Practoraat Dierenwelzijn en -gezondheid vergelijkt vangtechnieken

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 08/04/2022 06:06
Afgelopen jaar is het ‘Practoraat dierenwelzijn en -gezondheid’ opgericht bij Aeres MBO wat het mogelijk maakt om onderzoek naar dierenwelzijn en-gezondheid van diverse diersoorten uit te voeren. Samen met Aeres Hogeschool Dronten, Vangploeg Pluimveeservice van de Pol, slachterij 2SistersStorteboom, de Poultry Expertise Centrum, Eyes on Animals, stichting Caring Farmers en Wageningen University & Research wordt dit jaar in het Poulty Innovation Lab (PIL) onderzoek over het welzijnsvriendelijk vangen van vleeskuikens gedaan.
Grondhuisvesting
Bij de huidige “grondhuisvesting” in het PIL wordt het vangen nu op traditionele wijze gedaan; kippen worden aan 1 poot gepakt, daarna 3 kippen per hand lopend naar de kratten en vervolgens worden de kippen met de kop naar beneden in de kratten gelegd. Het onderzoek vergelijkt het vangen bij deze traditionele vangmethode met de rechtop-vangmethode. Dit staat ookwel bekend als de Zweedse methode.

Play video
01:41
-01:54
Mute

Settings
Enter fullscreen

Play
Kippen vangen : traditionele vangmethode
Aeres MBO Barneveld
Onderzoek
Het onderzoek levert verschillende data op: video- en geluidsmateriaal, fijnstof metingen tijdens het vangen en slachtrapporten na het vangen. Dit onderzoek levert daarmee input voor het ontwikkelen van een cursus over het welzijnsvriendelijker vangen wat vanuit de praktijkpartners een wens is. De eerste filmopname van de traditionele vangmethode is gemaakt. Samen met de geluidsmetingen en de slachtrapporten vergelijken wij deze eerste resultaten met de rechtop-vangmethode die op 19 april 2022 plaats gaat vinden.

zie & beluister de video op
https://groenkennisnet.nl/nieuwsitem/practoraat-dierenwelzijn-en-gezondheid-vergelijkt-vangtechnieken

Fig. 1. De data van de tradtionele vangmethode



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL