AbbVie en Galapagos gaan samen medicijnen ontwikkelen voor taaislijmziekte

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 24/09/2013 16:35
• Beide partijen brengen technologie en financiering in
• Gericht op nieuwe potentiator en corrector voor de belangrijkste mutaties in taaislijmziekte
• Galapagos leidt de R&D tot einde Fase 2, Fase 3 gezamenlijk met AbbVie

Chicago, VS en Mechelen, België; 24 september 2013 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) en AbbVie (NYSE: ABBV) kondigen vandaag aan dat zij een wereldwijde samenwerking aangaan om nieuwe medicijnen te ontwikkelen en te commercialiseren voor taaislijmziekte (of mucoviscidose, CF), een erfelijke chronische ziekte waaraan 70.000 mensen lijden.
AbbVie en Galapagos dragen beide technologie en middelen bij aan deze samenwerking, gericht op het ontwikkelen en commercialiseren van orale medicijnen. Deze medicijnen zullen de belangrijkste mutaties in CF patiënten aanpakken, waaronder F508del en G551D. Het doel van de samenwerking is het identificeren van moleculen die fouten kunnen herstellen bij de aanmaak van het eiwit CFTR1 (corrector) en/of de activiteit ervan kunnen verhogen (potentiator) bij de belangrijkste mutaties, inclusief F508del die voorkomt bij 90% van alle CF patiënten.
In de alliantie zullen AbbVie en Galapagos de potentiators en correctors die ontdekt zijn door Galapagos verder ontwikkelen, en daarnaast ook het aantal moleculen uitbreiden, met als doel een Fase 1 klinische studie te starten eind 2014. Na de klinische ontwikkeling en goedkeuring, neemt AbbVie de commerciële activiteiten op zich, waarbij Galapagos de exclusieve rechten behoudt in China en Zuid-Korea, en tevens co-promotie rechten heeft in België, Nederland, en Luxemburg. Met het tekenen van de overeenkomst doet AbbVie een eerste betaling van $45 miljoen voor de rechten verbonden aan deze samenwerking. Bij succesvolle afronding van vooraf bepaalde mijlpalen, zullen AbbVie en Galapagos de verantwoordelijkheid en de financiering delen van de Fase 3 klinische ontwikkeling. Tijdens de ontwikkeling, en bij registratie en verkoop van de medicijnen, zal Galapagos nog verdere succesbetalingen van AbbVie ontvangen. Deze betalingen kunnen oplopen tot $360 miljoen plus dubbelcijferige royalties op de verkopen. “Galapagos is verheugd om samen te werken met AbbVie in dit belangrijke ziektegebied. Onze programma’s in CF zien er zeer goed uit. Onze samenwerking met AbbVie stelt ons in staat om onze R&D in CF enorm uit te breiden en het ontwikkelingsrisico te delen; we krijgen ook toegang tot nieuwe expertise en verhogen onze kansen om best-in-class medicijnen te maken voor CF patiënten,” zegt Onno van de Stolpe, Chief Executive Officer, Galapagos.
“We breiden onze samenwerking met Galapagos graag verder uit, nu met R&D in taaislijmziekte, een slopende ziekte met een enorme behoefte aan levensreddende medicijnen. Onze kennis over ervaringen van CF patiënten, samen met het toenemende inzicht in de oorzaak van deze ziekte biedt de mogelijkheid om geheel nieuwe behandelingen te ontwikkelen,” zegt Jim Sullivan, Ph.D., Vice President, Pharmaceutical Discovery, AbbVie.
Galapagos is in 2005 gestart met onderzoek in taaislijmziekte als onderdeel van een samenwerking met de Amerikaanse Cystic Fibrosis Foundation. In 2010 heeft Galapagos besloten om in deze indicatie verder te gaan en zelfstanding medicijnen te ontdekken, ontwikkelen en commercialiseren. Galapagos heeft moleculen ontwikkeld die de functie van het defecte CFTR eiwit kunnen herstellen en verbeteren. Dit jaar verwacht Galapagos het eerste kandidaat medicijn voor CF aan te kondigen, en eind 2014 de start van klinische studies.
Galapagos past de financiële guidance aan
Het management van Galapagos heeft de guidance voor de kaspositie op het einde van 2013 aangepast naar €125 miljoen (van €100 miljoen). De guidance voor de Groepsomzet in 2013 blijft onveranderd op €160 miljoen.

1cystic fibrosis transmembrane regulator

tijd 16.36
Galapagos EUR 15,900 +0,68 ct +4,47% vol. 212.000



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL