Abdij Koningshoeven krijgt eerste Biomakerij van Nederland

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 24/12/2016 11:22
Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven bij Tilburg zet forse stappen in de circulaire economie, samen met Waterschap De Dommel en infra-bedrijf de M.J. Oomen Groep (onderdeel van VolkerWessels). Door de aanleg van de eerste Biomakerij van het land gaat afvalwater niet meer het riool in, maar kan het worden hergebruikt.

‘Er gaat geen druppel water en geen gram grondstof meer het terrein af, tenzij verwerkt in een duurzaam product’, aldus prior broeder Isaac.

De abdij van Koningshoeven herbergt de oudste en grootste trappistenbrouwerij in Nederland. Daarnaast zijn er op het landgoed een brood- en banketbakkerij, een jam- en chocolademakerij, een kaasmakerij, een imkerij, een plantenkwekerij en een gastenhuis. Bij al deze activiteiten wordt veel water gebruikt. Zo is voor de productie van een liter bier bijvoorbeeld al 6 liter water nodig. Door middel van de Biomakerij kan het afval- en proceswater lokaal gezuiverd en hergebruikt worden, bijvoorbeeld als spoel- en proceswater voor de brouwerij of irrigatiewater voor de plantenkwekerij.

Botanische tuin
De Biomakerij is in feite een grote plantenkas, waarbij een mix van planten met de wortels in het afvalwater hangt. De wisselwerking tussen de micro-organismen in het water en die op de wortels zorgt voor de zuivering. In vergelijking met een traditionele waterzuivering gebruikt de Biomakerij maar half zoveel energie.

De Biomakerij maakt echter ook nieuwe initiatieven mogelijk. Zo wordt de kas op de Koningshoeven meteen als ‘botanische tuin’ en educatie- en ontmoetingsgelegenheid geschikt gemaakt. De siergewassen bestaan deels uit proefgewassen voor een geur- en smaakstoffenproducent uit de regio. In een gekoppelde tweede kas worden biologische visteelt (bijvoorbeeld paling) en hopteelt beoogd. Tenslotte wordt slib uit de kas, door middel van cleantech, geschikt gemaakt als compost voor de kwekerij. In een later stadium worden ook de resterende fosfaten en voedingsstoffen uit het slib teruggewonnen.

Voor het concept van een Biomakerij, gebaseerd op de technologie van het van oorsprong Hongaarse bedrijf Biopolus Technologies, bestaat inmiddels al meer interesse. De tweede wordt hoogstwaarschijnlijk gebouwd in Park Strijp S; de herontwikkeling van het voormalige Philips-bedrijventerrein in Eindhoven. Ook is er concrete interesse vanuit het Hoogeheemraadschap Hollands Noorderkwartier voor een locatie in Noord Holland.

lees en zie meer op
http://www.biopolus.org/



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL