Delta Lloyd: Veerkrachtig en transparant; Hoofdlijnen Delta Lloyd Investor Day op 23 november

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 23/11/2012 08:10
- Verkoop van Duitse activiteiten aan Nomura gestaakt. Onderzoek naar strategische opties voortgezet
- Groeidoelstelling voor operationeel resultaat van 3% per jaar gehandhaafd (met de cijfers over boekjaar 2012 als basis)
- Dividendbeleid gehandhaafd: uitkeringspercentage van 40-45% van het netto operationeel resultaat bij een IGD-solvabiliteit Groep van minimaal 160-175%. Standaard dividend keuze in aandelen met 4% premie op keuze voor aandelen boven dividend in contanten
- Kostenbesparingsprogramma uitgebreid: doelstelling voor operationele kosten
€ 790 miljoen in 2013 en € 760 miljoen in 2014
- IGD-solvabiliteit Groep per 31 oktober 2012 is stabiel op 182% (30 september 2012: 181%)

Transparante verslaglegging: per 30 september 2012 zou het eigen vermogen na minderheidsbelangen, op basis van conventionele waarderingsgrondslagen zoals meer gebruikelijk in de markt, € 3,7 miljard bedragen (gerapporteerd: € 2,5 miljard); de IGD-solvabilteit Groep zou dan naar schatting 15 procentpunt hoger liggen

Delta Lloyd Groep houdt vandaag haar jaarlijkse Investor Day voor analisten en institutionele beleggers. Op het programma staan updates door het management over de uitvoering van de strategie, de toepassing van prudente waarderingsgrondslagen, het risk-return management en de resultaten en groeikansen van de verzekeringsactiviteiten in Nederland en België. Deze bijeenkomst is via de webcast op www.deltalloydgroep.com rechtstreeks te volgen.

Behoedzame en transparante strategie creëert duurzame waarde voor alle stakeholders

Niek Hoek, bestuursvoorzitter van Delta Lloyd: "Vandaag willen wij het vooral hebben over de solide basis voor onze toekomstige ontwikkeling. We zullen uitleggen hoe we onze activiteiten en onze distributiekracht kunnen uitbouwen om marktleider te worden en hoe we tegelijkertijd de marktvolatiliteit het hoofd kunnen bieden. Naar onze mening zijn wij en ook onze aandeelhouders gebaat bij onze volledig transparante waardering op marktwaarde - what you see is what you get: geen verrassingen dus. Onze CFRO Emiel Rozen zal de keuze toelichten om onze kapitaalpositie te beschermen en onze solvabiliteit verder te versterken: niet goed presterende bedrijfsonderdelen worden afgestoten, kostenbesparingen worden verder aangescherpt en nieuwe winstgevende marktkansen worden verkend. Door deze combinatie van behoedzaamheid en transparantie kunnen wij zekerheid bieden aan ons groeiende klantenbestand en onze medewerkers en een uitstekend dividendrendement van ten minste 6% per jaar sinds de beursgang aan onze aandeelhouders. Met andere woorden: wij kunnen zo duurzame waarde creëren voor alle stakeholders."

Strategie & financiën
In het eerste deel van het programma lichten CEO Niek Hoek en CFRO Emiel Roozen toe waarom de door Delta Lloyd gehanteerde grondslagen voor waardering tegen marktwaarde het juiste kompas vormen om de onderneming door de huidige turbulente economische tijden te loodsen. Niek Hoek laat zien hoe Delta Lloyd haar ambitie om de nummer 1 te zijn in haar markten wil waarmaken, op basis van een krachtig en expansief distributiemodel dat een solide basis biedt voor autonome groei. De positie van Delta Lloyd wordt ook gesteund door een solide kapitaalpositie en een goede business propositie. Hierdoor is Delta Lloyd in staat om duurzame waarde voor alle stakeholders te creëren.

Emiel Roozen zal de kapitaalpositie van Delta Lloyd in een breder perspectief plaatsen en toelichten wat het effect van de IFRS-waarderingsgrondslagen op marktwaarde is vergeleken met de meer conventionele waarderingsmethodes die de meeste andere Europese verzekeringsmaatschappijen toepassen. Daarnaast gaat Emiel Roozen ook dieper in op het commitment van Delta Lloyd om de kosten verder te beperken en op de onverminderde focus op versterking van de kapitaalpositie om de IGD-solvabiliteit te verhogen.

Operationeel resultaat en dividend
Zoals al eerder aangegeven[1], verwacht Delta Lloyd, onvoorziene omstandigheden voorbehouden, dat het operationeel resultaat over heel 2012 ongeveer 10% onder het vorig jaar gerapporteerde niveau zal uitkomen. Ondanks de thans lage rente omgeving verwacht Delta Lloyd de beoogde groei van het operationeel resultaat van 3% per jaar te kunnen handhaven (met boekjaar 2012 als basis).

Het dividend voor 2012 kan naar verwachting op het niveau van 2011 gehandhaafd worden. Wij handhaven in het dividendbeleid een winstuitkeringspercentage van 40-45% van het netto operationeel resultaat bij een IGD-solvabiliteit Groep van minstens 160-175%. De standaard dividend keuze is in aandelen met 4% premie op keuze voor aandelen boven dividend in contanten.

Update over kostendoelstelling
De doelstelling voor operationele kosten blijft € 790 miljoen voor 2013. Voor 2014 is de doelstelling 760 miljoen[2].

Delta Lloyd Duitsland
Delta Lloyd heeft zich teruggetrokken uit de besprekingen met Nomura en de verkoop van haar Duitse activiteiten aan Nomura gestaakt. Het is Delta Lloyd's intentie de Duitse activiteiten als een 'run-off' voort te zetten en strategische mogelijkheden in Duitsland te blijven onderzoeken. Het staken van de voorgenomen verkoop heeft geen effect op de IGD-solvabiliteit Groep.

Risk-return management
In het tweede deel lichten Theo Berg, Alex Otto en Rozan Dekker toe hoe Delta Lloyd erin slaagt de risico's te beperken en in het huidige klimaat van lage rente nog steeds een solide rendement te realiseren.

Theo Berg (directeur Group Actuarial & Risk Management) gaat nader in op de lage rentestand en laat zien hoe de gevoeligheden bij Delta Lloyd gewijzigd zijn als gevolg van de Ultimate Forward Rate (UFR)-methodologie. Hij licht toe hoe de managementprincipes op basis van marktwaarde ruimte laten voor een prudente waardering en het vormen van voorzieningen op de balans, zodat verrassingen kunnen worden voorkomen. De huidige lage marktrente biedt opwaarts potentieel: dit is namelijk al het geval als het rendement hoger is dan de marktrente van slechts 2,26%[3].

Alex Otto (Chief Investment Officer) toont vervolgens het goede rendement dat Delta Lloyd in de eerste negen maanden van 2012 heeft behaald: een actueel rendement ('running yield') van 3,8% en een rendement van 8,6% op de portefeuille voor eigen rekening en risico[4], terwijl het neerwaarts risico via hedges is afgedekt.

Rozan Dekker (CFO Delta Lloyd Bank) licht toe waarom Nederlandse hypotheken een aantrekkelijke belegging met een laag risico zijn. Op het eerste gezicht hebben Nederlandse hypotheken een hoge beleningswaarde (loan-to-value), maar dat is hoofdzakelijk het gevolg van de hypotheekrenteaftrek. De Nederlandse spaartegoeden en pensioenreserves zijn groter dan de hypotheekschuld en de executieverkopen liggen verreweg op het laagste niveau in Europa. Delta Lloyd is goed gepositioneerd in deze markt, niet alleen dankzij haar strategische focus op hypotheken van hoge kwaliteit en haar brede distributiekracht, maar ook dankzij haar gevarieerde funding (zoals toevertrouwde middelen, securitisatie, de balans van Leven).

Verzekeringsactiviteiten
Het laatste deel van het programma bestaat uit presentaties door de respectievelijke algemeen directeuren van de Nederlandse en Belgische Levenactiviteiten, Leon van Riet en Jan Van Autreve. Zij lichten toe hoe zij vanuit hun sterke marktpositie de productie vergroten. Leon van Riet gaat in op hoe Delta Lloyd in Nederland marktleider op het gebied van nieuwe productie is geworden, met een sterke focus op zowel de business als het klantbelang. Delta Lloyd is bij nieuwe kansen vaak een first mover (bijvoorbeeld de PPI joint venture BeFrank).

Jan Van Autreve zal in grote lijnen de positie van Delta Lloyd in België schetsen. De goede resultaten in België vormen een uitstekende basis voor een verdere groeiversnelling. De nodige aandacht zal ook worden besteed aan de kansen die Belgische markt biedt: er vindt hier een verschuiving plaats van traditionele bankproducten naar verzekeringsoplossingen, tegen de achtergrond van een relatief welvarende natie met een overvloed aan spaargeld.

Tot slot laat Ingrid de Graaf, algemeen directeur van ABN AMRO Verzekeringen, zien hoe de ABN AMRO/Delta Lloyd joint venture dankzij een uitstekende operationele performance en een gezonde winstgevendheid voor alle stakeholders waarde oplevert. De joint venture is inmiddels 10 jaar succesvol actief en het potentieel is nog niet volledig ontsloten.

Alle presentaties kunnen bijgewoond of online bekeken worden

Alle presentaties zijn in het Engels en zijn live te volgen op de website van de Groep www.deltalloydgroep.com. Het programma luidt als volgt (tijden bij benadering):

9.30-10.30 uur Inleiding, uitvoering strategie en financiële update
Niek Hoek en Emiel Roozen

10.45-11.45 uur Risicomanagement, rendementsmanagement en Nederlandse hypotheekmarkt
Theo Berg, Alex Otto en Rozan Dekker

12.00-13.00 uur Leven & Pensioen in Nederland en België, ABN AMRO Verzekeringen
Leon van Riet, Jan Van Autreve, Ingrid de Graaf

13.00-13.15 uur Afsluiting door Niek Hoek

De presentaties zijn op 23 november vanaf 7.30 uur beschikbaar op de website van Delta Lloyd Groep (www.deltalloydgroep.com).






Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL