Verslag van de AVA Draka

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 09/05/2005 18:43
Om 14.30 uur opende de heer Ir. F.H. Fentener van Vlissingen de vergadering. Aanwezig waren 30.036.427 aandelen met 26.528.458 stemmen. Onze inschatting was dat er ca. 45 aanwezigen waren. Verschillende gingen al vlot weg, naar de BAM AVA in hetzelfde gebouw.
Door de aanwezigheid van veel aandeelhouders (stemmen), konden er geldige besluiten worden genomen. Ook de bekende stukken werden doorgenomen, oproeping van de AVA en plaatsing advertenties etc..
De heer F.F. Dorjee nam het jaar 2004 en de vooruitzichten voor 2005 door.
Draka was van samenstelling gewijzigd, van landen struktuur, naar divisie struktuur. De netto-omzet steeg van 1.420,2 naar 1.742,6 voornamelijk door de Alcatel transactie. Het nettoresultaat kwam uit op EUR 3,7 miljoen(was EUR 0,2 negatief) maar door betaling dividend en incidentele posten kwam er een verlies uit van 11,6 miljoen. Dus kregen de gewone aandelen geen uitkering dividend, wel de pref. ruim EUR 9 miljoen.
Draka bezit na 1 juli 2004 50,1% in Draka Comteq en 100% in Draka Cableteq. Het productsegment is, Hoog- en Middenspanning energiekabel, Communicatiekabel en -systemen, Laagspannings- en speciaalkabel. Het totaal aantal aandelen per 31-12-2004 was, 44.452.877 (35.567.406 gewone en 8.885.471 preferente, niet verhandelbare) aandelen geplaats en volgestort ten bedrage van EUR 22.226.438,50
Het eigen vermogen per aandeel was EUR 9,94. Flint Beheer B.V. heeft tussen de 46-47% van het totaal aantal aandelen. Er is een "free-float" van ca. 25-30%
De omzetten werden positief door de grondstofprijsstijging (koper en polymeren) beinvloed en negatief door de daling USA dollar.
Het bedrijfsresultaat per groep in miljoenen; Draka Comteq - 14,7, Draka Cableteq +42,4 Niet toegerekend -9,9 totaal +17,8 Er was een totaal aan incidentele lasten van 25,2 miljoen en dat drukte.
Er was een negatieve operationele kasstroom van 5,3 miljoen. Door de emissie van EUR 150 miljoen daalde de schuld met EUR 136,6 miljoen naar EUR 420,1 miljoen. Het totaal eigen vermogen steeg van 362,3 naar EUR 483,5 miljoen.
Hogere koperprijzen en van polymeren hebben tot marge-druk geleid, ook kunnen de stijgingen pas 2 tot 3 maanden later doorberekend worden. Draka is meer gebaat bij een koper tekort, dan bij een stijging van de koperprijs. Een tekort kan gelijk in de kostprijs worden doorberekend en de stijgende prijs (geleidelijke) niet.
Op onze vraag, hoe ziet u uw strategie in China voor de komende tijd 2-3 jaar en het stilleggen/sluiten van de fabriek in Finland en de verplaatsing van Rusland?
In China ziet Draka door haar samenwerking met o.a. Yangtze Optical Fibre Cable (YOFC) en Haixun Alevator Pronducts (te Nantong) 75% belang erin en met YOFC zijn nog steeds besprekingen, daar later over, goede zakelijke mogelijkheden.
Door de bouw van hoge gebouwen, veel gebruik van liftkabels. In de scheepsbouw ook meer vraag naar kabels en bekabeling in de schepen, daar zal in de toekomst steeds meer scheepsbouw plaats vinden. Ook de auto-industrie zal steeds meer vraag naar bekabeling vragen. In het verleden waren daar de fietsen als vervoer middel nummer 1, maar nu wordt het de auto.
In Rusland willen wij "nu" zijn, ten eerste om straks de eerste te zijn en een gevestigde naam te zijn. Rusland kan in de loop der tijd, wij (Draka) gaan uit van een tijdspad van nu tot 10 jaar, dan kan Rusland het China van nu zijn.
Ook zal de afdeling transport van het Airbus A380 project gaan profiteren, in 1 zo'n toestel gaat ca. 750 kilometer draad/kabel.
Welke Rating heeft Draka? Niet officieel BB-. Het aantal commissarissen wordt van 7 naar 6 gebracht en zij krijgen een beperkte verhoging, die algemeen werd aangenomen.
Over de koperprijs waren verschillende vragen, o.a. waarom dekken jullie dat niet in. Draka dekt pas in, als er een orde geplaats wordt, definitief en dan nog met een prijs verloop van de genoemde 2 tot 3 maanden, doorberekening van de verhogingen, daardoor marge-druk. Wij speculeren dus niet met koper, anders hadden wij wel nu een winst gehad, maar voor hetzelfde bij daling een strop en dat kunnen wij niet maken tegenover de aandeelhouders.
Ook de besprekingen met de Chinesen over YOFC lopen nog steeds en dat kan nog wel even duren. Draka wil haar technologie beschermen en alles vraagt zo zijn tijd. Wij doen goede zaken en meer willen en kunnen wij er nu niet over zeggen. Toch gaan wij ervan uit dat t.z.t. de besprekingen positief zullen worden afgerond. Dit ook i.v.m. de verhouding met Alcatel, deze hadden 12,5% in YOFC en wij ruim 37,5% tesamen ruim 50% en daar zijn de Chinesen op tegen, willen zelf de minderheid hebben.
Dorjee gaf aan dat 2005 nog te lijden heeft met een prijsdruk op de marges, wel ca. EUR 40 miljoen aan kostenbesparingen (vanuit de samenvoeging Draka/Alcatel) en dat er wederom volumegroei zal zijn.
Het is nog te vroeg voor het doen van uitspraken, maar op het einde na de sluiting zei de voorzitter van Vlissingen tegen een aandeelhouder, hij had om dividend gevraagd, "Ik (van Vlissingen) hoop hier volgend jaar deze vraag van U niet meer te krijgen. Dus met andere woorden zal er weer dividend betaald worden en een nettowinst. Want dat was gezegd, als er weer een nettowinst is, zullen ook de gewonen aandelen weer een uitkering krijgen.
Om ca. 16.15 uur was de AVA afgelopen.

Onze XEA.nl indruk is,
Draka heeft alles tegen, de markt, de koperprijs en polymeren, het samenvoegen van de bedrijfsonderdelen van Alcatel/Drake in 2004 en misschien ook nog begin 2005. Echter de contouren beginnen steeds meer duidelijker te worden en als de economie en de markt keert, kan het versneld gaan.
Draka behoort tot de top van producenten in de wereld en zal daar in de komende tijd (jaren) de vruchten van plukken. Alles kan niet tegelijk.
De beurskoers en de zichtbare waarden liggen dicht bij elkaar, dus veel daling kan er eigenlijk niet inzitten.
Wij blijven bij houden en op dipdagen gefaseerd bijkopen.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL