Ter Beke, Geconsolideerde resultaten 2020

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 01/03/2021 11:31
Ter Beke, Geconsolideerde resultaten 2020
Solide resultaten van de tweede jaarhelft compenseren grotendeels de impact
van Covid-19 en de éénmalige reorganisatiekost in de eerste jaarhelft.

Krachtlijnen en belangrijkste gebeurtenissen
Ter Beke Groep:
Door de impact van Covid-19 daalt de geconsolideerde omzet met 1,5% van 728,1 miljoen naar 717,4 miljoen EUR.
In de eerste jaarhelft werden de resultaten van Ter Beke geïmpacteerd door een sterke stijging van de grondstofprijzen, een reorganisatie in haar Nederlandse vleeswaren activiteiten en de impact van Covid19 vooral op de Divisie Bereide Maaltijden, wat leidde tot een substantieel verlies. In de tweede jaarhelft
verbeterden de resultaten aanzienlijk door een verlaging van de kosten als gevolg van de reorganisatie in de eerste jaarhelft, operationele verbeteringen en een normalisering van de voornaamste grondstofprijzen.
De resultaten van de tweede jaarhelft (U-Ebitda van 33,1 miljoen EUR en Ebitda van 31 miljoen EUR) tonen de veerkracht van het bedrijf. Het jaarresultaat van de groep eindigt hierdoor op een U-Ebitda van 45,7 miljoen en een Ebitda van 37,1 miljoen EUR.

De niet-onderliggende kosten van 2020 zijn hoog (10,6 miljoen EUR) en bevatten voornamelijk de reorganisatiekosten in Nederland en België (6,3 miljoen EUR cash kosten en 2,0 miljoen EUR non-cash kosten) en kosten gemaakt in het kader van Covid-19 (1,9 miljoen EUR). De klantenportfolio van het in 2017 gekochte Offerman werd na de terugroepactie in Aalsmeer gevrijwaard dankzij een kordate aanpak in 2019 en een positieve samenwerking. In 2020 werd Offerman ook succesvol geïntegreerd in de Nederlandse vleeswaren activiteiten van Ter Beke.

Als gevolg hiervan bedraagt:
- de UEBITDA in 2020 45,7 miljoen EUR tegenover 48,1 miljoen EUR in 2019 (-5%)
- de EBITDA in 2020 37,1 miljoen EUR tegenover 37,2 miljoen EUR in 2019 (-0,3%)
- de UEBIT in 2020 15,5 miljoen EUR tegenover 17,4 miljoen EUR in 2019 (-11,3%)
- de EBIT in 2020 4,8 miljoen EUR tegenover 6,2 miljoen EUR in 2019 (-22,0%)
- het resultaat na belastingen -2,5 miljoen EUR in 2020 tegenover 4,4 miljoen EUR in 2019 (-155,8%)
De kasstroom uit de operationele activiteiten is met 35,8 miljoen EUR nagenoeg gelijk aan deze uit 2019.
Niettegenstaande de impact van Covid, de hoge grondstofprijzen in de eerste helft en de hoge reorganisatiekosten, konden de netto financiële schulden met bijna 25 miljoen EUR worden teruggebracht tot 99,9 miljoen.

Impact Covid-19
Covid-19 raakte de voedingsindustrie minder hard dan andere sectoren maar had en heeft nog steeds een belangrijke impact :
- In beide Divisies werd de Food Service business sterk geïmpacteerd door de sluiting van de horeca.
- De Divisie Bereide Maaltijden ondervond een terugval van de volumes omdat consumenten eerst
meer pasta gingen hamsteren om deze daarna zelf te bereiden.
- De hoge schommelingen in de bestellingen van de supermarkten kwamen de operationele KPI’s in de eerste maanden na de eerste lockdown niet ten goede.
- De kosten zijn ook aanzienlijk verhoogd door een hoger betaald absenteïsme en de kosten gemaakt
om de veiligheid van het personeel te vrijwaren. Tot op heden is de groep daar heel goed in geslaagd, maar het blijft een aandachtspunt van elke dag. De bijkomende kosten gemaakt in het kader van de bestrijding van Covid-19 bedroegen 1,9 miljoen EUR en werden aangepast in U-Ebitda
zoals eerder aangegeven.
- De Ebitda impact van de gemiste verkopen door de gedwongen sluiting van bepaalde Foodserviceklanten en de verminderde efficiëntie in de productie door Covid-19 werden niet aangepast in de UEbitda cijfers. Deze impact wordt geschat op ongeveer 7,7 miljoen EUR.
De raad van bestuur en het management willen alle medewerkers nogmaals uitdrukkelijk bedanken voor de flexibiliteit, hun harde werk en discipline.

Divisie Vleeswaren:
De omzet van de divisie stijgt van 437,6 miljoen EUR naar 447,2 miljoen EUR (+2,2%).
De divisie had nochtans op veel vlakken een moeilijk jaar. Door de terugroepactie en tijdelijke sluiting van de fabriek in Aalsmeer in Oktober 2019, werden de productievolumes verplaatst naar de fabrieken
in Ridderkerk, Wijchen en Wommelgem. Het duurde tot April 2020 voor de operationele KPI’s weer op niveau waren. Tegelijkertijd bleven de grondstofprijzen als gevolg van de uitbraak in april 2019 van de
Afrikaanse varkenspest in China historisch hoog tot April 2020, waarna ze stilaan normaliseerden. Het samenvoegen van de Nederlandse Ter Beke business met het in 2017 aangekochte Offerman – onder
codenaam Project Unity – leidde tot belangrijke reorganisatiekosten die voor een daling van de vaste kosten zullen zorgen.

In 2020 werden ook volgende projecten en verbeteringen doorgevoerd:
- Een investering in de productiecapaciteit van het zo geheten MLP concept (multi-layer-verpakking) in onze fabriek in Veurne.
- De installatie in Wommelgem van een centrale vleesverwerkingseenheid waardoor de uniformiteit van de vlees-vet mix nog fijner wordt beheerd.
- De integratie van de activiteiten van het vleeswarenbedrijf E. De Kock – De Brie, overgenomen in september 2019, in onze fabriek in Wommelgem.

In de volgende jaren blijft Ter Beke verder investeren in nieuwe verpakkingsconcepten, met focus op duurzaamheid, recycleerbaarheid en gebruiksgemak. Anderzijds evolueert Ter Beke van vleeswaren in de richting van de bredere “beleg” categorie. Hiervan werden de eerste concepten in 2020 op de markt gebracht, zoals een vlees-kaas combinatie en beleg met een vlees-plantaardige mix.

Divisie Bereide Maaltijden:
De divisie kende een mooie organische groei in het eerste kwartaal tot ze werd getroffen door Covid19. KK Fine Foods, wiens business zich vooral situeert bij de Engelse Foodservice klanten, werd het
hardst getroffen, maar kon dankzij een kordate en pro-actieve groei in haar retail business de impact
beperken. De aangekondigde uitbreidingsinvestering werd on hold gezet. Algemeen werd vastgesteld dat de consument in dit crisisjaar meer zelf kookt en dus minder bereide maaltijden koopt. Ter Beke is ervan overtuigd dat dit van voorbijgaande aard is, gezien de convenience en “value for money” van onze
producten.
De hoge grondstofprijzen in de eerste jaarhelft impacteerden ook de Divisie Bereide Maaltijden.
In België is de modernisatie van de “look & feel” van het merk Come a casa® een succes geweest en werden er ook een aantal trendy producten op de markt gebracht zoals een Come a casa® Bio spaghetti en een Bio Lasagne Bolognaise.

Zoals gepland werd meer dan 8 miljoen EUR geïnvesteerd in de uitbreiding van de Poolse fabriek in Opole - de uitvalsbasis voor Centraal en Oost-Europa. In Oost-Europa groeit de markt voor Mediterrane bereide maaltijden nog harder dan in de gevestigde markten.
Ook de fabrieken in België en Frankrijk worden klaargestoomd om samen met de strategische klanten de volgende groeifase in te gaan.

Dividendvoorstel
Ondanks het lagere netto-resultaat zal de Raad van Bestuur aan de Algemene Vergadering voorstellen het bruto dividend per aandeel over 2020 op 4,00 EUR te behouden, gelet op het uitzonderlijk karakter van de impact van Covid-19, de verbeterde resultaten in de tweede jaarhelft en een daling van de
schuldpositie. Bij goedkeuring van dit voorstel zal de raad van bestuur het dividend aanbieden in de vorm van een keuzedividend.

Gebeurtenissen na balansdatum
Ter Beke maakte begin januari bekend dat Francis Kint, CEO, op 30 juni 2021 Ter Beke zal verlaten.
Er wordt momenteel een opvolger gezocht.
Francis Kint leidde het bedrijf door drie crisissen, namelijk de uitzonderlijke stijging van de grondstofprijzen door de Afrikaanse Varkenspest in Azië, de terugroepactie en gedeeltelijke sluiting van Aalsmeer en de Covid-19 crisis. Met de resultaten van de tweede jaarhelft 2020 toont hij de veerkracht
van het bedrijf.
Ter Beke heeft na grondige analyse beslist om haar herverzekeringsmaatschappij in Luxemburg te verkopen. De transactie wordt momenteel onderhandeld en dient onder andere nog ter goedkeuring te worden voorgelegd aan de bevoegde Luxemburgse autoriteiten. Ter Beke verwacht deze transactie
voor publicatie van zijn halfjaarcijfers 2021 te kunnen afronden. De verkoop zal een éénmalige negatieve impact hebben op de kasstromen en het nettoresultaat. Deze impact zal naar alle waarschijnlijkheid tussen de 4 en 5 miljoen EUR bedragen.

Vooruitzichten 2021
De groep vertrouwt erop, behoudens onvoorziene omstandigheden, in 2021 het EBITDA resultaat van 2020 te kunnen overtreffen.

zie & lees verder op
https://www.terbeke.be/sites/terbeke/files/publications/RVB%20Persbericht%20-%20Jaarresultaten%202020%20-%20NL_FINAL.pdf



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL