EU: meer tijd voor vrijmaking suikersector

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 22/11/2005 14:09
BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie wil meer tijd nemen voor de ingrijpende vrijmaking van de suikersector. De maatregel kan gestaag in vier jaar worden ingevoerd, twee jaar meer dan gepland.
Huidig EU-voorzitter Groot-Brittanniƫ en eurocommissaris Fischer Boel (Landbouw) hebben dat dinsdagochtend voorgesteld aan de ministers van Landbouw in de EU-landen. Ze hopen zo de huidige patstelling over het nieuwe EU-suikersysteem te doorbreken.
De voorzitter handhaaft echter de geplande daling van de garantieprijs met 39 procent. Dit ondanks verzet van een grote groep ministers, die vrezen voor het einde van suikerfabrieken en -telers in hun land.
Het Nederlandse ministerie van Landbouw is "nog lang niet gelukkig", aldus directeur-generaal Ate Oostra. Nederland vraagt een hogere vergoeding voor de boeren die hun inkomens scherp zien dalen. Het ministerie heeft ook grote moeite met een clausule over raffinage van rietsuiker. De Britten willen daarvoor een monopolie gedurende een kwart van het jaar.
Oostra is "niet zo pessimistisch" dat de komende dagen er akkoord uit de bus rolt. Als enkele landen hun verzet opgeven, kan de benodigde meerderheid al ontstaan. De ministers van Landbouw zijn dinsdagochtend begonnen aan een vergadering van drie dagen over suiker. Europees Commissaris Fischer Boel drong opnieuw aan op een snel besluit, om de boeren zekerheid te geven welk product ze dit voorjaar kunnen zaaien.
Fischer Boel heeft de tegensputterende ministers ook enkele versoepelingen voorgesteld in het herstructureringsfonds, dat de gevolgen voor suikerfabrieken moet verzachten. De fabrieken kunnen langer meer steun krijgen.
Nieuw is ook dat Brussel tijdelijk wil ingrijpen als de suikerprijzen toch onder de beoogde prijzen zou zakken. Om de prijs te steunen, zou de EU dan maximaal 400.000 ton suiker opkopen.
Suiker is nu het laatste grote landbouwproduct dat nog bijna volledige bescherming van Brussel geniet. Onder druk van de wereldhandelsorganisatie WTO moet de EU echter de grenzen openen voor goedkopere rietsuiker uit Braziliƫ en Australiƫ.
Landbouworganisatie LTO-Nederland gaat de tegemoetkomingen van dinsdag niet ver genoeg. De organisatie wil uiteindelijk af van de 39 procent prijsdaling. "De daling verspreiden is niet per definitie een vooruitgang. Het kan funest zijn voor de marktprijs van bieten, want handelaren gaan inspelen op de daling, zegt een Brusselse LTO-medewerker.





Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL