Beknopt verslag Alg. Verg. v. Aand. houders CSM

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 04/05/2011 11:04
Op 3 mei opende een gedegen leidende voorzitter Prof. P Bouw zijn laatste Alg. Vergadering van Aand.houders bij CSM om 14.30. Het was de kortste van alle vergaderingen zei de Voorzitter later, om ca. 17 uur zat zijn taak bij CSM erop. Totaal 12 jaar, waarvan 10 jaar als voorzitter en dat deed hij op een rustige gedegen manier, ieder in zijn/haar waarde latend.
Aanwezig waren 139 CTA houders met 27.964.752 sts. 1 Pref Aand. met ruim 2 miljoen sts en er waren 49 volmachten binnengekomen met 30.792.268 sts.
Totaal staan er 65.998.134 sts uit en in 2010 gem. 65.855.352 sts.
De goede resultaten van CSM in het eerste kwartaal 2011 en de resultaten 2010 stemden de aanwezigen tot grote tevredenheid. Het dividend werd met 2ct naar EUR 0,90 gebracht en kan in contanten e/o keuze gedaan worden. Morgen donderdag 5 mei ex. div. 2010. Record datum 9 mei, keuze periode 10-23 mei en nabeurs de 23ste vaststelling stockdiv. aantal. 26 mei betaalbaarstelling contant dividend en stockdividend.
De Heer P. Bouw gaf bij de sluiting de voorzittershamer over aan de Vice Voorzitter dhr. de Raad, die zal dat voor 1 jaar doen. Daarna krijgt de heer R.H.P. Markham het voorzitterschap.
De acquisitie van Best Brands is een goede geweest, want het draagt bij aan de resultaten van de divisie Bakery Supplies en de verwachting was in 2012 EUR 21 milj. synergie, maar dat wordt ca. 41 miljoen.
Daar heeft CSM ook Unifine (dochter) van de Cosum aan zich voorbij laten gaan, te duur en de synergie was te beperkt, nu kocht het familiebedrijf Dawn Foods (VS) het. Deze had al 1 bedrijf in Nederland. Ook overweegt Cosum Nedalco (ex. CSM) aan Cargill (VS) te verkopen.
De Bakery Supplies had in de 2de helft van 2010 een mooie groei meegemaakt.
Wij hoorden van de bakker die zijn waren daar tentoongesteld had, dat de Productie van deze tentoongesteld "lekkernijen" in de UK niet voldoende was voor de vraag en dat er in Portugal ook bijgedraaid werd. Deze producten komen uit Portugal en ze smaakten uitstekend. De Cup Cakes waren op de Horecava 2011 tot het beste innovatieve product van het jaar gekozen. Bij toeval waren wij (red.) afgelopen zondag in Zwolle en hadden er daar ook een (Cup Cake) genomen, die smaakte voortreffelijk, niet wetende dat het een CSM product was. Ook de Appelflappen van Bakery waren super!
Toch zal de grondstofstijging in 2011 tenminste EUR 200 miljoen bedragen/ extra vragen.
CSM zet in qua investering op beide afdelingen, de Bakery en Purac.
Toch gaat de belangstelling qua investeringen naar Purac uit, daar staat heel wat op stapel!
De komende jaren zeker 20 grote en kleinere fabrieken erbij, een totale investering van snel EUR 2 miljard. Toch zullen de eerste fabrieken al gaan bijdragen, dus zal dat bedrag van EUR 2 miljard niet tegelijk opgehoest moeten worden. Een voort schuivende investering dus, die zich gedeeltelijk zelf financiert.
Door voor het Milieu te gaan, kiest CSM voor een snellere groei van Purac de komende jaren. Die groeide de laatste 10 tot 20 jaar jaarlijks met 8-10% per jaar.
Er zijn allerlei soorten grondstoffen (gebruik) bij de productie van/voor afbreekbare PLA (de grondstof voor de productie van afbreekbaar plastics) kan CSM een netto CO2 bedrijf worden en haar CO2 ter verkoop aanbieden (lees inkomsten daar voor vangen). De reductie is nu al 200.000 ton.
CSM zoekt nu al mensen met kennis en samen werkingen met bedrijven o.a. de 1e fabriek is nu samen met Crown van Gelder opgestart, voor de productie van papier voor van Gelder. Gemaakt uit afval, dus het mes snijdt aan 2 kanten, geen kosten stortrecht en besparing van energie i.v.m. verbranding.
Er wordt aan een nieuw proces bij Purac gewerkt, waar geen gids meer als rest afval overblijft/vrijkomt, duurzaamheid ten top. Ook wordt er al "piepschuim"(blokjes) gemaakt, dat met ca. 4 weken in de grond verdwenen is. Ook maakt Purac piepschuim blokken voor de woningbouw.
In het jaar 2020 verwacht CSM dat Purac 10 maal zo groot is qua productie grondstof voor afbreekbaar plastics. De totale vraag zal in 2020 ca. 3 milj. ton zal zijn wereldwijd en die vraag zal nog harder groeien als regeringen wat meer oog voor het MILIEU zouden hebben..
Er wordt nu nog in de wereld met verschillende soort grondstoffen gewerkt, o.a. Ekoflex (Basf) dit is meer voor verpakkingen , niet volledig afbreekbaar, Cymbra maakt 'n grondstof, dat niet hitte bestendig is en Purac maakt Ecovio, dat aan alle eisen voldoet ook milieu technisch o.a. ook hitte bestendig is en volledig afbreekbaar. Dit geeft Purac een straatlengte voorsprong en die wil CSM ook behouden. Vandaar ook die extra investeringen in Purac.
Concurrenten zitten o.a. in China (1) Japan (1) België (1) en de VS (1), allen hebben een producten van ca. 8% of minder. Purac is en blijft de "wereldmarktleider" op dat gebied.

Bij de Bakery wordt jaarlijks 5-10% geïnvesteerd in innovaties en verbeteringen.
a.s. Vrijdag 6 mei wordt in China de 1e fabriek voor Bakery producten in China geopend door Minister Verhagen. Klanten zijn o.a. Starbucks, Watmart, Carrefoure, Subway, Kraft P&G, Burger King, Sara Lee e.a nog vele anderen.
CSM houdt jaarlijks onderzoek naar het consumenten gedraagt, want de smaken verschillen per land. O.A. in België wil de klant zoetere producten dan in Nederland, daar verwacht de klant wat "hartigheid boven zoetigheid". Ook verandert het eet patroon en de gewoonte om op vaste tijden te eten. Daar past CSM haar producten dan ook op aan.
Ook hier stijging van de grondstofprijzen. Die worden bij CSM ingedekt. Enkele voorbeelden van stijgingen zijn in 1 jaar tijd was dat bij suiker +90%, Soja olie +96% en Mais +90%.

Al met al een bedrijf dat inzet op en voor het milieu, dat voor de toekomst duurzame producten levert e/o de grondstoffen ervoor.
Betaalt ca 60% van de winst uit, maar dat zal wel minder worden i.v.m. met de financiering toekomstige uitbreidingen en vernieuwingen.
Huidige prijs van het aandeel CSM ca. EUR 26



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL