Verslag Raad van Bestuur Delta Lloyd 2011

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 08/04/2012 11:20
Kritisch op het juiste moment
“Delta Lloyd Groep heeft opnieuw laten zien goed in te kunnen spelen op volatiele markten. De neerwaartse risico’s zijn goed afgeschermd en de balans heeft een behoorlijk herstelvermogen. Ook op commercieel gebied werden successen geboekt. Wij hebben voor een fors bedrag nieuwe pensioencontracten afgesloten, de groei van banksparen zet verder door en onze inspanningen om de klanttevredenheid te verbeteren worden beloond. Door onze gerichte aandacht voor meer efficiency en vereenvoudiging van de organisatie, liggen wij bij de uitvoering van ons kostenbesparingsprogramma ruim voor op schema. De recent aangescherpte doelstellingen voor 2012 en 2013 zijn dan ook haalbaar. Wij houden vast aan onze doelstelling om ons operationeel resultaat en dividend met ten minste 3% per jaar te laten groeien. Ons risk-return management is in 2011 opnieuw effectief gebleken. Dit heeft zich vertaald in een sterke solvabiliteitspositie en goede beleggingsresultaten. Het IFRS-resultaat en de ontwikkeling van het eigen vermogen werden sterk beïnvloed door de lagere rente en de krappere spread op de waarde van verplichtingen. De goede beleggingsresultaten compenseerden dit maar gedeeltelijk.

Wij zijn een duurzame financiële dienstverlener die het klantbelang centraal stelt. Zo behielden wij het Keurmerk Klantgericht Verzekeren voor alle merken van Delta Lloyd Groep.

Dankzij onze resultaten en onze stabiliteit zijn wij niet alleen aantrekkelijk voor klanten die zoeken naar een solide partner voor de lange termijn, maar zijn we ook in staat om te profiteren van een toekomstig herstel van de markt. Bovendien hebben wij mede dankzij deze prestaties waarde kunnen creëren voor al onze stakeholders. Vanuit deze krachtige uitgangspositie zien wij het jaar 2012 dan ook met vertrouwen tegemoet.”

Niek Hoek

Voorzitter Raad van Bestuur

+4% resultaten -8% kosten + EUR 1,1 miljard nieuwe pensioencontracten

Goed commercieel resultaat, premie-inkomen 14% gestegen naar € 5,5 miljard
Groei in alle segmenten
Bruto premie-inkomen groep: € 5.529 miljoen (2010: € 4.829 miljoen), vooral door € 1,1 miljard aan collectieve pensioencontracten
Bruto premie-inkomen Leven 19% hoger op € 3.978 miljoen (2010: € 3.350 miljoen)
Groei banksparen zette door; saldo banksparen met 72% toegenomen naar € 1.227 miljoen (2010: € 715 miljoen)
De klantgerichte strategie van Delta Lloyd Groep heeft zich vertaald in een onverminderd sterk commercieel resultaat over 2011. Dit onderstreept de toonaangevende positie van de groep op het gebied van collectieve pensioenen en banksparen. Het bruto premie-inkomen van Schade steeg 5% naar € 1.550 miljoen (2010: € 1.479 miljoen). Het premie-inkomen van Leven groeide naar € 3.978 miljoen dankzij 13 nieuwe grote collectieve pensioencontracten, die de daling bij individuele levensverzekeringen ruimschoots compenseerde. Delta Lloyd Groep boekte ook goede vooruitgang met banksparen: het saldo banksparen is met 72% gegroeid naar in totaal € 1.227 miljoen (2010: € 715 miljoen). Verder is het aandeel van de groep in de totale Nederlandse hypotheekmarkt licht gestegen naar 2,8% (2010: 2,6%).

IGD solvabiliteit Groep ultimo 2011 blijft sterk op 174% (2010: 199%)
Wettelijke solvabiliteit verzekeringsentiteiten op 206% (2010: 227%)
Op basis van 3-maands gemiddelde ECB AAA-curve bedroeg de IGD solvabiliteit Groep 203% en de wettelijke solvabiliteit van de verzekeringsentiteiten 235%
Eigen vermogen € 3,9 miljard (2010: € 4,6 miljard)
Groep European Embedded Value € 4,7 miljard (-2%)
Delta Lloyd Groep heeft haar solide vermogenspositie, zelfs in de uiterst volatiele markten van 2011, behouden. Het eigen vermogen op de tegen marktwaarde gewaardeerde balans van Delta Lloyd Groep daalde van € 4,6 miljard per eind 2010 naar € 3,9 miljard, ofwel € 22,85 per gewoon aandeel. Het eigen vermogen bestaat voor een groot deel (89% ofwel € 3,4 miljard) uit ‘hard’ kapitaal. De daling in eigen vermogen weerspiegelt het IFRS-resultaat en de transparante waarderings-grondslagen van Delta Lloyd Groep, die als enige Nederlandse verzekeringsmaatschappij zowel de beleggingen als de verzekeringsverplichtingen grotendeels tegen marktwaarde op de balans opneemt. De daling van de Collateralised AAA curve leidde tot hogere verzekeringsverplichtingen en daardoor tot een lager eigen vermogen. Ook de waardering van de aandelenportefeuille en de dividenduitkering drukten het eigen vermogen. Daarentegen profiteert Delta Lloyd van de effecten van een lagere rente via een navenante waardestijging van de vastrentende portefeuille.

Duitse verzekeringsactiviteiten
De Duitse verzekeringsactiviteiten zijn sinds 2010 in run-off. Op 30 september 2011 kondigde Delta Lloyd Groep de verkoop van de Duitse activiteiten aan Nomura aan. De transactie betreft de overdracht van alle bezittingen en verplichtingen van Delta Lloyd Lebensversicherung en de verkoop van alle aandelen in andere Duitse dochterbedrijven. Het eigen vermogen van de Duitse verzekeringsactiviteiten behorend bij deze transactie bedroeg € 212 miljoen per eind 2011. De definitieve verkoopprijs is afhankelijk van de ontwikkeling van de rentestand, de creditspreads in de obligatieportefeuille van de Duitse activiteiten en de vastgoedportefeuille. Voor de transactie geldt een minimumprijs bij totstandkoming als voorwaarde. Het afronden van het proces van goedkeuring door de betrokken toezichthouder wordt in het derde kwartaal 2012 verwacht.

De Duitse verzekeringsactiviteiten worden boekhoudkundig, voor IFRS-rapportagedoeleinden, niet aangemerkt als ‘aangehouden voor verkoop’. De transactiewaarde per ultimo 2011 ligt onder de overeengekomen minimumprijs, als gevolg van de verslechterende marktomstandigheden (met name vanwege de dalende rentestand en de verruiming van creditspreads). De kans dat de transactie doorgaat wordt volgens IFRS-boekhoudprincipes dan ook niet als ‘zeer waarschijnlijk’ ingeschat. Toch is de verkoop aan Nomura nog altijd mogelijk, als de omstandigheden op de financiële markten verbeteren, of als Nomura haar calloptie uitoefent om de transactie te effectueren.

Vooruitzichten 2012
Delta Lloyd Groep is goed gepositioneerd voor verdere groei. Met name in leven en pensioenen en beheerd vermogen verwachten wij een versterking van onze positie in 2012, mits de markten dit toelaten.

Door onze gerichte aandacht voor meer efficiency en vereenvoudiging van de organisatie, lagen wij in 2011 bij de uitvoering van ons kostenbesparingsprogramma voor op schema. De recent aangescherpte doelstellingen voor 2012 en 2013 achten wij dan ook haalbaar. Wij houden vast aan onze doelstelling om ons operationeel resultaat en dividend met ten minste 3% per jaar te laten groeien.

In de eerste drie maanden van 2012 is de Collateralised AAA curve 94 basispunten gedaald op de 10-jaars rente. Delta Lloyd Groep bepaalt het merendeel van haar voorzieningen levensverzekeringen op basis van de Collateralised AAA curve. Een lagere curve resulteert in hogere voorzieningen voor levensverzekeringen; dit heeft een significant negatief effect op het IFRS resultaat, zoals weergegeven in paragraaf 5.1.7.1 Risicomanagement. Opgemerkt dient te worden dat de wettelijke (IGD) solvabiliteit met name is gebaseerd op de ECB AAA curve en dat voor de IGD-solvabiliteit om die reden andere gevoeligheden van toepassing zijn. In de eerste drie maanden van 2012 is de ECB AAA curve op de 10-jaars rente gedaald met 5 basispunten.

Onze beleggingsportefeuille is zodanig ingericht dat wij zullen profiteren van mogelijk herstel van de financiële markten. Wij zijn een duurzame financiële dienstverlener, die het klantbelang centraal stelt. Wij verwachten dat onze inspanningen in 2012 leiden tot verdere stijging van de klanttevredenheid en het behoud van het keurmerk klantgericht verzekeren. Niet alleen in 2012, maar ook in de jaren daarna.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL