Winstgroei TenCate 69% tot € 33,1 miljoen

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 02/08/2011 08:25
Highlights eerste halfjaar 2011
Omzetgroei met 30% tot € 592,4 miljoen (+27% autonoom; -4% valutaeffect; acquisities / desinvesteringen +7%).
EBITA € 56,1 miljoen; +47% (+60% autonoom; -11% valutaeffect; -2% acquisities / desinvesteringen).
Nettowinst € 33,1 miljoen (+69%).
Omzetgroei sector Advanced Textiles & Composites (+56% autonoom) door recordomzet beschermende weefsels TenCate Defender(TM) M (defensie) en TenCate Tecasafe(TM) Plus (industrie). Sterk groeiende belangstelling voor TenCate Defender(TM) M buiten Amerika.
Groei EBITA sector Advanced Textiles & Composites met 156% tot € 41,2 miljoen (+172% autonoom; -17% valutaeffect;+1% acquisitie / desinvestering).
Omzetgroei sector Geosynthetics & Grass (+6% autonoom) door hogere omzet geosynthetics in opkomende markten en nieuwe producten; omzet (upstream) TenCate Grass stabiel.
Daling EBITA sector Geosynthetics & Grass met 26% tot € 13,9 miljoen (-13% autonoom; -9% valutaeffect; -4% acquisitie / desinvestering); integratie downstreamactiviteiten TenCate Grass en margedruk door hogere grondstofkosten bij TenCate Geosynthetics liggen hieraan ten grondslag.
Winst per aandeel stijgt met 67% tot € 1,30.

Kerncijfers TenCate eerste halfjaar 2011
x € 1 mln. H1 2011 H1 2010 Mutatie (%)
Omzet 592,4 454,6 +30
EBITA 56,1 38,2 +47
EBITA-marge 9,5% 8,4%
EBIT 50,1 33,1 +51
Winst voor belasting 44,4 27,7 +60
Winstbelasting -11,1 -8,2 +35
Nettowinst 33,1 19,6 +69
Winst per aandeel (€) 1,30 0,78 +67

Ir. Loek de Vries, bestuursvoorzitter en CEO: 'De activiteiten van TenCate over de eerste zes maanden lieten over een breed front groei zien. Tegen constante valutakoersen was over de eerste helft van het jaar sprake van een autonome groei van de omzet van 27% en groeide de EBITA autonoom met 60%.

De winstgroei is het gevolg van met name de goede performance van de sector Advanced Textiles & Composites. Bij de sector Geosynthetics & Grass was sprake van een daling van de EBITA door enerzijds integratie van de downstreamactiviteiten bij TenCate Grass en anderzijds margedruk bij TenCate Geosynthetics als gevolg van gestegen grondstofkosten. Het positieve effect van doorberekening van deze kostenstijging wordt geleidelijk zichtbaar in de resultaten.

Een belangrijke ontwikkeling is de integratie en herpositionering van de kunstgrasactiviteiten. Het ingezette beleid gericht op versterking van de distributie, zal leiden tot een versnelde acceptatie van innovatieve kunstgrassystemen, resulterend in een verhoging van het rendement en een versterking van het kwaliteitsimago van het merk TenCate'.

Algemene gang van zaken in het tweede kwartaal van 2011

De omzet in het tweede kwartaal van 2011 steeg met 19% tot € 313,6 miljoen.

Het bedrijfsresultaat voor amortisatie van immateriële vaste activa (EBITA) steeg met 20% tot € 36,0 miljoen. De EBITA-marge in het tweede kwartaal bleef voor het gehele concern gelijk (11,5%).

De nettowinst steeg in het tweede kwartaal met 17% tot € 23,2 miljoen.

Overige financiële informatie eerste halfjaar

Als gevolg van het terughoudende investeringsbeleid bleven de investeringen in vaste activa relatief laag (€ 13,3 miljoen).

Het saldo van financiële baten / lasten bleef vrijwel gelijk op € 5,7 miljoen (2010:

€ 5,4 miljoen). De rentedragende schuld bedroeg € 319 miljoen. De debt / EBITDA-ratio bedroeg per eind juni 2,24.

De winst per aandeel over het eerste halfjaar steeg met 67% tot € 1,30.

Vooruitzichten 2011
TenCate houdt vast aan de eerder uitgesproken positieve marktvooruitzichten, waardoor over geheel 2011 een recordomzet wordt verwacht.

Voor wat betreft de positie van TenCate in defensiemarkten is de verwachting dat budgetbesparingen van overheden weinig effect zullen hebben op de toekomstige groeiverwachtingen ten aanzien van TenCate producten en TenCate systemen. Gelet op de aangekondigde modernisering- en upgradingprogramma's van verschillende overheden blijven de vooruitzichten ook op langere termijn positief. Wereldwijd worden zwaardere eisen gesteld aan het beschermingsniveau van militairen, veiligheidsdiensten (politie, brandweer) en speciale diensten.

Ook in de industriële markt is deze trend waar te nemen, waarbij tevens nieuwe geografische markten tot ontwikkeling zullen komen.

De omzet van TenCate Defender(TM) M producten in de tweede helft van het jaar zal naar verwachting enigszins dalen ten opzichte van de eerste zes maanden. Deze daling zal naar verwachting worden gecompenseerd door verdere omzetstijging in TenCate Tecasafe(TM) Plus producten en een voortgaande groei in aerospace- en armourcomposieten. Ten opzichte van het eerste halfjaar wordt een hogere omzet verwacht op het gebied van bepantseringsystemen voor voertuigen (onder meer het Eurocopter-project).

Gelet op de gunstige marktontwikkelingen voor geosynthetics in China is verder geïnvesteerd in additionele productiecapaciteit bij de productielocatie in Zhuhai. TenCate Geosynthetics verwacht vooral in China en Zuid-Amerika een hogere omzet te realiseren in vergelijking tot het eerste halfjaar.

Bij gelijkblijvende grondstofprijzen zal de EBITA-marge van TenCate Geosynthetics zich over de tweede helft van het jaar geleidelijk herstellen, als gevolg van doorgevoerde prijsverhogingen.

De integratie binnen TenCate Grass zal in de tweede helft van het jaar naar verwachting resulteren in een aanmerkelijke resultaatverbetering.

Tevens worden nieuwe, duurzame systeemconcepten in de markt geïntroduceerd.

Xennia Technology zal naar verwachting de groei in de tweede helft van het jaar versterken door een verdere commercialisatie van de ingezette ontwikkelingen.






Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL