SSE Renewables, Microsoft en Avanade kondigen baanbrekend project aan dat inzicht moet geven in de ecologische impact van windparken op zee

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 05/04/2022 10:59
Egmond aan Zee, 5 april 2022 - Windmolenpark ontwikkelaar SSE Renewables, Microsoft en technologiebedrijf Avanade kondigen vandaag een project aan dat de manier waarop offshore windparken in Nederland worden ontwikkeld, drastisch kan gaan veranderen.

SSE Renewables neemt momenteel deel aan de aanbestedingen van de windmolenparken Hollandse Kust (west). Als onderdeel van de aanbesteding van SSE Renewables, werkt het bedrijf samen met Microsoft en Avanade om voor de Nederlandse kust het grootste digitale onderzoeksproject ter wereld op dit gebied op te zetten, en zo de impact van windmolenparken op het omliggende ecosysteem in kaart te brengen.

De bedrijven nemen deze week deel aan de conferentie over windenergie en ecologie in Egmond aan Zee (https://cww2022.org) om hun innovatie te demonstreren. Onderdeel hiervan zijn proeven die tot nu toe op kleinere schaal zijn uitgevoerd, zoals de monitoring van papegaaiduikers en zalm in Schotland.

Voor het onderzoeksproject zijn verschillende technologieën zoals LIDAR, Sonar, en hydrofoons getest in een Noordzeeaquarium. De resultaten van de onderzoeken zijn veelbelovend en bieden de kans om in de praktijk over te gaan op soortherkenning, monitoring van de hoeveelheid dieren, en de analyse van verspreiding van diersoorten.

Dennis Breugelmans, Project Director International Markets van SSE Renewables, zegt: "Het ontwikkelen van meer offshore windparken mag niet ten koste gaan van het omliggende ecosysteem. Door grootschalig onderzoek te doen naar de effecten van windparken op de ecosystemen en door de enorme hoeveelheden data die hiermee wordt verzameld beschikbaar te stellen in een openbaar platform, kunnen we onderzoek en samenwerking mogelijk maken. Zo kunnen we realtime leren hoe we de negatieve effecten kunnen beperken en vermijden, terwijl we de positieve effecten bevorderen.”

Musidora Jorgensen, Chief Sustainability Officer Microsoft UK, zegt: "Nu we de overgang naar duurzamere vormen van energie willen versnellen, is het van vitaal belang dat we de bestaande omgeving beschermen tegen negatieve effecten. Door gebruik te maken van de kracht van Artificial Intelligence, zal ons werk met SSE Renewables en Avanade helpen bij het modelleren van de mogelijke gevolgen van projecten zoals Hollandse Kust (west), zodat de Nederlandse regering haar ambitieuze doelstellingen kan halen en tegelijkertijd de omringende ecosystemen kan beschermen.”

Simon Turner, Avanade zegt: “Wij blijven ons inzetten om ervoor te zorgen dat hernieuwbare energiebronnen niet alleen kosteneffectief zijn en bijdragen aan de wereldwijde inspanning om CO2 neutraal te worden, maar ook gefocust zijn op hun algehele effect op het milieu. Dit project biedt ons een unieke kans om ongekende hoeveelheden data te verzamelen op een unieke en innovatieve manier. Ook geeft het ons de kans om een digitale replica van de omgeving te bouwen die ons zal helpen om oorzaak en gevolg op een zeer transparante manier te modelleren.”

Over SSE Renewables
SSE Renewables maakt deel uit van het beursgenoteerde SSE plc, de koploper op het gebied van schone energie van het Verenigd Koninkrijk en Ierland, die de komende vijf jaar ruim EUR 16 miljard investeert om een Net Zero Acceleration Programma op te zetten om de klimaatverandering rechtstreeks aan te pakken.

SSE Renewables bouwt meer offshore windenergie dan enig ander bedrijf in de wereld op dit moment. Het bouwt momenteel het grootste offshore-windmolenpark ter wereld, het Dogger Bank Wind Farm van 3,6 GW in de Britse Noordzee en het grootste offshore-windmolenpark van Schotland, het Seagreen Offshore Wind Farm van 1,1 GW in de Firth of Forth. In de afgelopen twaalf maanden is SSE begonnen met de export naar internationale markten van de capaciteiten van SSE Renewables op het gebied van de ontwikkeling, bouw en exploitatie van offshore-windenergie. Het bedrijf onderzoekt hoe het nieuwe offshore windparken kan ontwikkelen in landen als Japan, Nederland, Polen, Portugal, Spanje en de Verenigde Staten om de wereld te helpen net zero te worden.

Noot voor de redactie / niet voor publicatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met CFF Communications:

Stefan Simons

Stefan.Simons@cffcommunications.nl



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL