Verslag AVA CSM te Amsterdam.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 21/04/2004 20:47
Om 14.30 u opende Prof Drs. P. Bouw de vergadering en nam de gebruikelijke stukken door er waren aanwezig 21 aandeelhouders en 249 cert. aandeelhouders met resp. 63.201.206 en 2.983.794 stuks en 1 Fin Pref met 278.271 sts. en gaf het woord aan de heer Vink.
Deze gaf een toelichting op de cijfers en de vooruitzichten voor 2004 en komende jaren. De komende jaren zien wij, CSM met vertrouwen tegemoet. Wij zijn bezig met onze aandacht en energie in de producten en vernieuwingen te steken, en beheersing van de kosten. Het boekjaar is dit maal 15 maanden, door de wijziging van het kalenderjaar, maar de resultaten van 2003 gaan over 12 maanden.
Ook stellen wij onze groeidoelstelling bij, o.a. door de verinternationalisering van ons bedrijf, de omvang en de verminderde acquisitie mogelijkheid, tekort aanbod die bij ons (CSM) past.
Voor dit jaar gaan wij uit van een daling van de winst van 5 tot10%. Oorzaak, de dollar was in 2003 tegenover de EUR 1.27 bij de afsluiting en de eenmalig ontvangst van 13,6 miljoen van Cargill. Op onze vraag, de USA dollar staat nu 1.1830 en dat is aanzienlijk lager dan de 1,27, dus zal de daling dichter bij de 5 dan 10% liggen, kon nog niet op worden gereageerd. In Europa geeft nog geen of weinig herstel van de economie te zien, in de markten waarin wij zitten, aldus de heer Vink. De USA $ liet vorig jaar een -18,1% op het resultaat zien, ook stegen de grondstoffenprijzen, die wij met een vertraging van 6 tot 12 maanden, in de prijs kunnen doorberekenen. Ook doen wij veel aan category management, dat wil zeggen, dat onze producten beter zichtbaar in het "schap" bij de supers komen te staan en herkenbaarder door de verpakking, b.v. Venco met haar overheersende "rode" kleur verpakking, de klant herkennen zo je product beter en nemen die dan ook eerder mee.
De biochemie krijgt ook extra aandacht, maar had vorig jaar ook een negatieve opbrengst van de dollar van ca. 15 miljoen, terwijl de omzet +5,4% betrof. Ook wordt het product "Opti-form", door de FDA in de VS verplicht voorgeschreven bij vleesproducten, als men dat niet gebruikt, zijn er vele andere eisen. Dus wordt ons product steeds meer gebruikt. De nieuwe afgesloten bieten campagne leverde ca. 397.000 ton suiker op.
Wat gaat 2004 worden? Dit jaar gaat er een daling van de wpa komen van 5-10%. Het afsluiten van de rekening van Bake East, dat niet van de grond wilde komen. De investeringen in lijn van de afschrijvingen en een selectie van eventuele acquisities.
Daarna kregen de aanwezigen de mogelijkheid voor vragen. En het leek wel of niemand wilde openen, dus waren wij van XEA de eerste met vragen.
Gaat U over op USA$ rapportage door het steeds groter wordende deel van de omzet in dollars? Neen, wij blijven nog in euro's rapporteren en misschien dat de dollar ons ook weer positief in de kaart speelt. Hoe dekt u uw dollars in, want er wordt ook in dollars verdient? Onze Bake USA verdient ca. 50 miljoen aan dollars en die dekken wij niet in, dat levert -/- of + op. Het translatie resultaat van o.a. Purac wordt wel afgedekt en dat zijn ca. 35 miljoen aan omzet in dollars, totaal lopen wij risico voor ca. 85 miljoen aan dollars.
De gronstoffen worden per divisie afgehandeld, de risico's zijn; die in de budgetprijs zitten. De stijging van de grondstoffenprijzen kunnen wij vertraagd 6-12 maanden pas doorberekenen. Olie en vetten worden sneller doorberekent. Het afgelopen jaar stegen Hazelnoten met 100%, maar U merkte dat niet, maar wij wel. Waar acquisities?, speciaal in de bakkerijproducten, maar kleine visjes nemen wij ook mee, voor een andere divisie. Het management wil eerst orde op zaken stellen en synergie optimaal eruithalen. Dat is een goed streven, redactie XEA. Je zag het bij Wessanen, daar was tekort op dit gebied gelet!
Hoe ontwikkelt de afbreekbare plastics zich? Door de economische tegenwind, lopen die minder dan verwacht, maar wij hebben daar niet zoveel last van. Cargill, die de grondstoffen maakt voelt dat meer. Dit i.v.m. met de hoge olieprijs, zou er meer vraag naar melkzuur moeten betekenen? Ja, naar voor andere mogelijkheden, o.a. houdbaarheidsproducten ons merk Opti.form. Ook kwam er vraag voor onze producten uit de auto-industrie. Dit zal wel te maken hebben met de inwendige aanpak van de auto, het product van CSM is afbreekbaar, dus goedkoper bij de "schroot" verwerking.
Op andere vragen o.a. over Polen en andere Oost Europese landen, was het verhaal, wij zitten er wel, maar meer voor "markt" verkenning, maar de inkomsten zijn klein. Wij zien daar wel mogelijkheden voor de toekomst. Bij Warschau hebben wij een kleine suikerfabriek.
Ook gaan alle divisies een soort kostenplaatje voorzichzelf maken en zullen daarop worden afgerekend. Elke divisie heeft meer zicht op de kosten/inkomsten als de 1 formule, van het bedrijf CSM als geheel. Hierdoor is het beloningssysteem ook aangepast. De vaste beloning is teruggebracht en het variable deel is toegenomen en loopt, meer winst hogere variabele, meer stimulans dus voor de management. Hierdoor verwachten wij hogere marges in de toekomst te gaan behalen. Dat zal in 2005 en later zich gaan vertalen. Ook kunnen dus betere afspraken met het divisiemanagement gemaakt worden.
Daarom gaat de aandacht extra uit naar, verkoop, marketing en reklame. Ook lopen wij (CSM) de achterstand in levering (extra aan Cargill) alweer geleidelijk in en dat zal 2005/6 weer op het normale niveau zitten.
De melkzuur en fermentatie vragen en krijgen ook de extra aandacht, daar gaan de meeste investeringen ook heen, door de steeds groter wordende vraag naar houdbaarheid voor ptoducten.
Er waren zorgen over de R&D kosten, te hoog, maar het betrof ook 15 maanden en door de overname van Brill en Carvan in de VS, waren de loonkosten ook hoger en ook de R&D kosten, deze twee bedrijven droegen goed bij aan de winst. Bake West en Bake Canada produceren en verkopen zelf, en dat wilden wij ook in het Oosten van de VS, maar dat wilde niet en dat sluiten/afbouwen wij!
Dus wij kijken waar wij kunnen besparen, hoeveel is moeilijk te zeggen, vooral in deze moeilijke tijd, afwegen en kijken waar mogelijk, operatie Excellent heet dat.
Het pensioenfonds heeft een dekkingsgraad van 107% en dit jaar zijn er geen opties aan het personeel en management gegeven, de doelen zijn niet gehaald. Wel zijn er bonussen behaald, door goede resultaten o.a. in de VS, maar daar kan de manager, doordat de dollar, die negeatief was, niet voor moeten boete!
Al met al een lager winst dit jaar en ook vroegen wij om het dividend, dat is nog keuze, maar als de koers van het aandeel te laag blijft, moet er teveel geld voor eigen aandelen inkoop worden uitgetrokken en dan wil CSM alleen cash geven. Maar wij hebben een dringend verzoek gedaan, er zitten 52,3% aandelen in buitenlandse handen, toch de keuze open te houden. Ook hebben wij de reden gegeven, en daar schrok de directie toch van, dat de kosten mim. EUR 50, zijn excl BTW en over het brutobedrag 5% wordt berekend excl BTW.
Om 18.00 uur sloot de heer Bouw, de door hem goed geleide vergadering en kon er nog nagepraat worden onder het genot van een drankje en hapje.

Wij blijven dit aandeel "koesteren", want als het management zelf al zegt, wij worden te laag gewaardeerd, dan kan het Delft Instruments effect ook bij CSM optreden. De Deutsche Bank had al een opbreek waarde van 33-38 euro voor CSM staan en wij (red.) 40 tot 42 euro, de Honig levensmiddelen divisie als voorbeeld genomen.
Houden/bijkopen.


Tevens werden in de vergadering de heren W. Spinner, R. Pieterse en M.P.M. de Raad benoemd tot lid van de Raad van Commissarissen van CSM nv.

Dividend
Het slotdividend ad EUR 0,80 wordt m.i.v. 18 mei 2004 betaalbaar gesteld naar keuze van de aandeel-/certificaathouder óf geheel in contanten onder aftrek van 25% dividendbelasting óf geheel in (certificaten van) gewone aandelen ten laste van de agioreserve of de overige reserves.

Aandeel- en certificaathouders wordt met ingang van 23 april 2004 tot sluiting van de effectenbeurs van Euronext Amsterdam nv op 11 mei 2004 de gelegenheid geboden hun keuze kenbaar te maken. Op 12 mei 2004 na sluiting van de effectenbeurs wordt vastgesteld hoeveel dividendrechten van (certificaten van) gewone aandelen recht geven op één nieuw (certificaat van) gewoon aandeel.

Dit zal worden berekend aan de hand van de gemiddelde beurskoers in de periode 10 tot en met 12 mei 2004, waarbij de waarde van het stockdividend ongeveer vijf procent lager zal zijn dan de waarde van het contante dividend. De nieuw uit te geven stukken zijn gerechtigd tot dividend over 2004 en volgende jaren.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL