Abbott en Galapagos kondigen wereldwijde samenwerking aan voor reuma-medicijn GLPG0634

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 29/02/2012 17:20
Selectieve JAK1-remmer tegen reuma in Fase II klinische ontwikkeling
Abbott heeft wereldwijde rechten, Galapagos behoudt co-promotie in de Benelux
Galapagos ontvangt $150 miljoen upfront, Abbott neemt licentie na succesvol afronden fase II voor $200 miljoen
Totale deal waarde van $1,35 miljard plus dubbelcijferige royalties
Webcast-presentatie vandaag om 16.00 uur
Abbott Park, Illinois en Mechelen, België; 29 februari 2012 – Abbott (NYSE: ABT) en Galapagos (Euronext: GLPG) kondigen vandaag aan dat zij een wereldwijde samenwerking aangaan om GLPG0634 te ontwikkelen en te commercialiseren. Dit kandidaat-medicijn behoort tot een geheel nieuwe generatie geneesmiddelen voor de behandeling van auto-immuun ziekten zoals reuma.
Met het tekenen van de overeenkomst doet Abbott een eerste betaling van $150 miljoen voor de rechten verbonden aan deze samenwerking. Bij succesvolle afronding van de Fase II studies voor reuma, aan de hand van overeengekomen criteria, zal Abbott het programma licenseren voor $200 miljoen. Abbott is daarna verantwoordelijk voor de Fase III klinische ontwikkeling en de wereldwijde productie. Bij het bereiken van overeengekomen mijlpalen voor ontwikkeling, registratie en verkoop van het medicijn, zal Galapagos nog verdere succesbetalingen van Abbott ontvangen. Deze betalingen kunnen oplopen tot $1,0 miljard met daarnaast trapsgewijs oplopende dubbelcijfer-royalty’s op de netto verkopen. Galapagos houdt co-promotie rechten op GLPG0634 in de Benelux.
GLPG0634 is een zeer selectieve remmer van het enzym JAK1 (Janus kinase 1). Het molecuul is ontwikkeld door Galapagos voor de behandeling van reuma en andere auto-immuun ziekten. JAK enzymen kunnen zgn. cytokines aanschakelen, stoffen die een centrale rol spelen bij auto-immuun ziekten zoals reuma. Zoals al eerder aangekondigd, heeft GLPG0634 in een 4-weekse Fase IIa studie één van de beste resultaten laten zien die ooit zijn gerapporteerd bij behandeling van reuma. Alle reuma-patiënten doorliepen de volledige klinische studie, en evt. te verwachten JAK-bijwerkingen bleven uit: er trad geen bloedarmoede op, noch een stijging van bloeddruk of LDL/cholesterol. Binnenkort zal een aanvullende Fase IIa studie starten om de optimale dosering voor werkzaamheid en veiligheid te bepalen.
"Dit nieuwe, als tablet toe te dienen medicijn biedt patiënten nieuwe mogelijkheden die minder belastend zijn bij de behandeling van reuma en andere auto-immuun ziekten,” zegt John Leonard, M.D., senior VP van Abbott’s wereldwijde R&D. "Abbott's ervaring op gebied van auto-immuun ziekten biedt, samen met onze brede R&D pijplijn, uitzicht op vernieuwing van de behandeling van deze ziekten.”
“Deze samenwerking met Abbott, wereldwijd leider op gebied van auto-immuun ziekten, is de erkenning van de waarde van GLPG0634. Voor ons is Abbott de best denkbare partner voor de verdere ontwikkeling en een sterke marktintroductie, en we zijn bijzonder blij met de waarde die Abbott aan het ‘634 programma toekent. We kijken ernaar uit om de Fase II studies snel voort te zetten en Abbott een volledig Fase II pakket aan te leveren in 2014,” zegt Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos. “GLPG0634 laat het succes zien van het hele traject – van target tot en met werkzaamheid bij patiënten. Ons doel is om voor de vele nieuwe targets in onze pijplijn hetzelfde te doen. Deze samenwerking luidt een totaal nieuwe fase in voor Galapagos en biedt ons de mogelijkheid om nog meer kandidaat-medicijnen in klinische ontwikkeling te brengen.”

tijd 17.38
lokaal
Galapagos EUR 13,09 +2,25 en 1,485 miljoen sts omzet



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL