‘Tarweoogst kleiner en kwaliteit redelijk’ in Nederland. En andere berichten.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 02/08/2016 11:06
De eerste tarwe in het zuidwesten van het land is gedorst. Volgens coöperatie CZAV is de tarweopbrengst wat lager en de kwaliteit meestal goed, zo schrijft Akkerwijzer.nl. Gehaltes aan mycotoxinen vallen onder de drempel.

Vochtgehaltes
Volgens CZAV zijn de hectolitergewichten van de tarwe goed, maar wel onder het meerjarige gemiddelde. Vochtgehaltes zijn met maximaal 16 procent redelijk. De nog aanwezige jeugdige korrels doen het vochtgehalte in de bewaring aanvankelijk nog wat oplopen, waardoor snel en intensief beluchten aan de orde is.

De coöperatie stelt dat de hectareopbrengsten met 15 procent minder ruim onder het meerjarig gemiddelde blijven. Schimmelaantastingen en het matig ontwikkelde wortelstelsel van de tarwe hebben de opbrengsten lager gehouden, maar het DON-gehalte niet te hoog gemaakt.

Versoepelde normen voor gerst door regen val
De ongewoon natte weersomstandigheden van de voorbije maanden en de daarop volgende ‘dramatische’ opbrengsten en kwaliteit van de wintergerst noodzaken de graanhandelaars in Vlaardingen tot het versoepelen van de ontvangstnormen. Dat meldt het Vlaamse Infocentrum Land- en Tuinbouw (VILT), op basis van berichtgeving van beroepsvereniging Synagra.

De opbrengst zou gemiddeld liefst 40 procent lager liggen en ook de hectolitergewichten vallen uitzonderlijk laag uit. De versoepelde ondergrens voor het hectolitergewicht zal toch nog te hoog gegrepen zijn voor heel wat partijen gerst.

40 procent lager
Veel regen en weinig zon zorgden voor een erg tegenvallende gerstcampagne: Volgens Synagra liggen de opbrengsten gemiddeld 40 procent lager dan vorig jaar en schommelen de hectolitergewichten gemiddeld rond de 57 à 58 kg in plaats van de gebruikelijke 62 à 63 kg.

De graanhandelaars laten via hun sectororganisatie weten dat ze de graantelers tegemoet willen komen en uitzonderlijk de ontvangstvoorwaarden voor de wintergerst willen aanpassen. “De kortingen voor het hectolitergewicht zullen enkel van toepassing zijn voor waarden beneden de 60 kg”, zo wordt gemeld. “We hopen hiermee in enige mate, in de geest van een ketenbenadering, aan de wensen van de producenten tegemoet te komen.”

Andere aankoopkanalen
De tegenvallende oogst – zowel qua volume als qua kwaliteit – zorgt dat ook de graanhandel ‘bijzondere inspanningen’ moet leveren. “Bestaande contracten met afnemers die een hectolitergewicht verwachten van 62 à 63 kg moeten gehonoreerd worden, waardoor we dikwijls een beroep moeten doen op Duitse wintergerst die ons een stuk meer geld kost”, aldus Synagra. “Het is dan ook onvermijdelijk dat onze afnemers andere aankoopkanalen zoeken om zich te bevoorraden met gerst van een betere kwaliteit.”

Balans opgemaakt
Ook Boerenbond maakte onlangs de balans op van de wintergerstoogst. “De opbrengsten schommelen van minder dan 5 ton tot 8 ton op de beste percelen in de polders en de leemstreek”, zo klinkt het. “De terugval in opbrengst ten opzichte van 2015 is het grootst in de regio’s die de meeste regen te verwerken kregen.” Afgaand op de hectolitergewichten die Boerenbond rapporteert, zal de versoepelde ontvangstnorm de meeste boeren nog altijd opzadelen met een inhouding op de graanvergoeding vanwege een te laag hectolitergewicht. De organisatie heeft het over gemiddelde hectolitergewichten tussen 50 en 55 kg.


Proef met Soja teelt in Zeeuws - Vlaanderen
Op de akker van Frank Kuijpers in Kuitaart verschijnen mondjesmaat de eerste Zeeuwse sojabonen. In september wordt deze soja geoogst.

Project
Kuijpers neemt deel aan een proefproject van CZAV om soja te telen. Aan dat project doen nog drie andere Zeeuws-Vlaamse telers mee, die nu ieder vier hectare met soja-planten hebben staan. De provincie steunde het project met 5.000 euro subsidie.

Teeltadviseur Ferdie Maljaars van CZAV en teler Frank Kuipers leggen aan Omroep Zeeland uit waarom Zeeuws-Vlaanderen zo geschikt is voor de sojateelt én waarom soja een belangrijk gewas is.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL