Kauwen van Xylifresh goed voor gebit en ook voor CSM

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 08/05/2004 08:42
Kauwgom en kauwbonbons profileren zich de laatste tijd steeds meer nadrukkelijk als tussendoor, als gebitsverzorgend product.
De naam Xylifresh met haar verschillende producten staat goed aangeschreven en dat is goed voor CSM en haar aandeelhouders.
Een "suikertante" die toch goed is voor het gebit, dat hoor je niet al te vaak en toch heeft Fabrikant CSM dit product in de "maak en aanbieding"!
Xylifresh wordt gewonnen uit de berkenbast en is daarom relatief prijzig. Het kauwen van kauwgom(producten) als Xylifresh, moet de "tussendoortjes" als het ware bacterien vrijmaken en het is evenvoudig mee te nemen voor onderweg.
CSM heeft verschillende soorten kauwgommen onder de naam Sportlife in Belgie en Nederland. Jenkki in Finland en Xylifresh in Nederland en Finland.
Dit productenpakket valt onder de divisie CSM Sugar Confectionery.
Ook brengt CSM Pastilles op de markt, die suikervrij zijn, op basis van het belangrijkste (suikervrije) pastillemerk Lakerol werden Lakerol Dents in Scandinavie en Xylifresh Chew Mints in Nederland op de markt gebracht. In het 4e kwartaal 2003 werd Shox onder het merk Sportlife in Nederland geintroduceerd en onder de naam Lakerol en Mynthon in Scandinavie en Finland.
CSM heeft een marktaandeel in Nederland in de Kauwgom van respectievelijk 48,7% en in Finland van 63,9% eind 2003. Het is een "zeer" winstgevend segment, maar daardoor treedt erook meer concurrentie op.
Als consument en als aandeelhouder sta je er niet zo gauw bij stil, dat de Midkapper CSM ook deze producten in haar verkoopassortiment heeft.
CSM wordt, althans dat vinden wij (red.) te laag gewaardeerd. Het aandeel heeft een eigenvermogen van EUR 10,20 p.a. en staat even boven de EUR 20 en als je dan kijkt naar andere voedingsbedrijven, dan zitten daar bedrijven tussen met een negatief eigen vermogen en daarvan wordt de koers van het aandeel door "sentiment" gedragen en staan hoger genoteerd dan CSM.
Toch verwachten wij, bij een aantrekkende dollar, ook een aantrekkende koers van het aandeel CSM.
Het aandeel is ex.dividend van EUR 0,80 en geeft een rendement van circa 4%.
Wij zien CSM als een koopkandidaat en de "opbreekwaarde" is ruim het dubbele, maar daarvoor lijkt de markt niet warm van te lopen.
Wel voor andere voedingsfondsen met zorgen, en die geen dividend betalen o.a. Numico.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL