Verslag AVA van CSM 20 april te Amsterdam.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 21/04/2005 07:38
Om 14.30 uur opende de Heer Bouw de vergadering en stelde de 3 nieuwe commissarissen Pieterse, de Raad en Spinner voor, nam de gebruikelijke zaken als, oproeping en advertentie en notuliste door. Mevr. Mantel was de notuliste. Aanwezig 21 aand.houders met 43.611.959 aandelen, 1 pref.aandh. met 2,98 miljoen, 151 CTA met 32.396846 en 1 Pref.cta met 1,28 miljoen aandelen. De opkomst was aanzienlijk minder, door het samen vallen met de AVA van Heineken.
Daarna kreeg de heer Vink het woord om zijn laatste toelichting te geven op de gang van zaken in 2004. Het was een jaar waarin de winst daalde en daar werd door sommige aanwezig (te) zwaar aan getild. CSM had in 2003 ook al minder gescoord, maar daarvoor was de winst jaarlijks 25 jaar lang aan een stuk gestegen.
In de Biochemie wordt de capaciteit verder uitgebreid met een fabriek, die in Azie wordt gebouwd. Ook zijn de zoetwaren verkocht voor EUR 850 miljoen. Hierdoor is de schuld positie vrijwel naar nihil gebracht, als de totale som als aflossing gebruikt gaat worden. Ook werd er stilgestaan bij het sluiten van de zuikerfabriek in Breda. Na een vraag, waarom niet samen met Cosun 1 fabriek in 't noorden en een in 't zuiden. Voor de telers economischer en minder logistieke problemen. Wij hebben in 't noorden een moderne fabriek in een locatie met uitbreidingsmogelijkheden. Dat had Breda niet en die was te klein.
De biochemie deed het weer uitstekend,al had het wel te lijden door de eenmalige posten van o.a. Cargill. De omzet steeg in de Biochemie met 19%, door de correctie dollar en Cargill, kwam de omzet met 11% en het resultaat met +13% uit de bus.
Deze divisie is ook de parel van CSM. Door o.a. milieu-regels zullen er steeds meer producten van PURAC gebruikt en vereist worden in levensmiddelen, tegen het "bederf".De producten van PURAC zijn op een "natuurlijke" manier verkregen en er wordt steeds meer gedaan aan voedsel veiligheid. Vandaar ook de uitbreiding in Azie met een fabriek. In Azie zijn voldoende grondstoffen o.a. rietsuiker en zetmeel, de lonen zijn lager en goedkopere logistiek en er zijn andere voordelen als, goedkopere huisvesting en overheidsmaatregelen voor vestigingskosten (lees heffingen). Door het toevoegen van melkzuur aan dierlijk voedsel, ontstaat bij de dieren een verzuring, daardoor minder bacterien en is de kans op een besmeting minder.
Ook heeft CSM de afgelopen 10 jaar veel aan energie besparing gedaan en is die met ca. 20% gedaald en de besparing loopt nog steeds met ca. 1 tot 2% jaarlijks door. De vertegenwoordiger van de Telers vroeg om aandacht te blijven houden voor de bietentelers, de suiker divisie is nu wel klein, maar CSM is uit de suikerpoot ontstaan. En "klein" is beautyfull", de heer Olieman heeft altijd de telers een warm hart toegedragen en die gaat nu weg. Wij gaan ervan uit dat er een goede opvolger komt voor de heer Olieman. Dit werd door de Voorzitter met een "dubbel" ja toegezegd. Ook had CSM vorig jaar bezoek gehad van de NMA, daarna is niets meer vernomen van de NMA.
De opvolging van de heer Vink door de heer Hoetmer werd uitgebreid doorgenomen, 't salaris en bonussen, die nu uit aandelen gaat bestaan. De formule voor de verkrijging zit zeer ingewikkeld in elkaar. Dit werd met sheets, oude en nieuwe situatie getoond, maar even goed was het ingewikkeld. Er is een "peer" groep waar dat (prestatie-beloning) aan gebonden is en daarin zitten Danisco, ABF, Kerry Gr., Wessanen, Gen. Mills, IAUS Gr., ADM, Sudzucker, Tate&Lyle en Erbo Puleva. Vragen over Bio-ethanol waren er. Nu, als er geen belasting voordelen komen, is er geen "benzine" van Bio-ethanol, was het antwoord. Wij (CSM) volgen de ontwikkelingen ervan. De verkoop van Nedalco aan Cosun leverde een opbrengst op van EUR 24,5 miljoen bij een omzet van ca. EUR 29 miljoen. Daar zit ook in de oprijspremie van het terrein in 2012 in Berg op Zoom in. Geen na-betaling dus. Worden er ook nog Prefs ingekocht? Er wordt naar gekeken, maar de banken zullen wel extra geld willen, daar het rente-percentage hoog is. Dus zal de inkoop niet zo'n vaart lopen.
Ook de uitkoop van de heer Vink bracht vragen met zich mee, maar die vragen werden allen correct beantwoordt. Ook de vernieuwing van de pensioenen kwam aan bod en onze indruk is, dat alles goed bekeken en afgewogen is door de betrokken mensen bij CSM. Ook was er een onafhankelijk bureau ingehuurd om dat af te stemmen. Ook de code Tabaksblat werd besproken en daar maakten wij (red. XEA.nl) de opmerking bij, dat door het gedwongen (vroege) vertrek, er veel "kennis" van zaken verloren gaat. Er is wel kwaliteit, maar "tekort" kennis. Kennis bouw je op in de jaren en dat is niet uit een "boekje" te leren.
Er werd afscheid genomen van de heren Vink, Olieman en Ververs, dat werd gedaan door de Voorzitter en vanuit de zaal.
De opvolger van de heer Vink, de heer Hoetmer heeft een opdracht gekregen, CSM weer snel winstgevender te maken. Onze indruk is, dat de nieuwe wind en een voortvarende aanpak bij CSM snel vruchten kan afwerpen.
De verkopen van de zoetwaren hebben geld in het laatje gebracht en dan gaat het allemaal even eenvoudiger.
Onze (red.XEA.nl) verwachting is, dat de "Parel" PURAC sneller zal gaan glanzen door uitbouw van de omzet.
De nieuwe man zal een andere "gezondere" wind door en voor CSM laten waaien.
Hierdoor zal de koers van het aandeel een steun krijgen. Het dividend werd op EUR 0,80 per aandeel gelaten (ex.datum 22 april en 3 mei betaalbaar) als teken van vertrouwen in de nieuwe strategie van CSM.
Jammer dat de nieuwe man niet in "lijve" aanwezig was, met zijn kennis in de voedingsindustrie bij Unilever opgedaan in de B. to B. opgedaan, sluit dat goed aan bij CSM's activiteiten.
Daarom zal het jaar 2005 een "overgangsjaar" worden en werden er nog geen uitspraken over de wpa gedaan. 31 augustus 2005 komen de halfjaarcijfers en misschien wordt er dan meer duidelijk over de koers van CSM en de vordering van de nieuwe strategie.
Wij van de redactie zien het aandeel CSM in een "turn-a-round" situatie en blijven bij een aankoop.
Ondanks dat de koers al aardig op de nieuwe ontwikkelingen is vooruitgelopen.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL