Het snoepje van CSM.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 19/11/2004 09:39
Ja, zo zou de de situatie bij CSM kunnen noemen, al zal het ons niet verbazen of de VEB gaat weer roepen; "voorwetenschap"!
De koersstijging moet toch ergens vandaan komen, zijn oorsprong hebben.
CSM had 25 jaar een stijgende winst en dat was "saai" en de analisten klaagden over een slecht rendement over het eigenvermogen van CSM. CSM moest andere bedrijven gaan overnemen en dan zou het rendement op het eigenvermogen sterk verbeteren. Dat is CSM gaan doen en wie schetst onze verbazing, nu heeft CSM kapitaalvernietigd en een slechte balans (teveel schulden) en een rendement op het eigenvermogen dat discutabel is. Afgelopen jaar door o.a. verkopen (levensmidelen divisie) en reorganisatie, ging het wat minder bij CSM en dan valt ieder over elkaar heen! Een slecht bedrijf.
Zo lusten wij (red.XEA.nl) er nog wel meer.
Ons eerste contact met CSM was in 1972 en daarna volgde er meer contacten. Volgende week gaan wij er weer naar toe.
CSM was het "weduwe en wezen" fonds in vroegere jaren en dit bedrijf heeft een stille waarden, waar je "U" tegen zeg.
Dit hebben wij met onze teksten steeds willen benadrukken, maar het mocht niet baten op onze site van www.XEA.nl.
Nu komen er van twee (grotere) aandeelhouders wat berichten in de media, CSM te goedkoop, en CSM moet maar opgesplitst worden en wat doet de koers van het aandeel? Omhoog en iedereen wordt wakker.
Straks ook de VEB, die komt dan met "voorwetenschap", van onze lezers, want wij schrijven steeds, CSM koopwaardig.
CSM heeft een "opbreekwaarde" van circa EUR 40 p.a. en dat hebben andere (grote) beleggers ook door en die gaan dat dan roepen.
Kijk de zoetwaren divisie, daar kan de opbrengst weleens hoger zijn, dan de gemelde waarde in de media van ca. 700-800 miljoen euro.
Het aantal dividend gerechtigde aandelen per 31-12-2003 was 76.256.713, dan zit je met die prijs al op ruim EUR 10 per aandeel. Dan praten wij nog niet over de andere divisies en als alles bijelkaar en afgetrokken gaat worden, dan is die EUR 40 per aandeel snel verklaart.
Enkele weken geleden was het aandeel 17-18 euro en nu slechts EUR 21-22, dan valt er voor een "raider" (opkoper en splitser) geld te verdienen.
Hij klopt bij Banken of andere financiele instellingen aan, die zullen dan voor de "tijdelijke" financiering zorgen en gezamelijk halen zij het grootte geld op.
Wat wordt er dan door bepaalde instelling gezegd? Juist, CSM ook weer te goedkoop van de beurs!
Wel staan die instanties op de AVA "stampij te maken en de koers naar beneden te praten, want CSM's management doet het niet goed.
Wij hebben al 't vertrouwen in CSM, degelijkheid en defensief, met een stille waarden, die niet in de huidige koers van het aandeel naar voorkomt.
Nog steeds een sterke onderwaardering van het aandeel CSM en een koers van circa EUR 30 zou een betere verhouding zijn.
Kijk eens naar Numico, geen dividend en een schuldenlast, die het eigenvermogen vrijwel teniet doet.
Wat is de waardering van Numico, juist ca. EUR 26-27 en dat staat in geen verhouding met CSM met zijn meerwaarden. Wij (red.XEA.nl) blijven bij een aankoop van het aandeel CSM.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL