Beknopt verslag van AVA van Wessanen

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 27/04/2005 19:24
Hier het beknopte verslag van de Algemene vergadering van Aandeelhouders Wessanen te Amsterdam Okura hotel d.d. 27 april.
Om 14.05 uur opende de voorzitter de heer C. Storm de AVA en nam de gebruikelijke stukken door, o.a. plaatsing advertentie en vroeg de aanwezig akkoord te gaan met het verplaatsen van agenda punt 5 en 6 tot voor de de rondvraag, daar waren enkele op tegen, maar de meerderheid niet. Dus werd de agenda gewijzigd.
Lijfelijk aanwezig waren ca. 250 aanwezigen, maar per saldo 12 reg.aandeelhouders met 8.185 0,1% van het totaal, 292 volmachten ter vergadering, waarvan de VEB 185 mensen vertegenwoordigde, totaal aantal CTA. 23.831.283 33%, 25 volmachten op afstand met 3.970.558 5,5%, het Adm. kant. Wessanen met 44.446.108 61,4%. Totaal 330 met 72.256.134 aandelen/CTA. Ook waren er 21 bezoeker aanwezig.
De Heer A. Veenhof gaf een uitleg over 2004 en de doelstellingen van 2005 en de plannen/doelen t/m 2007. Hij kwam helder en duidelijk over en had zijn werk goed gedaan.
Doelstelling 1,
Herstel financiele resultaten. Nu gerealiseerd EUR 60 miljoen (planning was EUR 70 miljoen) en 2003 EUR 10 miljoen. Nettowinst 2004 EUR 36 miljoen en dat was in 2003 EUR 10 miljoen.
Doelstelling 2.
Tijdige realisatie van Operatie Phoenix initiatieven. Besparing ligt nu op EUR 102 miljoen en er komt nog meer. Totaal 1442 medewerkers zijn vertrokken iets meer dan gepland.
Doelstelling 3.
Implementatie Build on the Roots programma bij Tree of Live N. Amerika.
Speciale producten met 30% teruggebracht en een minimum order grootte ingesteld. Hierdoor een verbeterde service. Ook een beter rendement, teveel producten met weinig rendement erop waren er.
Doelstelling 4.
Implementatie nieuwe governance struktuur Europa. Meer ondelinge samenwerking en hierdoor een beter efficiency.
Doelstelling 5.
Voorbereiding herpositionering belangrijkste merken van Wessanen. In de VS 3 merken en in Europa 5 merken.
De kleiner merken worden niet vergeten, maar daar wordt weinig geld meer in gestoken. Op onze vraag, wat gaat u met die merken dan doen? Kwam het volgende antwoord; om 2 producten te noemen, Molenaartje en de Rit. Twee goed merken, maar te klein, daar stoppen wij ca. EUR 10 to 20.000 in en meer niet. Hebben geen grote omzetten, maar de klanten willen wij wel blijven bedienen, misschien kopen zij ook andere producten van Wessanen.
Beckers en Zonnatura gaan wij "opfrissen", hoe dat houden wij nog even voor ons. Dat zal via radio en andere kanalen worden gedaan. Ook zullen belangrijke Nederlanders onze producten gaan aanprijzen. Te denken valt aan mensen die bekend zijn op "gezondheid" gebied. Ons idee (red.) bijv. Mevr. Vanessa. Ook waren er gesprekken geweest met leveranciers en winkeliers over de gang van zaken en hoe de omzet verder te vergroten. Aandacht voor het Private Label, dat zijn geen eigen merken, maar die maken wij voor bedrijven die deze op de markt brengen onder hun eigen naam/merk.
Ook werden er acquisities voorgesteld van totaal ca. EUR 400 miljoen, als dat gaat lukken, dan kunnen wij een dividend na 2005 van EUR 0,65 p.a. in het vooruitzicht stellen. (Red. XEA.nl) Dit is een zeldzaamheid in het bedrijfsgebeuren, deze voorstelling van een dividend verwachting. Voor 2005 gaan wij uit van een winststijging in de ordergrootte van EUR 70 tot 85 miljoen. In de 2e helft 2005 verwachten wij een verdere verbetering.
In de VS, waar ca. 55% van de omzet vandaan komt, hadden wij problemen met het Atkins dieet en wij niet alleen, dat was 't zeg maar, van de ene dag op de andere dag over. Ook moet er nog veel gedaan worden in de "low-carb" verkopen in de VS.
Als er parels zijn zullen wij die overnemen, ook in 2005, maar anders nog niet.
Op onze vraag, wat gaat u aan uw "prijsstelling" doen, want uw producten zijn gewoon te duur! Antwoord, de mensen gaan bewuster om met hun voeding. Gezonde voeding kosten qua productie meer en daardoor is het ook duurder en dan heeft de consument het ervoor over.
Ook kunnen er nog wat kleine aantallen medewerkers hun baan kwijt raken, maar het saneren is voorbij.
Als er iemand langskomt voor een overname? Wij gaan daar niet op in, maar als er iemand komt, zullen wij met hem praten. Meer wilde de voorzitter er niet over zeggen. Er werd uitvoerig stil gestaan bij de benoeming accountant en van de nieuwe commissarissen en die werden ook benoemd.
Het dollareffect is niet meer zo groot, 1 cent + of -/- vertaalt zich in ca. EUR 100.000. Ook zal Wessanen doorgaan met verdere kostenbesparing en investeringen. Daarbij is een goeddraaiend IT systeem zeer belangrijk, daar schortte 't ook aan de afgelopen jaren.
De nieuwe CFO Vierstra krijgt 60.000 opties en 15.000 aandelen Wessanen tegen de koers van 9 jan. j.l. en dat was EUR 9,60. Dat vonden wij totaal gezien teveel van het goede. Laat eerst hij/zij maar laten zien wat de prestaties zijn. Toch bleef Wessanen erbij, het is moeilijk goede financiele mensen te krijgen, was het verweer.
Daarna kwamen de andere zaken er nog aan de beurt, maar inmiddels was 't 17.00 uur en zijn wij vertrokken.

Onze (red. XEA.nl) indruk is wel, dat Wessanen op de weg terug naar boven is. Er wordt directer op de zaken gezeten en een strakkere aanpak en alles nog eens tegen het "licht" aanhouden. Ook beter IT systemen en minder personeel en producten met betere marges zullen de winst snel omhoog kunnen brengen.
Een koers richting de EUR 12-14 kan er de komende 12 maanden wel inzitten.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL