Beknopt verslag van de Alg. Verg. v. Aandeelhouders Wessanen.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 17/04/2013 09:09
Beknopt verslag van de Alg. Verg. v. Aandeelhouders Wessanen. Om 14.00 uur te Schiphol 16 april opende de voorzitter Dhr. F. Koffrie de Alg. Verg. v. Aandeelhouders Wessanen en deed dat op een goede manier. Bracht samen met de CEO dhr P. Merckens en CFO Dhr.R. Merckx de problemen die er nog zijn rustig naar voor.
Toch lijkt het licht weer te gaan schijnen en dat moet zeker in het jubileum jaar 2015 te gaan gebeuren. Dan bestaan Wessanen 250 jaar.
Aanwezig waren 88 aandeelhouders met 31.732.663 en daarvan was ca. 26,3 miljoen proxy . Het totaal uitstaande aantallen is 75.688.000. Totaal was er 41,9%

We kregen eerst een overzicht van wat er gebeurd was in 2012 en wat er in 2013 te verwachten was. Het jaar 2012 viel tegen, want er moest weer afboekingen gedaan worden en de samenvoeging van Beckers en Favory zorgde voor de sluiting van de fabriek in Deurne. Deze sluiting kost ca. EUR 7 miljoen en er was een eenmalige afboeking van EUR 21 miljoen. Maar de aankoop van Clipper (UK) thee e.a. was een goede aankoop. Dit jaar zal er een begin gemaakt worden met de uitrol van de producten van Clipper in Europa.
De omzet in Europa van de Biologische markt laat een stijging van 5-10% zien, dus liggen er kansen voor Wessanen en Wessanen hoopt de omzet in Biologische en Natuur producten te kunnen verdubbelen. Daar wordt hard aangewerkt en reclames worden via media (vooral TV spots) onder het publiek gebracht.
De mensen hebben aandacht voor
- gezonder leven
- duurzaamheid
- transparantie en duidelijkheid van kwaliteit'
- aandacht voor gewicht en obesitas.

Daarop speelt Wessanen in met haar afdelingen t.w. Grocery, HFS (Health Food Stores) IZICO (Beckers/Favory voorheen), ABC, die nog niet wordt verkocht, maar wel op de verkooplijst blijft staan. En de afdeling Overige.
ABC had te lijden in Little Hug (drankjes) van concurrenten, maar heeft nog wel ruim 50% van de markt in handen. Daily's laat totaal van de 2 Little Hug een grotere omzet zien.

Beckers kroketten liggen wat minder in de markt als de concurrenten Mora en Dobbe, maar daar zit verandering in te komen zei de CEO.
De HFS hadden een teleurstellend jaar, minder aanzet bij de winkeliers van Eco Plaza winkels, want die kochten meer bij andere in.
Onze opmerking, dat onze contacten met enkele Eco Plaza winkels liet blijken dat Wessanen te vast hield aan haar eisen en dat deed op een stugge manier, dat werkt toch niet!
De CEO bevestigde dat dat er in sommige gevallen niet juist was gehandeld en dat daaraan gewerkt wordt om de onderlinge verhoudingen te verbeteren.
Toch zal er vanuit de verkopende partijen gedacht en gehandeld moeten worden.
Wessanen heeft ook eigen winkels o.a. Amersfoort, Ermelo, Zaandam, Woerden en die draaien goed, zowel de grotere als de kleinere. Ook zijn er onderhandelingen met de Supermarkten om betere en ruimere schapruimte te krijgen. Maar de Supers willen hun eigen merken op nummer 1 en de beste plaatsen in de winkels.
Er was een omzet groei van 4,6% en daar deden zij het beter mee dan de concurrenten. Vooral in Frankrijk met Bjorg worden goede zaken gedaan
De management Letter werd doorgenomen,
dat stond dat er ruimte is voor verbetering, er moet meer getest worden door het hele jaar, verbruikers vriendelijker zijn, verdere remedies waar dat mogelijk is en aanvullende controles.
Werk aan de winkel, maar onze inschatting is, Wessanen mist doortastendheid, er bovenop zitten.
Daarom plaatsten wij ook de opmerking, neem niet teveel "hooi op de vork", doen waar je goed in bent en zorg ook voor andere producten in je eigen winkels. Ook daar valt geld aan te verdienen en laat dat "strenge"beleid van duurzaamheid etc. wat losser. Je blijft anders te lang in een "nichemarkt" werken. Dat kan later bij een betere winstgevendheid alsnog weer aangehaald worden.

Wessanen voldoet aan het Bankconvenant die op 3,0 staat, zelf houdt zij de 2,5 aan en de werkelijkheid is 1,7 dus staat Wessanen er goed voor zei de CFO Merckx.
Er staat nog ca. 58 miljoen Goodwill op de balans en de totale schulden bedragen 54,3 miljoen.

Qua inkoop van grondstoffen heeft Wessanen weinig last gehad , de meeste hebben een dalende trend. In 2012 was Wessanen iets meer qua kosten aan grondstoffen kwijt dan in 2011. Maar er werd meer ingekocht. Kip was het hoofd producten van Wessanen. De dalende grondstofprijzen zullen Wessanen dus in de kaart spelen (red.), dat begrepen wij op onze vraag over de grondstoffen.
Verdere werd de Heer Mr. F. van Oers met ruim 31.,1 miljoen voor 1 tweede termijn herbenoemd.

Andere stempunten hadden ook deze uitslag van ruim 31,1 miljoen voor stemmen.
Om 17.10 uur slot een goed leidend voorzitter de Vergadering.
reactie XEA.nl
Wessanen heeft nog werk te doen, de crisis houdt nieuwe klanten weg, maar het aantal van bewuste klanten groeit wel, vooral in omringende landen en ook in Denemarken en regio.
Het managementteam zat wat beter in haar "vel", dan de vorige maal en dat gaf ons een beter gevoel.

Wessanen heeft 2 grootaandeelhouders
Delta Partners LLC met 25-30%
ID Sparinvest A/S met 5-10%

Dividend werd op EUR 5 ct per aandeel vastgesteld.

tijd 10.05
Wessanen EUR 2,33 +1ct vol. 26.200 Morgen (18/4)ex dividend.

Het jaar 2013 wordt een overgangsjaar met een keer ten goede.
De kosten zullen nog beter in de hand genomen worden.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL