Ana-listen versus Journa-listen

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 03/08/2002 09:22
Als wij nu deze twee beroepen eens naast elkaar leggen, dan blijkt dat deze twee met soorten "listen" de beleggers proberen te beinvloeden.
En dat lijkt ze aardig te lukken, want beide moeten ze voor hun opdrachtgevers voor werk aan de winkel verzorgen. De ana-listen moeten meer orders binnen halen en de journa-listen moeten voor meer oplage zorgen.

Waarom deze tekst; er moeten regels komen voor de analisten, boekhouders en effectenhandel dat deze "clean" zijn en dat is terecht vinden wij.
Maar er moeten ook regels komen voor een onafhankelijke verslaglegging, dus nieuws. Dat is zeker zo belangrijk als het eerste genoemde van de analisten etc..

Hier zou de AFM (vroegere STE) direct aan moeten beginnen, om strenge regels te maken voor de "nieuws verslaglegging".
Want wat wij signaleren is het volgende;
neem Buhrmann en Delft Instruments als voorbeeld.
De 26 juli 2002 kwam Delft met prachtige cijfers, een winststijging uit gewone bedrijfsvoering van ca. 37% ten opzichte van het vorige 1e halfjaar 2001.
Wat schrijven en zeggen de media;
Lagere winst bij Delft van ca. 35%, waar zit het verschil ? Juist in de baten en lasten. Die worden bij Delft door de media nu "wel" meegenomen t.w. EUR 2,5 miljoen .

Nu gaan wij naar Buhrmann, die meldde gisteren een winst van EUR 34 miljoen en wat schrijven en zeggen de media; slechts een kleine stijging van de winst bij Buhrmann uit gewone bedrijfsvoering ten opzichte van vorig jaar 2e kwartaal, toen was dat EUR 29 miljoen.

En nu gaat de media "niet" uit van de baten en lasten, die waren bij Buhrmann negatief EUR 50 miljoen vorig jaar 2e kwartaal, dus had men verlies in het 2e kw.2001.
Dus als je als media (journalisten) consequent bent, dan neem je altijd het resultaat uit gewone bedrijfsvoering en niet wat voor jou als "journalist" het mooiste verhaal brengt.
Wij zien dit veel voor komen in de verslaglegging over de resultaten van de bedrijven en daar moeten regels en bij overtreding van die regels "zware" straffen voor komen. Koersmanipulatie is denkbaar.

Wij zien dit als het voeden van een "hetze" , het brengen van onrust etc. onder de beleggers.
Hier zou de politiek zich ook mee moeten bemoeien en wettelijke regels invoeren.
Dit veel voorkomende verschijnsel van het nemen van andere cijfers wilde wij onze lezers niet onthouden.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL