FINANCIËLE BASIS DELTA LLOYD GROEP VERDER VERSTERKT

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 04/03/2010 08:19
. Netto operationeel resultaat1 stijgt 19% tot € 366 miljoen
. Toename eigen vermogen2 met 23%
. Voorstel dividend van € 0,50 per gewoon aandeel

Kernpunten Delta Lloyd Groep in 2009
.Netto operationeel resultaat stijgt met 19% tot € 366 miljoen
(2008: € 308 miljoen)
.Operationeel resultaat voor belastingen € 541 miljoen (2008: € 455 miljoen)
.Netto resultaat3 (IFRS) € -124 miljoen (2008: € -161 miljoen)
.Eigen vermogen: € 3.888 miljoen, 23% hoger dan in 2008 (€ 3.150 miljoen)
,Operationele kosten: € 976 miljoen, 13% lager dan in 2008 (1.122 miljoen)
.Solvabiliteit4: versterkt tot 201% (wettelijk) en 256% (IFRS)
.Leven: embedded value (MCEV) stijgt 23% tot € 4,2 miljard
.Schade: combined ratio 98%
.België: integratie vordert, prima resultaat
.Duitsland: wil verkoop nieuwe verzekeringen stopzetten
.Hypotheken: continentaal Europese securitisatiemarkt heropend door Arena transactie van € 0,9 miljard
.Organisatie: nadruk in 2010 op vereenvoudiging organisatie en vergroten efficiency
.Beursnotering: per 2 maart 2010 opgenomen in Midkap (AMX index)

Bestuursvoorzitter Niek Hoek van Delta Lloyd Groep: 'Delta Lloyd Groep toont in 2009 opnieuw haar financiële soliditeit. Niet alleen door de succesvolle beursgang in moeilijke economische tijden, maar zeker ook door een versteviging van het eigen vermogen met 23% tot € 3,9 miljard. Dit ondanks een IFRS resultaat van € -124 miljoen, mede veroorzaakt door negatieve resultaten op afdekkingstransacties en bijzondere waardeverminderingen. Het operationeel resultaat heeft een goede ontwikkeling laten zien, vooral door de gerealiseerde kostenverlagingen. De solvabiliteit van Delta Lloyd Groep is fors toegenomen. Ons bewezen risico­management ter bescherming van de belangen van onze stakeholders draagt bij aan deze stabiliteit en betrouwbaarheid die wij ook tot uiting laten komen in een dividend van € 0,50 per aandeel. Kortom, de doelstellingen die we bij de beursgang hebben neergezet zijn nagenoeg gerealiseerd in een moeilijke markt. Onze prudente aanpak zal in 2010 onverminderd gericht zijn op margeverbetering en volumegroei. We verwachten groeikansen in collectieve pensioenen, in onze bancaire producten en onze online verzekeringsproducten.'

DELTA LLOYD GROEP IN 2009
Voor Delta Lloyd Groep was 2009 het jaar van de beursgang, in een tijd waarin de (financiële) wereld zich langzaam lijkt te herstellen van de kredietcrisis. Ook Delta Lloyd Groep werd door de crisis geraakt, maar wist er geheel op eigen kracht en zonder enige vorm van overheidssteun of steun van de aandeelhouder doorheen te komen. Hoogwaardig risicomanagement en een sterke kapitaalspositie vormden hiervoor de basis.

Resultaatontwikkeling
Het resultaat na belastingen en belang derden onder IFRS bedroeg € - 124 miljoen. De groei van het eigen vermogen bedroeg € 738 miljoen (inclusief conversie van twee achtergestelde leningen van € 231 miljoen en het IFRS resultaat van € -124 miljoen). Vanwege de binnen IFRS gemaakte keuzes worden niet alle vermogensmutaties meegenomen in de winst- en verliesrekening, maar zijn zij wel volledig zichtbaar in het eigen vermogen. Daarom vindt Delta Lloyd Groep het relevanter om haar prestaties te beoordelen aan de hand van het operationeel resultaat en aan de hand van de ontwikkeling van het eigen vermogen. Dat is ook de reden om het dividend vast te stellen op basis van het operationeel resultaat na belastingen en belang derden. Het operationeel resultaat steeg met 19% tot € 366 miljoen (2008: € 308 miljoen). Het eigen vermogen steeg met 23% (na conversie van de achtergestelde leningen met 15%).

Verplichtingen gewaardeerd op marktrente
Delta Lloyd Groep waardeert haar balans al sinds 2005 grotendeels op marktwaarde. Hierdoor zijn zowel de beleggingen als de verzekeringsverplichtingen van de Groep volledig transparant. De risicovrije rentecurve die Delta Lloyd Groep gebruikt voor het waarderen van het grootste deel van haar verzekeringsverplichtingen is afgeleid van AAA-rated collateralised bonds uit de Eurozone. Deze curve is naar het oordeel van Delta Lloyd Groep representatief voor de aard van de verplichtingen van Delta Lloyd Groep en voor de ontwikkelingen in de financiële markten. Ook in 2009 heeft het risicomanagement goed gefunctioneerd. De risico's op een sterke waardedaling van aandelen en op een sterke daling van de lange rente zijn grotendeels begrensd.

Vermogen en solvabiliteit
Het eigen vermogen groeide met 23% tot € 3,9 miljard. Een deel van deze stijging (€ 231 miljoen) is een gevolg van het converteren van twee achtergestelde leningen van Aviva en Fonds NutsOhra. De grootste stijging evenwel komt van de niet gerealiseerde waardestijgingen van de beleggingsportefeuille. De wettelijke solvabiliteit van Delta Lloyd Groep is verbeterd tot 201% van het vereiste vermogen (ultimo 2008: 145%). De solvabiliteit op IFRS basis is 256% (ultimo 2008: 205%). De BIS-ratio van het bankbedrijf werd door Delta Lloyd Groep verder versterkt tot 12,3% (ultimo 2008: 11,3%).

Commercieel
In commercieel opzicht kan 2009, in het licht van de moeilijke marktomstandigheden, een bevredigend jaar worden genoemd. Het bruto premie-inkomen10 was lager dan in 2008 (respectievelijk € 5.065 en € 5.911 miljoen). Delta Lloyd Groep blijft zich vooral richten op winstgevende groei in nieuwe collectieve pensioencontracten. Pensioenfondsen in Nederland met een te lage dekkingsgraad zijn door regelgeving beperkt geweest in de mogelijkheid hun pensioenverplichtingen over te dragen aan verzekeraars. Toch heeft Delta Lloyd Groep in de tweede helft van 2009 twee grote pensioencontracten gesloten. In de levensverzekeringmarkt is een verschuiving zichtbaar van beleggingsverzekeringen naar bancaire lijfrentes in combinatie met meer traditionele vormen van levensverzekeringen. In deze beide markten heeft Delta Lloyd Groep een sterke positie. Ook op de hypotheekmarkt in Nederland en België won de Groep marktaandeel en steeg de productie. Delta Lloyd Asset Management merkte in 2009 bij het verwerven van nieuw te beleggen vermogen de gevolgen van de kredietcrisis. De instroom van nieuw geld van grote institutionele beleggers bleef achter en er werden minder grote pensioencontracten gesloten dan in 2008.

Kosten succesvol verlaagd
Delta Lloyd Groep had zich ten doel gesteld om de kosten aanzienlijk omlaag te brengen. Dat is absoluut noodzakelijk om de concurrentiepositie van de Groep verder te verbeteren bij veranderende marktomstandigheden en steeds krappere marges. Door de in 2009 gerealiseerde kostenbesparingen van € 146 miljoen kwamen de uiteindelijke operationele kosten in 2009 uit op
€ 976 miljoen, ruim onder de doelstelling van € 1 miljard. Dit is dankzij een samenstel van maatregelen gerealiseerd.

De belangrijkste acties in 2009 waren: een selectief aannamebeleid, sterke vermindering van de inhuur van externe medewerkers en adviseurs, kritische beoordeling van de noodzaak van projecten en het niet uitkeren van prestatiegerelateerde beloning aan managers, directeuren en Raad van Bestuur over 2008. Voor 2010 is het doel een kostenniveau te bereiken van onder de
€ 950 miljoen.

Delta Lloyd Groep werkt ook op andere gebieden hard aan structurele kostenverlaging. Daarbij gaat het met name om het vereenvoudigen en optimaliseren van processen en de organisatiestructuur, en om een versnelde modernisering en standaardisering van IT-systemen.

Strategie en organisatie
De 'Toekomst Verzekerd' strategie bewijst onverminderd haar waarde en heeft de Groep gebracht waar zij nu staat. De Groep is een gedegen en succesvolle financiële dienstverlener die onder stakeholders een aanzienlijk vertrouwen geniet, met een bewezen maatschappelijke verantwoordelijkheid en transparantie in producten, verslaggeving, beloning en governance. Binnen die strategie wordt voortdurend gewerkt aan verfijning en verbetering, bijvoorbeeld op organisatorisch vlak. Zo is de directe divisie van Delta Lloyd Groep in 2009 op een nieuwe leest geschoeid. Centraal staat de verkoop van gestandaardiseerde, transparante producten, vooral via internet. In 2009 is Erasmus Verzekeringen geïntegreerd in Delta Lloyd Verzekeringen en deels in het Particulier Schade Bedrijf. In dit onderdeel zijn in 2009 de activiteiten voor de meeste particuliere schadeverzekeringsproducten samengevoegd. De activiteiten op het gebied van inkomens- en verzuimverzekeringen van de gehele Groep zijn samengebracht in het Inkomen en Verzuimbedrijf. Dit zijn twee belangrijke stappen in het reduceren van complexiteit en het vergroten van efficiency. Delta Lloyd Life in België heeft in 2009 opnieuw goede stappen gezet in haar ontwikkeling door de verdere integratie van Swiss Life Belgium en door goede resultaten. De zorgactiviteiten zijn per 1 januari 2009 succesvol overgedragen aan CZ.

Strategie en scenariostudies
De huidige economische en maatschappelijke ontwikkelingen vragen om een nieuw toekomstperspectief. Delta Lloyd Groep ontwikkelt dat met behulp van scenario's. Door geheel verschillende toekomstscenario's te doordenken, groeit het inzicht in de krachten die de toekomstige omgevingsdynamiek bepalen. In 2009 kregen twee toekomstscenario's hun definitieve vorm, na intensieve sessies met deskundigen van binnen en buiten de Groep.

De nieuwe scenario's zullen, terugrekenend naar de huidige tijd, aanleiding zijn voor een aanscherping van de strategie 'Toekomst verzekerd'. Vooruitlopend daarop is er al een globaal beeld ontstaan van de strategische implicaties die de scenario's hebben voor Delta Lloyd Groep. Vier hoofdpunten - die ook nu al aandacht krijgen - laten zich onderscheiden.

Vereenvoudigen. Eenvoudige producten en processen zijn cruciaal om substantiële kostenverlagingen te realiseren en succesvol te zijn in de snel veranderende markt.

Klantkennis. Noodzakelijk voor een verantwoorde en onderscheidende risicodifferentiatie en absolute voorwaarde om actief te kunnen inspelen op veranderende wensen van klanten.

Kies positie in de keten. Alleen dan kan Delta Lloyd Groep leidend blijven in een markt met snel opkomende nieuwe aanbieders.

Groei vereist innovatie. Een blijvend sterke positie kan niet zonder de capaciteit voor snelle business innovatie.

De aanscherping van de 'Toekomst verzekerd' strategie zal naar verwachting in de eerste helft van 2010 zijn beslag krijgen.

Delta Lloyd Duitsland
Delta Lloyd Duitsland zal op 4 maart 2010 aankondigen te willen stoppen met de verkoop van nieuwe verzekeringen. Dit is in lijn met de in het prospectus weergegeven keuze dat Duitsland niet langer een kernmarkt is.

Medewerkers
Het aantal medewerkers (in FTE) in vaste dienst is gedaald tot 6.297, eind 2008 waren dit er 6.404. Het aantal medewerkers (in FTE) met een tijdelijk contract is gedaald tot 624 (2008: 914). Het totaal aantal medewerkers (in FTE) per 31 december 2009 bedraagt 6.920.
Delta Lloyd Groep is als beste financiële dienstverlener (en als nummer 4 in het totaalklassement) uit de bus gekomen in het jaarlijkse Incompany200-onderzoek naar de tevredenheid van werknemers bij de grootste bedrijven, overheden en organisaties in Nederland. De toppositie, met het rapportcijfer 7,45, volgt op vier jaren van voortdurende stijging op de ranglijst.


Mutaties Raad van Commissarissen
De heren Ph.G. (Philip) Scott FIA en mr. drs. M.H.M. (Marcel) Smits RA zijn respectievelijk met ingang van 1 januari 2010 en 1 februari 2010 afgetreden als lid van de Raad van Commissarissen. Voor hun opvolging en voor de invulling van de bestaande vacature in de Raad van Commissarissen worden nu, ter benoeming op de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 27 mei 2010, voorgedragen prof. dr. S.G. (Fieke) van der Lecq, bijzonder hoogleraar Pensioen-markten, drs. ing. P.F. (Peter) Hartman, President-directeur van KLM en, op voorstel van Aviva, P. (Patrick) Regan, Chief Financial Officer Aviva.

Dividendvoorstel
Delta Lloyd Groep stelt op basis van het behaalde operationeel resultaat na belastingen en belang derden voor € 82,8 miljoen uit te keren als dividend11 ten laste van de reserves, zijnde € 0,50 per gewoon aandeel. De dividenduitkering kan zowel geheel in contanten als geheel in aandelen plaatsvinden naar gelang de keuze van de aandeelhouder. De waarde van het stock dividend zal ongeveer overeenkomen met de waarde van het contante dividend en zal worden uitgekeerd ten laste van de agioreserve. Als er geen keuze wordt gemaakt, wordt het dividend in contanten uitgekeerd.

Data dividend 2009 (Onder voorbehoud van goedkeuring van AvA op 27 mei 2010)

Ex-dividend datum: maandag 31 mei

Registratiedatum: woensdag 2 juni

Start keuzeperiode: donderdag 3 juni

Einde keuzeperiode: woensdag 16 juni

Betaaldatum: donderdag 24 juni


De Raad van Commissarissen van Delta Lloyd Groep draagt drie nieuwe commissarissen voor ter benoeming op de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 27 mei 2010. De kandidaten zijn
- prof. dr. S.G. (Fieke) van der Lecq, bijzonder hoogleraar Pensioenmarkten, drs. ing. P.F. (Peter) Hartman, President-directeur van KLM en, op voorstel van Aviva, P. (Patrick) Regan, Chief Financial Officer Aviva.

De nieuwe benoemingen in de Raad van Commissarissen zijn het gevolg van het aftreden van de heren Ph.G. (Philip) Scott FIA per 1 januari 2010 en mr. drs. M.H.M. (Marcel) Smits RA per
1 februari 2010, en vanwege het invullen van de bestaande vacature in de Raad van Commissarissen. Philip Scott is per 26 januari teruggetreden als CFO van Aviva en Marcel Smits treedt terug vanwege zijn werkzaamheden als CFO bij Sara Lee corporation.












Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL