Vogelgriep bij pluimvee in 2020

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 08/12/2020 07:00
In Sint Annaparochie (Friesland) is bij een bedrijf met vleeskuikens vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoog pathogene variant, Wageningen Bioveterinary Research onderzoekt dit verder. In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 21.000 kippen. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Sint Annaparochie liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen 13 andere pluimveebedrijven.

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct een vervoersverbod afgekondigd in deze zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Sint Annaparochie. Dit vervoersverbod heeft betrekking op vogels waaronder pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Overzicht eerdere locaties

De tabel geeft een overzicht van andere recente vogelgriep besmettingen op commerciële pluimveebedrijven.

Plaats Soort bedrijf Aantal dieren Type Datum testuitslag
Maasland Pluimvee 500 HPAI H5N8 05-12-2020
Hekendorp Leghennen 100.000 HPAI H5N8 22-11-2020
Witmarsum Vleeskuikens 90.000 HPAI H5N8 21-11-2020
Terwolde Vleeseenden 20.000 HPAI H5N8 13-11-2020
Lutjegast Legpluimvee 48.000 HPAI H5N8 10-11-2020
Puiflijk Legpluimvee 100.000 HPAI H5N8 05-11-2020
Altforst Vleeskuiken-ouderdieren 35.700 HPAI H5N8 29-10-2020

Maatregelen
Landelijke maatregelen, zoals de ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee, zijn nog altijd van kracht. Voor houders van leghennen, vermeerderingsdieren en vleeskuikens geldt sinds deze week een aangescherpte meldplicht, zij moeten eerder melding maken bij de NVWA van uitval van dieren. Hierdoor kunnen besmettingen met vogelgriep eerder aan het licht komen en wordt het risico op verspreiding kleiner.

Ook dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels- en kippen. zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren onder te brengen. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels.
?Bekijk alle nieuwsberichten over vogelgriep van de Rijksoverheid

Meerdere typen vogelgriep in Nederland
Op alle bedrijven werd hoog pathogene vogelgriep type H5N8 aangetoond. Ook de meerderheid van de dode wilde vogels bleek geïnfecteerd met het H5N8 virus. In enkele vogels werden echter hoog pathogene H5N1 of H5N5 virussen aangetoond. Deze virussen zijn verwant aan het H5N8 virus, en zijn ontstaan door uitwisseling van genetisch materiaal met laag pathogene vogelgriep virussen. Het H5N1 virus in Nederland is dus niet verwant aan het H5N1 virus dat in Azië mensen heeft geïnfecteerd. Het risico voor de volksgezondheid van de virussen in Nederland wordt laag ingeschat.

Wilde vogels
In met name het noorden en westen van Nederland worden momenteel veel zieke of dode wilde vogels gevonden die positief testen op vogelgriep. Deze vogels worden opgestuurd en onderzocht. Het advies is om dode vogels niet zelf op te pakken maar hier melding van te maken bij het Dutch Wildlife Health Centre of de NVWA. Elke week plaatst de NVWA een update op de website waar dode wilde vogels gevonden worden die besmet zijn met het virus. Zie ook de overzichtskaart van WBVR elders in dit bericht.
?Bekijk het nieuwsbericht over vogelgriep bij wilde vogels

ga naar
https://www.groenkennisnet.nl/nl/groenkennisnet/show/Vogelgriep-bij-pluimveebedrijven.htm



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL