50% en dat scheelt wel even een slok op een borrel.
In de nieuwe situatie is Buhrmann uitstekend in staat, weer aan uitbouw kern te denken en zijn financiele verplichtingen zijn ook geen probleem meer. Dat was in de oude situatie ook niet, maar toch zit Buhrmann nu wel confortabeler.
Op de vraag als Brussel er een stokje/gedeeltelijk voor wilt steken, wat dan?
Dat is dan voor de koper.
Na de stemming die met grote meerderheid voor verkoop was, kwam de statuutwijziging. Daar waren ook nog enkele vragen, o.a. de aanpassing conversieprijs voor de C aand..
In het kort; de looptijd van intrekking/terugbetaling wordt van 12 naar 11 jaar gebracht, wordt okt. 2010. Het dividend wordt aangepast van 5,5% per jaar, naar 5,5% 2003, 2004,2005 6%, 2006-2008 6,5% 2009 7,5% en 2010 8,5%. Wel wordt de terugkoop premie van 150% van de conversiekoers van EUR 18,1125 nu berekent en teruggebracht naar 125% en over EUR 13 berekent. De oude berekeing was ca. EUR 27 en die wordt nu ca. EUR 17 terugkoop door Buhrmann. De stemming was gekoppeld en dat vonden wij vreemd, een stemming over twee verschillende punten, maar ondanks klein protest, ging de vergadering toch akkoord. Daarna was er stemming over de wisseling van commissaris van Apollo de heer Ressler (was vertrokken bij Apollo)en daar werd met goedkeuring van de BAVA de heer John J. Hannan voor gekozen. Verder heeft Buhrmann op zijn nieuwe kerngebied, de nummer 1 positie in de VS en Australie en in Europa bij de top 3 en als de economie aantrekt kan daarvan geprofiteerd worden.
De rondvraag had nog wat vragen over o.a. de kosten AFM (STE vorig), maar daar kon geen antwoordt op worden gegeven en dat zou nagekeken worden. Vraag voor de volgende AVA.
Na sluiting was er nog wat napraat en inwendige verzorging, die uitstekend was.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL