AbbVie en Galapagos breiden GLPG0634 samenwerking uit met de ziekte van Crohn

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 17/05/2013 07:53
• Eerste selectieve JAK1 remmer in klinische Fase 2 voor ziekte van Crohn
• Galapagos financiert en voert Fase 2 uit; AbbVie betaalt Galapagos $50 miljoen bij succes, verwacht in 2015
Chicago, VS en Mechelen, België; 17 mei 2013 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) en AbbVie (NYSE: ABBV)) kondigen vandaag een uitbreiding van hun samenwerking aan om GLPG0634 ook te ontwikkelen voor de ziekte van Crohn. Galapagos zal het Fase 2 programma financieren en uitvoeren. Het programma is zodanig ontworpen dat het een snelle overgang naar Fase 3 mogelijk maakt. Bij succesvolle afronding van de Fase 2, verwacht in het tweede kwartaal van 2015, zal AbbVie $50 miljoen betalen aan Galapagos. Deze betaling komt bovenop alle eerder overeengekomen financiële afspraken. AbbVie is verantwoordelijk voor de financiering en uitvoering van alle klinische ontwikkeling na Fase 2, alsook de registratie en commercialisatie. De Fase 2 studie in de ziekte van Crohn zal in parallel worden uitgevoerd met de Fase 2B studie in reuma.
Galapagos gaat begin 2014 een 20-weken Fase 2A/B trial starten met GLPG0634 bij 180 patiënten die lijden aan de ziekte van Crohn. In deze innovatieve trial naar de ziekte van Crohn, wordt zowel het optreden van remissie als behoud van verbetering onderzocht. Topline resultaten worden verwacht in het tweede kwartaal van 2015.
De ziekte van Crohn is een ernstige chronische ontstekingsziekte van de darm die voorkomt bij miljoenen mensen over de hele wereld, met meer dan één miljoen patiënten in Europa en meer dan 500.000 patiënten in de VS. De JAKs (Janus kinases) zijn een familie van enzymen die een belangrijke rol spelen bij auto-immuunziekten. De remmers van deze enzymen bieden door hun effect op het immuunsysteem een goede mogelijkheid voor een effectieve behandeling van deze ziekten. GLPG0634 is een krachtige remmer van JAK1; dat het voornamelijk JAK1 remt - en niet JAK2 - is een uniek voordeel in de ziekte van Crohn. Remming van JAK2 veroorzaakt namelijk bloedarmoede en een verminderde productie van bloedcellen (aangetoond in klinische trials met andere JAK remmers). In patiënten met chronische darmontsteking kan dit een probleem vormen. Bloedverlies als gevolg van darmbloedingen leidt namelijk al tot bloedarmoede in deze patiënten. GLPG0634 kan dus een beter veiligheidsprofiel tonen dan andere JAK-remmers.
“AbbVie ondersteunt de start van deze innovatieve studie met GLPG0634 in de ziekte van Crohn. De combinatie van onze ervaring met ziekten van het maag-darmstelsel en een mogelijk nieuwe behandeling voor deze ziekte, kunnen in de toekomst een groot voordeel opleveren voor de patiënten,” zegt Scott Brun, M.D., vice president, pharmaceutical development, AbbVie.
”Galapagos en AbbVie boeken met de uitbreiding naar chronische darmontstekingen grote voortgang met GLPG0634. Het Fase 2 programma voor de ziekte van Crohn is ontworpen om snel erna Fase 3 te kunnen starten, en brengt daarmee verder mijlpaalbetalingen en royalty’s op verkopen in dit ziektegebied versneld dichterbij,” zegt Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos “Galapagos heeft een sterke financiële positie om het Crohn’s programma te financieren, naast het Fase 2b programma met GLPG0634 in reuma en onze eigen klinische en pre-klinische programma’s. Onze pijplijn wordt volwassen nu we drie moleculen in Fase 2 hebben, in vijf ontstekingsziekten, met verwachte resultaten tegen midden 2015 of eerder.”

Over kandidaat-medicijn GLPG0634
GLPG0634 is een oraal beschikbare, nieuwe Janus kinase (JAK) remmer die selectief is voor JAK1. Het molecuul is ontwikkeld door Galapagos. JAKs zijn enzymen die een belangrijke rol spelen bij de werking van een aantal cytokines en groeifactoren, inclusief diegene die bij reumapatiënten geactiveerd zijn. JAK remmers hebben in reumastudies langetermijn effectiviteit aangetoond met een snelle klinische respons. GLPG0634 onderscheidt zich van andere JAK remmers door specifieke targeting van JAK1. Dit zou kunnen leiden tot een betere werkzaamheid en veiligheid. GLPG0634 is een volledig eigen programma van Galapagos. Bij succesvolle afronding van de Fase 2b studies voor reuma zal AbbVie het programma licenseren. Daarna is AbbVie verantwoordelijk voor de Fase 3 klinische ontwikkeling, de wereldwijde productie en registratie.

Over de ziekte van Crohn
De ziekte van Crohn is een ontstekingsziekte van de darm waarbij het evenwicht van het immuunsysteem in de darm verstoord is. De ziekte veroorzaakt zweren, voornamelijk in de dunne en de dikke darm, maar kan elk deel van het spijsverteringsstelsel aantasten van de mond tot de anus. De oorzaak van de ziekte is onbekend en treedt meestal op tussen 15 en 35 jaar. Patiënten hebben last van buikpijn, diarree (vaak bloederig), braken, koorts en gewichtsverlies. De ziekte van Crohn kan niet genezen worden; behandelingsopties zijn beperkt tot het behandelen van de symptomen, het handhaven van remissie, en het voorkomen van terugval met behulp van medicijnen die de ontsteking of het immuunsysteem onderdrukken, antibiotica, en uiteindelijk het chirurgisch verwijderen van de ontstoken darm.
Over AbbVie
AbbVie is een wereldwijde, op onderzoek gebaseerd biofarmaceutisch bedrijf opgericht in 2013 na afsplitsing van Abbott. De missie van het bedrijf is haar expertise, toegewijde mensen en hun unieke aanpak in innovatie te gebruiken om therapieën te ontwikkelen en op de markt te brengen om complexe en ernstige ziekten in de wereld aan te pakken. In 2013 stelt AbbVie wereldwijd ongeveer 21.000 mensen tewerk en verkoopt geneesmiddelen in meer dan 170 landen. Voor meer informatie over het bedrijf en portfolio kunt u terecht op www.abbvie.com

tijd 13.33
Galapagos EUR 17,61 +13ct vol. 132.000



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL