Nettowinst Sligro Food Group bijna € 51 miljoen

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 26/01/2006 07:50
De totale omzet liet een toename zien van 7,0% tot € 1.545,5 miljoen. Het boekjaar 2005 omvat 52 weken ten opzichte van 53 weken in 2004. Daarvoor gecorrigeerd zou de omzet met 8,6% zijn toegenomen.
Sligro Food Group heeft in 2005 een netto winst ná belasting gerealiseerd van € 50,9 miljoen (2004: € 58,6 miljoen).
Ondanks druk op de marges door ongunstige marktomstandigheden, nam het bruto omzetresultaat toe van 19,7% tot 20,2% van de omzet. Deze toename is het gevolg van een gewijzigd omzetaandeel van de verschillende groepsonderdelen en de volledige consolidatie van het per 1 oktober 2004 overgenomen VEN Groothandelcentrum.

De overige bedrijfsopbrengsten zijn in 2005 sterk afgenomen ten opzichte van 2004, onder meer als gevolg van een éénmalige bate in 2004 van € 8,9 miljoen (€ 5,9 miljoen ná belasting) in samenhang met een onroerend goedtransactie. De overige bedrijfsopbrengsten zijn nader gespecificeerd in bijlage 5 bij dit bericht.

De totale bedrijfskosten zijn toegenomen van 14,5% van de omzet tot 16,0% van de omzet. De gewijzigde mix van de bedrijfsactiviteiten had ook invloed op de samenstelling van de kosten. Kostenbeheersing was in 2005 wederom een centraal thema.

Door de versnelde VEN-integratie zijn bijzondere waardeverminderingen op voorraden opgetreden door assortimentssaneringen en op onroerend goed, dat buiten gebruik gesteld is.

Deze last van € 4,6 miljoen wordt gecompenseerd door een pensioenbate van € 4,8 miljoen, die samenhangt met een wijziging in 2005 van de pensioenregeling in verband met verandering van de wetgeving. Deze bate is in mindering gebracht op de personeelskosten.

De kosten zijn opwaarts beïnvloed door de versnelde integratie van VEN, waartoe begin 2005 is besloten. Deze integratie is nagenoeg afgesloten en inmiddels is een aanvang gemaakt met het verder stroomlijnen en optimaliseren van de bedrijfsprocessen. Wij verwachten dat de komende twee jaar de voordelen daarvan volledig tot uiting zullen komen.

Per saldo heeft het voorgaande geleid tot een afname van het bedrijfsresultaat met € 14,1 miljoen of 16,0% tot € 74,1 miljoen. Als percentage van de omzet betekende dit een vermindering met 1,3% tot 4,8%.

De belastingdruk is lager dan in 2004 doordat het tarief van de vennootschapsbelasting verlaagd is. Zowel in 2005 als in 2004 heeft dit bovendien geleid tot een vrijval van de voorziening uitgestelde belastingverplichtingen.

De winst per aandeel beloopt € 2,43 ten opzichte van € 2,84 in 2004. Voorgesteld wordt om over het jaar 2005 een onveranderd dividend uit te keren van € 1,00 per aandeel. Het dividend is naar keuze van de aandeelhouder uitkeerbaar in contanten, dan wel in aandelen. Het dividend in aandelen zal ongeveer gelijkwaardig zijn aan het contante alternatief.

Voor dat een deel van het keuzedividend dat in aandelen wordt opgenomen, zullen geen nieuwe aandelen worden uitgegeven, maar aandelen ingekocht worden ter voorkoming van winstverwatering.

Vooruitzichten
De marktomstandigheden voor zowel onze foodretail- als foodserviceactiviteiten blijven uitdagend. Wij rekenen in 2006 op enig herstel, vooral bij de foodserviceactiviteiten, door een toename van de economische groei en een stijgend consumentenvertrouwen.

Wij zijn ervan overtuigd dat wij met de Sligro/VEN-formule wederom in staat zullen zijn om de markt te verslaan. Wij verwachten ook een herstel van de zelfbedieningsomzet in de voormalige VEN-locaties ten opzichte van het omzetniveau in het tweede halfjaar 2005. Bij de bezorgomzet gaan wij daar nog niet vanuit.

Van Hoeckel zal naar verwachting in 2006 met dubbele cijfers groeien.

Bij de foodretailactiviteiten verwachten wij enige autonome omzetafname door de sluiting van kleine vestigingspunten.

Per saldo gaan wij voor de hele Sligro Food Group uit van een autonome omzetontwikkeling, die in de loop van het jaar positiever zal worden.

De marktomstandigheden en de in 2005 geleidelijk doorgevoerde prijsverlagingen bij VEN zorgen voor enige druk op de marges.

Wij denken in 2006 de vruchten te kunnen plukken van de integratie-inspanningen die wij in 2005 verricht hebben.

In 2006 zal in het kader van de rationalisatie van de infrastructuur door de afronding van de VEN-integratie nog meer onroerend goed beschikbaar komen voor verkoop. In hoeverre het afstoten van onroerend goed tot boekresultaten zal leiden, valt nu nog moeilijk te voorspellen.

Hiervoor hebben wij de belangrijkste overwegingen besproken die van toepassing zullen zijn op omzet-, marge- en kostenontwikkelingen in 2006 ten opzichte van 2005. Dit geeft ons een onvoldoende duidelijk beeld op 2006 om een ondubbelzinnige guidance af te kunnen geven.

In onze trading update van 19 april 2006 zullen wij nader ingaan op de ontwikkelingen in het eerste kwartaal van 2006. Op 19 juli worden de halfjaarcijfers gepubliceerd.

De jaarcijfers worden heden toegelicht op een persconferentie en in een analistenbijeenkomst. De betreffende presentatie is opgenomen op www.sligrofoodgroup.nl.

Het jaarverslag 2005 verschijnt op 7 februari 2006.
Veghel, 26 januari 2006
Namens directie Sligro Food Group N.V.
A.J.L. Slippens
H.L. van Rozendaal
Tel: 0413 / 34 35 00
www.sligrofoodgroup.nl
Klik hier voor het volledige persbericht (in



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL