Draka nog eens bekeken.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 19/03/2007 08:21
BEDRIJFSRESULTAAT EN NETTORESULTAAT FORS GESTEGEN TOT RESPECTIEVELIJK
€ 90,6 MILJOEN EN € 45,4 MILJOEN (BEIDE EXCLUSIEF INCIDENTELE POSTEN).
DIVIDENDBETALING HERVAT; VOORSTEL € 0,37 PER AANDEEL.
WPA € 1,24 (beide exclusief incidentele posten).
Vooruitzichten voor 2007: verdere volumegroei op mondiale kabelmarkt. Prijzen
belangrijke grondstoffen (koper en polymeren) blijven volatiel. Draka herhaalt
doelstelling om bedrijfsresultaat3 van € 90 miljoen (exclusief prijs-, volume- en acquisitie-effecten) te behalen; inclusief prijs-, volume- en acquisitie-effect tot 31 december 2006 komt dit uit op circa € 115 miljoen.

Algemeen
In 2006 is de groei van de wereldvraag naar kabel enigszins versneld naar circa 4-5% ten opzichte van 2,9% in 2005 (op basis van constante wisselkoersen en constante koperprijzen). Deze groei was gelijk verdeeld over de eerste en tweede helft van het afgelopen jaar. De opkomende markten zoals Oost-Europa, het Verre Oosten, Midden Oosten en Latijns-Amerika bleven de stuwende factor
achter de wereldwijde vraag naar kabel. De voor Draka belangrijke West-Europese markt vertoonde een groei van circa 5%. Dit betekende een sterk herstel ten opzichte van 2005 toen een negatieve groei werd gerealiseerd van ongeveer 3%. Op productniveau droegen alle segmenten bij aan de groei van de kabelmarkt, met uitzondering van koper telecommunicatiekabel waar de vraag in lijn met 2005 daalde.

Operationele marge
De operationele marge – het bedrijfsresultaat exclusief incidentele posten uitgedrukt als percentage van de omzet – verdubbelde bijna en kwam uit op 3,6% ten opzichte van 2,0% in 2005. De gerealiseerde volumegroei, de invloed van de hogere bezettingsvraag en de positieve effecten van efficiëntie- en ‘Stop, Swap & Share’-programma’s hadden een positief effect op de margeontwikkeling.

Draka Cableteq
Algemeen
In 2006 heeft Draka Cableteq geprofiteerd van de goede marktomstandigheden in West-Europa, na de teruggang van deze markt in 2005. Daarnaast bleef vooral de vraag vanuit de opkomende landen op een hoog niveau. De vraagontwikkeling was evenwichtig waarbij zowel het speciaalkabelsegment als het laagspanningskabelsegment een gezonde groei vertoonde.
Naast autonome groei heeft Draka Cableteq haar positie in de Transport en Rubber Cable divisies door middel van overnames verstevigd. De acquisitie van de geïsoleerde kabelactiviteiten van International Wire Group, Inc. (VS) heeft de positie van de Transport divisie als grootste onafhankelijke kabelproducent in de wereld voor draad en kabel voor de auto-industrie aanmerkelijk
vergroot. Daarnaast heeft de Rubber Cable divisie door de overname van Cornelia Thies Kabeltechnik GmbH (Duitsland) haar leidende positie in de mondiale windenergie markt verder uitgebreid.

Draka Comteq
Algemeen
De communicatiekabelmarkt ontwikkelde zich voorspoedig in 2006, met uitzondering van het segment koper telecommunicatiekabel waar de vraag daalde. Bij datacommunicatiekabel (koper en glasvezel) groeide de vraag in lijn met de totale kabelmarkt. De sterkste groei (ongeveer 15%) trad op bij glasvezel telecommunicatiekabel dankzij een toename van het aantal Fibre-To-The-Home
(FTTH) projecten wereldwijd. De prijsdruk bleef onverminderd over de gehele breedte van de communicatiekabelmarkt bestaan.

Finaciele positie
Kasstroom en operationeel werkkapitaal
De kasstroom uit bedrijfsactiviteiten kwam in de verslagperiode uit op € 79,9 miljoen, een daling van 9,6% ten opzichte van 2005 (€ 88,4 miljoen). Per aandeel was dit € 2,25 tegenover € 2,49 in 2005.
De belangrijkste verklaring voor deze daling betrof een negatieve mutatie van het operationele werkkapitaal. In 2006 bedroeg de stijging van het operationele werkkapitaal € 19,6 miljoen, tegenover een daling van € 83,4 miljoen in 2005. Gecorrigeerd voor acquisitie-effecten bleef de toename beperkt tot € 4,6 miljoen. Zowel de gerealiseerde volumegroei als de forse stijging van de koperprijs (80% in euro’s) hebben tot een toename van het absolute operationele werkkapitaal geleid. Als percentage van de omzet daalde het operationele werkkapitaal echter naar 16,6% in vergelijking tot 21,3% ultimo 2005.
De doelstelling de operationele werkkapitaalratio te handhaven op 20-22% werd hierdoor in 2006 overtroffen. Dankzij de strategische beslissing die bijna twee jaar geleden werd genomen waarbij de terugdringing van het operationele werkkapitaal tot één van de kernprioriteiten werd gerekend, is de invloed van de fors hogere grondstoffenprijzen op Draka’s financiële positie beperkt gebleven.
Ultimo 2006 zijn de jaarlijkse onderhandelingen gevoerd met Draka’s belangrijkste grondstoffenleveranciers.
Doordat de meeste grondstoffen in 2006 fors in prijs zijn gestegen, is ook het
kapitaalsbeslag bij Draka’s toeleveranciers belangrijk toegenomen. Als gevolg hiervan is voor de nieuwe contracten een kortere betalingstermijn voor Draka overeengekomen, hetgeen in 2007 een opwaarts effect zal hebben op het operationele werkkapitaal. Mede hierdoor zal Draka in 2007 haar inspanningen op het gebied van het operationele werkkapitaal onverminderd voortzetten.

Up-date Strategie,
Eind augustus 2005 lanceerde Draka haar herziene strategie genaamd ‘Building Future Growth’. De belangrijkste elementen van deze strategie zijn:
- strategische focus op haar kerncompetenties waarbij het product- en dienstenaanbod aan de klanten verder wordt vergroot;
- het uitbreiden van Draka’s positie in die markten die naar verwachting een bovengemiddelde groei zullen vertonen, zoals het speciaalkabelsegment en opkomende markten;
- de toonaangevende positie op het gebied van innovatie verder uit te bouwen;
- de optimalisatie van de organisatie voort te zetten.
De uitvoering van deze strategie was erop gericht Draka’s operationeel resultaat5 (exclusief prijs, volume en acquisitie-effecten sinds 1 juli 2005) te herstellen naar € 90 miljoen in 2007, het bereiken van een vrije kasstroom en gezonde balansverhoudingen.
Op alle onderdelen is het afgelopen anderhalf jaar grote voortgang gemaakt met als resultante een forse verbetering van de winstgevendheid. Draka is dan ook overtuigd van de juistheid van de gekozen strategie waarbij verwacht wordt dat de winstdoelstelling voor 2007 gerealiseerd zal worden. Het gecombineerde effect van volume, prijs en acquisities bedraagt sinds de aankondiging
van deze doelstelling tot 31 december 2006 circa € 25 miljoen.
Ook in de komende jaren zal Draka de uitvoering van deze strategie continueren. Hierbij beschikt de onderneming over een solide basis om verdere groei te bewerkstelligen. Naast interne groei zal de onderneming meer gericht zijn op externe groei dan in de afgelopen jaren het geval was waardoor
een actievere rol zal worden gespeeld in de consolidatie van de industrie. Conform Draka’s strategische uitgangspunten ligt de focus hierbij op het speciaalkabelsegment en opkomende markten.

Doelstellingen
In lijn met Draka’s strategische focus zijn voor 2007 de volgende doelstellingen geformuleerd.
• Verdere versterking van de sales en marketingorganisaties met nadruk op het
speciaalkabelsegment met als doel de autonome groei te stimuleren.
• Voortgaande investeringen in innovatie; niet alleen beperkt tot de introductie van nieuwe, innovatieve producten, maar gericht op de gehele ‘propositie’ voor de klant.
• Voortzetting van programma’s gericht op meer focus bij de productiefaciliteiten.
• Succesvolle afronding van het Stop, Swap en Share-project binnen Draka Comteq waarbij de verwachte, jaarlijkse kostenbesparingen van circa € 12 miljoen in 2008 zullen worden gerealiseerd. Voor 2007 worden de eerste kostenbesparingen verwacht van circa € 5 miljoen.
Tezamen met enkele kleinere projecten binnen Draka Cableteq worden de totale
kostenbesparingen voor 2007 geprognosticeerd op circa € 8 miljoen.
• Handhaving van de operationele werkkapitaalratio beneden de 20% van de omzet.
• De realisatie van een optimale vrije kasstroom. De normale investeringen in immateriële en materiële vaste activa zullen naar verwachting uitkomen op circa € 55 miljoen, ofwel in lijn met de afschrijvingen. Het speciale investeringsproject (circa € 17 miljoen) voor de Rubber Cable divisie
zal hier bovenop komen. De vrije kasstroom zal worden gebruikt ter investering in interne/externe groei en/of om de rentedragende schulden verder te verlagen.

De AVA is op vrijdag 11 mei om 14.30 in het Sheraton Amsterdam Airport Hotel op Schiphol

Eenvoudig te bereiken per NS en je kan droog overkomen binnendoor. Red. XEA.nl



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL