Forse winststijging bij Accell, dividendvoorstel 1,30 e/o keuze

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 25/02/2004 08:14
Accell Group N.V. heeft in 2003 een netto-winst gerealiseerd van EUR 9,2 miljoen. Dit is een stijging van 35% ten opzichte van 2002 (EUR 6,8 miljoen). De omzet nam toe met 12% tot EUR 289,6 miljoen (2002: EUR 259,4 miljoen). Autonoom bedroeg de omzetgroei 6%. De goede prestaties zijn het gevolg van een toegenomen afzet van kwaliteitsfietsen, fietsonderdelen en fietsaccessoires, een goede verkoopmix, en de bijdrage van het in augustus 2003 overgenomen Finse Tunturi.

René Takens, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Accell Group: “Door een consistente merkenstrategie, een gerichte inzet van marketinginstrumenten en continue innovaties die aansluiten bij de wensen van de consumenten, hebben we voor het vierde jaar achtereen een substantiële winstgroei laten zien. We zijn bovendien verheugd dat dit succes zich weerspiegelt in de performance van ons aandeel. Voor 2004 verwachten we opnieuw een verdere groei van omzet en winst per aandeel te realiseren.”

Winst per aandeel en dividend
De winst per aandeel over het gemiddeld aantal uitstaande aandelen kwam in het afgelopen jaar uit op EUR 2,76. Dit is een toename van 34% ten opzichte van de winst per aandeel in 2002 (EUR 2,06).
Voorgesteld wordt een dividend uit te keren van EUR 1,30 per aandeel, naar keuze te ontvangen in contanten of in aandelen. Door middel van een keuzedividend kan een hogere payout ratio gehanteerd orden met behoud van een sterke balans voor toekomstige acquisities. Het keuzedividend komt overeen met een dividendrendement van 6,4%.

Belangrijke ontwikkelingen 2003
Ondanks het aanhoudend matige algemene consumentenvertrouwen bleven fietsconsumenten bewust kiezen voor kwalitatief hoogwaardige producten. De bewuste keuze van consumenten blijft een belangrijke drijvende kracht achter de gunstige ontwikkeling van de vraag naar de merkproducten van Accell Group. In het afgelopen jaar kon bovendien worden geprofiteerd van de goede weersomstandigheden. De verkoopmix was goed en de marges van de producten konden verbeteren mede doordat de onderdelen van seizoen tot seizoen goedkoper zijn geworden door de aanhoudende verzwakking van de Amerikaanse dollar en de Japanse yen.
De nauwe samenwerking met de vakhandel en op vakhandel gerichte distributeurs en de consistente strategie, die met een sterke merkenportefeuille gericht is op de midden- en hogere segmenten van de markt, heeft in 2003 opnieuw geleid tot verbetering van de concurrentiepositie van Accell Group in West-Europa. Uitgekiend management en onderhoud van de merkenportefeuille was en is daarbij één van de belangrijkste pijlers van de strategie.
Naast autonome groei stegen omzet en resultaat door de overname van het Finse bedrijf Tunturi, dat actief is in de productie en verkoop van fietsen, fietsaccessoires en fitnessapparatuur (zoals fietstrainers en crosstrainers).

Financiële positie
Door de toevoeging van Tunturi in augustus 2003 is de balans van Accell Group verlengd; de vaste activa, voorraden en debiteuren stegen. Inclusief het meegeconsolideerde Tunturi bedroeg het balanstotaal EUR 134,9 miljoen (2002: EUR 112,5 miljoen; de solvabiliteit 36% (2002: 38%). Bij de bestaande bedrijven was sprake van efficiënt voorraadbeheer en debiteurenmanagement.
De operationele kasstroom kwam in 2003 uit op EUR 13,1 miljoen (2002: EUR 9,6 miljoen. Het rendement op werkzaam vermogen steeg naar 15,2% (2002: 14,1%) en de financieringslasten daalden in 2003 met 19%.

Verwachtingen 2004
Voor 2004 gaat Accell Group uit van een weinig veranderende situatie in de relevante markten. Accell Group verwacht geen grote economische vooruitgang en is van mening dat de situatie binnen de onderneming stabiel en onder controle is en dat de financiële uitgangspositie goed is. De voorverkopen aan de dealers van de in september en oktober geïntroduceerde nieuwe fietscollecties
voor het jaar 2004 zijn tot nu toe naar verwachting. Het jaar 2004 is het eerste volledige jaar dat Tunturi onderdeel uitmaakt van Accell Group.
Op basis van de bovengenoemde ontwikkelingen en de huidige goede orderportefeuille zijn de vooruitzichten positief en verwacht Accell Group voor 2004, onvoorziene omstandigheden daargelaten, een verdere toename van de omzet en de winst per aandeel.

Belangrijke data in 2004
- Algemene Vergadering van Aandeelhouders : 22 april
- Ex-dividend notering: 26 april
- Betaalbaarstelling dividend: 17 mei
- Bekendmaking halfjaarcijfers 2003: 21 juli

Wij vinden de cijfers uitstekend en met de overname van Tunturi kan dat de basis verbreden, maar men kan "slechts" op een fiets tegelijk rijden. Wel wordt de keuze van het model fiets breder (meer soorten) en dat kan extra omzet geven. Het dividend legt een bodem onder de koers van ca. 24-25 en het rendement van ruim 5% is, met de keuze een mooie meenemer. Het aandeel misstaat niet in de portefeuille.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL