TenCate ziet toekomst zonnig in

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 04/07/2009 09:46
ALMELO (AFN) - Fabrikant van technisch textiel TenCate heeft veel vertrouwen in de nabije toekomst. ,,De tweede helft van het jaar wordt aanzienlijk beter dan de eerste helft'', zegt topman Loek de Vries.

TenCate leek vorig jaar nog weinig last te hebben van de financiƫle crisis, maar in het eerste kwartaal zag het bedrijf de winst sterk dalen. In het derde en vierde kwartaal kan TenCate waarschijnlijk grote orders verwachten, aldus De Vries. Het bedrijf zal volgens de topman ook altijd de afspraken met banken over de schuldpositie van het bedrijf nakomen.

Nog deze week wordt bekend of TenCate een grote order van het Amerikaanse leger voor beschermende materialen voor pantservoertuigen in de wacht sleept. Het bedrijf heeft verschillende orders bij de Amerikaanse defensie uitstaan met een totale waarde van 100 tot 115 miljoen dollar.

Bruidsjurken

De Amerikaanse defensiemarkt, die Ten Cate enkele jaren geleden betrad, ontwikkelt zich als een stabiele en lucratieve markt. Het bedrijf uit Almelo, dat tien jaar geleden nog onder andere bruidsjurken en denimstoffen maakte, ontwikkelt nu high-tech beschermend materiaal voor uniformen en militair materieel.

De Vries is er van overtuigd dat de Amerikaanse president Barack Obama niet zal snoeien in de uitgaven voor defensie. Ook is TenCate volgens hem niet afhankelijk van de oorlogen in Afghanistan en Irak. ,,Wat TenCate heeft ontwikkeld wordt nu de professionele standaard. Dat houdt nooit op.'' Ook het Nederlandse leger heeft vorige week nog bepantsering bij TenCate besteld. ,,Via het Amerikaanse leger wordt het leger van Irak en bijvoorbeeld ook dat van Zuid-Korea bevoorraad'', aldus De Vries.

Rozengeur en manenschijn

Het bedrijf verwacht ook veel van de zogeheten Geosynthetics-sector, waarin het bedrijf voornamelijk een soort folie maakt die gebruikt wordt voor de aanleg van infrastructuur. ,,In de VS gaat het om groeicijfers onder de tien procent, maar vooral in Oost-Europa hebben we het over groei in de dubbele cijfers''.

De rozengeur en maneschijn houdt op bij de divisie Industrial Fabrics. ,,Die lag in het tweede kwartaal stil'', zegt De Vries. ,,Er is nog wel vraag, maar het volume is aanzienlijk lager dan in het verleden''. TenCate doet het volgens de topman echter relatief beter dan concurrenten. ,,Wij hebben diepere zakken en komen straks makkelijker terug''. De problemen in deze sector zijn echter ,,niet materieel'', aldus woordvoerder Frank Spaan.

Ook voelt het bedrijf de gevolgen van de problemen bij de grote vliegtuigbouwers Airbus en Boeing. De nieuwe A380 van Airbus wordt het eerste toestel dat het Cetex-materiaal van TenCate op grote schaal gebruikt. De bestellingen van de superjumbo lopen als gevolg van de economische crisis echter steeds meer terug.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL