Delta Lloyd: andere kijk op risico's en rente

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 17/01/2012 07:37
Niek Hoek, bestuursvoorzitter van Delta Lloyd Groep heeft maandag 16 januari zijn nieuwjaarstoespraak uitgesproken. Tijdens een bijeenkomst voor klanten en relaties van Delta Lloyd Groep in het Concertgebouw te Amsterdam keek hij terug op wat 2011 heeft gebracht en vooruit naar 2012.

Niek Hoek gaf aan dat 2011 op veel terreinen een mooi jaar was voor Delta Lloyd Groep. Met nieuwe samenwerkingen, met waardering voor het verbeteren van klantbelang en met commercieel succes: ruim 1 miljard euro aan grote pensioencontracten, met de eerste premiepensioeninstelling BeFrank, en met groei in technische schadeverzekeringen en in hypotheken. De stevige kapitaalspositie stelde Delta Lloyd Groep in staat deze producten te blijven verkopen. "Dat is ook goed voor onze klanten, die kunnen blijven rekenen op een betrouwbare partij die in alle onrust van het afgelopen decennium stevig blijft staan". Vertrouwen en zekerheid zijn daarmee in wezen de essentie van klantbelang centraal.

De eurocrisis is voor Delta Lloyd Groep al de derde crisis op rij waarin een stevige positie wordt behouden. Hoek benadrukte dat er nu moed en visie nodig zijn om uit de financiële onzekerheid te komen. "Niet slechts van het bedrijfsleven, niet slechts van politici of toezichthouders, maar van ons allemaal."

Niek Hoek bepleit daarom een andere houding ten opzichte van risico's en rentestanden. De rente op staatsobligaties is niet langer risicoloos en vaak ook niet realistisch. De effecten van het verdisconteren van voorzieningen tegen te lage rente tasten het vertrouwen in financiële stabiliteit aan. En dit is niet nodig: "Het is vrij eenvoudig om hier vertrouwen terug te brengen. Namelijk door over te stappen naar meer realistische rentevoeten. Een rentevoet die rekening houdt met een zekere liquiditeitspremie, in lijn met Solvency II." De positieve effecten hiervan zullen bijdragen aan het verminderen van de onzekerheid en het ombuigen van de negatieve spiraal, aldus Niek Hoek.

Ook voor het onvoorwaardelijk kiezen voor de euro is moed nodig. Behoud van de euro is essentieel. "We moeten de consequenties trekken van het hebben van één munt. Er moet meer politieke eenheid komen, een gezamenlijk begrotingsbeleid en overdracht van financiële bevoegdheden naar één euroautoriteit." Politiek leiders moeten speelruimte krijgen om de benodigde maatregelen te nemen voor het behoud van de munt. Hoek benadrukt dat er geen alternatief is. Zonder euro storten we Europa in een jarenlange recessie.

Tot slot breekt Niek Hoek een lans voor denken aan de toekomst, aan duurzame oplossingen en kansen, in plaats van proberen vast te houden aan wat was.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL