Goud in de grond? In Limburg?

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 15/10/2023 10:15
Na vondst van lithium in Limburg rijst de vraag of wij genoeg bodemschatten voor energietransitie hebben
In de Nederlandse bodem hebben onderzoekers van de TU Delft ’goud’ gevonden: lithium, dé grondstof voor batterijen in elektrische auto’s en smartphones. Wat voor bruikbaars zit er nog meer in onze bodem? Kunnen we ons in een crisis, zoals nu met de oorlog in Oekraïne, zelf redden?

THEO BESTEMAN
In Limburg kwam onlangs bij boringen in aardlagen lithium naar boven in het grondwater. De wetenschappers van de TU Delft zijn hoopvol, de grondstof zorgt naast ’kritische’ elementen zoals kobalt en nikkel voor een zuiniger presterende autobatterij. Europa knokt bovendien met China om de toppositie in productie van batterijauto’s, waarbij van de meest schaarse metalen en mineralen tot nu zo’n 80% uit de Chinese bodem komt.

Per stekkerauto is zo’n 12 kilo lithium nodig. TU Delft-onderzoekers denken dat Nederland behoorlijk wat kan winnen omdat overal naar aardwarmte wordt geboord, waarbij het lithium meteen uit water te filteren is.

Haast

Maar dat is nog ver weg. De Europese Commissie maande half september tot haast: Europa is binnen zeven jaar net zo afhankelijk van China voor levering van een dertigtal metalen en mineralen zoals voor lithium-ion-batterijen als dat het jarenlang verslaafd was aan Russisch gas.

„Mondiaal is er een wedloop gaande om technologisch koploper te worden en een strategische positie te verwerven in de energietransitie. Europa is relatief kwetsbaar door onze groeiende behoefte aan kritieke grondstoffen, ze worden in Europa namelijk nauwelijks gewonnen en bewerkt”, aldus het kabinet.

Peking gebruikt de bodemschatten als wapen in de handelsoorlog met Europa en de VS: het heeft bijvoorbeeld de export van germanium en gallium, nodig voor microchips, nog weer drastischer teruggeschroefd nu ...
lees verder op
https://digitalekrant.telegraaf.nl/static/cci/index.html?epub=https://digitalekrant.telegraaf.nl/cdn/premium/386270294fc6f3f506b87ef81efc51ab/web/OPS/cciobjects.json#/pages/10



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL