Cijfers Buhrmann 2e kwartaal en 1e halfjaar 2003

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 07/08/2003 08:32
De nettowinst 2e kwartaal 2003 was EUR 7,3 miljoen (2002 34,8) en het eerste halfjaar EUR 12,6 miljoen (2002 71,7). Winst per aandeel 2e kwartaal EUR 0,02 (2002 0,21) en eerste halfjaar EUR 0,05 (2002 EUR 0,43). Dit is exclusief bijzondere posten.
VOORUITZICHTEN
Wij verwachten dat de autonome omzet in kantoorartikelen (dwz. exclusief software) van de Divisie Office Products Noord-Amerika in de tweede helft van dit jaar iets hoger zal zijn dan in de tweede helft van vorig jaar, vanwege de stabilisatie die zich heeft voorgedaan in het tweede kwartaal. Vanwege de ongunstige economische omstandigheden in Europa, gaat Buhrmann uit van een aanhoudend zwakke omzet van de activiteiten in deze regio.
Corporate Express Australië verwacht een goede omzet en winstgroei. De realisatie van de geplande kostenreducties met ongeveer EUR 30 miljoen dit jaar en omstreeks EUR 60 miljoen op jaarbasis vanaf 2004 ligt voor op schema. De verwachte positieve beschikbare kasstroom in de tweede helft van dit jaar zal worden aangewend voor verdere verlaging van de nettoschuld.
De voorgenomen verkoop van de Paper Merchanting Divisie aan PaperlinX zal naar verwachting in de loop van het derde kwartaal van dit jaar kunnen worden afgerond. De opbrengsten uit deze transactie zullen worden benut om een aanzienlijke verdere verlaging van de nettoschuld te realiseren.
REACTIE VAN DE VOORZITTER VAN DE RAAD VAN BESTUUR Frans Koffrie, voorzitter van de Raad van Bestuur van Buhrmann, zei over de ontwikkelingen in het tweede kwartaal van 2003: “Voor het eerst sinds negen kwartalen kwam de autonome omzet in kantoorartikelen (exclusief software) in Noord-Amerika uit op hetzelfde niveau als in het voorgaande jaar.
Wij geloven dat wij het punt naderen waarop deze activiteiten een autonome groei zullen laten zien. De Paper Merchanting Divisie en de Divisie Office Products Europa realiseerden ondanks de moeilijke economische omstandigheden een hogere toegevoegde waarde als percentage van de omzet. De activiteiten in Australië blijven zeer goed presteren. Verder ligt de realisatie van het kostenreductieprogramma dat wij vorig jaar in december hebben aangekondigd voor op schema.
Voorlopig blijven wij ons concentreren op een stringent beheer van het werkkapitaal en op kostenbeheersing, om een maximale positieve kasstroom te genereren en de uitstaande schuld verder te verlagen. Wij houden vast aan onze strategie, die uitgaat van concentratie op de business-to-business distributie van producten voor de kantorenmarkt en de grafische markt, die een aantrekkelijk rendement blijft genereren.”
SAMENVATTING TWEEDE KWARTAAL 2003
· Voor het eerst in negen kwartalen kwam de autonome omzet in kantoorartikelen (dwz. exclusief software) in Noord-Amerika uit op hetzelfde niveau als in het voorgaande jaar. In Europa steeg de toegevoegde waarde als percentage van de omzet, ondanks omzetdalingen in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de Benelux. De kantoorartikelenactiviteiten in de meeste andere Europese landen en Corporate Express Australië bleven goede autonome groei realiseren.
· Zoals in juni werd aangekondigd, verwacht Buhrmann de Paper Merchanting Divisie te verkopen. De opbrengst zal worden benut voor het aflossen van schulden. Door de economische recessie in Europa met succes het hoofd te bieden, wist deze divisie in het tweede kwartaal van dit jaar opnieuw een hogere toegevoegde waarde als percentage van de omzet te realiseren.
· De omzet van de Divisie Graphic Systems ontwikkelde zich overeenkomstig de verwachtingen. Ondernemingen in de grafische industrie worden nog steeds geconfronteerd met relatief weinig vraag.
· De reorganisaties die zijn aangekondigd in december 2002 zijn goed gevorderd. In het tweede kwartaal is het personeelsbestand verder ingekrompen met in totaal 811 FTE’s, waarmee de totale reductie dit jaar tot heden uitkomt op 1.194 FTE’s. Dit is inclusief het effect van een reductie met per saldo ongeveer 200 FTE’s als gevolg van acquisities en desinvesteringen. De realisatie van de beoogde kostenbesparingen met ongeveer EUR 30 miljoen dit jaar ligt voor op schema.
· Dankzij doeltreffend werkkapitaalbeheer verbeterde de ratio van het werkkapitaal uitgedrukt als percentage van de omzet tot 12,9% gerekend over de afgelopen twaalf maanden, in vergelijking met 13,3% een jaar geleden. De positieve beschikbare kasstroom bedroeg in het tweede kwartaal EUR 56,6 miljoen en zal naar verwachting ook de rest van het jaar positief blijven.
· Aan het einde van het tweede kwartaal bedroeg de netto rentedragende schuld EUR 1.548 miljoen, tegenover EUR 1.893 miljoen per 30 juni 2002 en EUR 1.636 miljoen aan het einde van het eerste kwartaal van dit jaar.
· In het tweede kwartaal werd een bijzondere bate geboekt van EUR 7,3 miljoen als gevolg van de verkoop van DocVision. Exclusief bijzondere posten bedroeg de netttowinst uit gewone bedrijfsuitoefening vóór afschrijving van goodwill EUR 0,02 per gewoon aandeel (tweede kwartaal 2002: EUR 0,21).
· De daling van de gemiddelde koers van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro met 20% in het tweede kwartaal veroorzaakte een daling van de netto-omzet met 9% en een daling van de nettowinst met 5%.
BELANGRIJKE FINANCIËLE INFORMATIE
KASSTROOM EN FINANCIERING
Het werkkapitaal werd met 17% verminderd tot EUR 1.026 miljoen aan het einde van het tweede kwartaal van dit jaar, ten opzichte van EUR 1.236 miljoen een jaar geleden. Dit zorgde voor een verbetering van het werkkapitaal als percentage van de omzet, dat nu over de afgelopen twaalf maanden gerekend uitkwam op 12,9%, in vergelijking met 13,3% een jaar geleden. Ingevolge de door ons gestelde prioriteit werd de beschikbare kasstroom uit operationele activiteiten gebruikt voor een verdere verlaging van de netto-rentedragende schuld.
Per kwartaaleinde bedroeg deze EUR 1.548 miljoen, ten opzichte van EUR 1.893 miljoen per 30 juni 2002 en EUR 1.636 miljoen aan het einde van het eerste kwartaal van dit jaar. De daling in het tweede kwartaal is inclusief een positief translatie-effect van EUR 48 miljoen. Het verhoudingsgetal van de netto-rentedragende schuld uitgedrukt als percentage van het groepsvermogen verbeterde tot 84,6% aan het einde van het tweede kwartaal, ten opzichte van 95,8% per ultimo 2002. De ratio van het groepsvermogen uitgedrukt als percentage van de totale activa verbeterde tot 36,5% aan het einde van het tweede kwartaal, ten opzichte van 33,5% per ultimo 2002.
Ondanks zwakke marktomstandigheden in alle drie de activiteiten bedroeg de beschikbare kasstroom in totaal EUR 56,6 miljoen (tweede kwartaal 2002: EUR 155,2 miljoen). De twaalfmaands-voortschrijdende contante rentedekking bedroeg aan het einde van het tweede kwartaal 2,6 maal.

Vervolg te lezen op www.buhrmann.com



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL