STIKSTOF , de onwil van deze Regering Rutte, met list & bedrog

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 16/10/2022 09:17
Professor Johan Sanders, Met technische innovaties kun je in 5 jaar de "stikstof doelen halen"! OP TV worden steeds dezelfde mensen uitgenodigd.
De regering wil de veestapel halveren om de stikstof uitstoot terug te brengen. Er is 25 miljard euro gereserveerd om boeren uit te kopen. Volgens professor Sanders emeritus-hoogleraar Landbouwuniversiteit Wageningen en lid van de : focusgroep Stikstof, kan hetzelfde doel worden bereikt met technische innovaties die zo'n EUR 100 miljoen kosten. Bedrijfssluitingen zijn dan niet nodig.

Professor Johan Sanders emeritus hoogleraar biobased economy heeft 350 publicaties en 39 patenten op zijn naam staan.Na zijn promotie als moleculair bioloog werkte hij als programmaleider innovatief onderzoek bij ingrediƫnten- en medicijnenfabrikant GIST- Brocades in Delft en daarna als Directeur onderzoek bij aardappelmeelfabrikant Avebe. Hij ontwikkelde onder meer een enzym dat het jaarlijkse fosfaat overschot in Nederlandse mest met 50 miljoen kg terugbracht en dat een internationaal succes werd. Met onder meer collega Professor Han Lindeboom en Carla Soesbergen richtte hij de Focusgroep Stikstof op, die voortkomt uit een landbouwoverleg groep binnen D 66.

De focusgroep presenteerde eerder een 9-puntenplan, waarmee volgens Sanders het "stikstof probleem" kon worden opgelost.(zie kader).

In het 9-puntenplan kunnen de 52.000 boerenbedrijven blijven bestaan!!
Ik denk dat onze Landbouw een van de sterkste van de wereld is en bij uitstek geschikt om deze "kennis" verder op te bouwen en ook de resultaten daarvan te exporteren.

De Stikstof grens die men voor de gehele aarde verantwoord acht, is wetenschappelijk vastgesteld op jaarlijks 90 miljard kg stikstof. Dar is dus 12 kg per wereldburger per jaar. In Nederland gebruiken wij 24 kg. en in Europa gemiddeld 36 kg.
Ik dank dat het mogelijk is de input van stikstof te halveren en tegelijk de vee-stapel op hetzelfde niveau te houden. Dan bouw je aan een toekomstbestendige landbouw.

Dit verhaal staat in de andere Krant van 24 sept. - 1 okt. 2022 nr. 37

ga naar www.deanderekrant.nl
En vraag een exemplaar aldaar op.
Dit exemplaar is in bezit van de redactie XEA.nl



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL