Wessanen: omzet blijft op peil, bedrijfsresultaat daalt

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 05/05/2009 08:27
Belangrijkste ontwikkelingen
• Omzetstijging van 7,1% naar EUR 412,0 miljoen (Q1-08: EUR 384,6 miljoen); autonome omzet onveranderd.
• Bedrijfsresultaat van EUR 0,3 miljoen (Q1-08: EUR 12,4 miljoen), inclusief incidentele lasten van EUR 4,5 miljoen (Q1-08: incidentele opbrengst van EUR 1,0 miljoen) en een negatief valutatranslatie-effect van EUR 0,4 miljoen.
• Nettoverlies van EUR 3,3 miljoen (Q1-08: nettowinst van EUR 7,2 miljoen).
• Netto kasstroom uit operationele activiteiten van EUR 21,0 miljoen (Q1-08: EUR 2,4 miljoen negatief).
• Nettoschuld stabiel op EUR 213,8 miljoen (Q4-08: EUR 214,6 miljoen). ‘Nettoschuld / EBITDAE’-ratio per 31 maart 2009 komt uit op 3,2 (Q4-08: 2,9).
• Het bedrijfsresultaat in het tweede kwartaal van 2009 zal naar verwachting uitkomen op minstens hetzelfde niveau als vorig jaar, exclusief het effect van incidentele baten en lasten.
• Strategische focus op Europese markten voor natuurlijke, biologische voedingsproducten en specialiteiten, zoals aangekondigd op 22 april 2009.

Geconsolideerde kerncijfers eerste kwartaal 2009
x EUR miljoen, tenzij anders vermeld
Q1 2009 Q1 2008 wijziging in %
Netto-omzet 412,0 384,6 7,1%
Autonome omzetontwikkeling1 0,0%
Bedrijfsresultaat (EBIT) 0,3 12,4 (97.7)%
EBIT-marge (als % van de omzet) 0,1% 3,2%
Nettoresultaat2 (3,3) 7,2
Winst per aandeel (in euro’s) (0,05) 0,11
Gemiddeld aantal uitstaande aandelen (x 1.000 aandelen)
67.601 67.585
1 Autonome omzetontwikkeling, inclusief correcties voor valuta-effecten, acquisities en handelsdagen (index Q1 2008: 100%)
2 Winst over verslagperiode toekomend aan aandeelhouders van Wessanen

Toelichting CEO
Frans Koffrie, CEO van Wessanen, licht toe: “Tijdens onze jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 22 april 2009 maakten wij bekend dat de toekomstige strategie van Wessanen gericht zal zijn op versterking van onze positie in de Europese markten voor natuurlijke, biologische voedingsproducten en specialiteiten. Gezien onze kennis van en onze sterke marktposities in deze specifieke marktsegmenten in Europa zijn wij van mening dat er ruim voldoende mogelijkheden zijn voor groei, zowel autonoom als via acquisities, en voor het genereren van aantrekkelijke financiële rendementen.
Met dit besluit herschikt Wessanen zijn businessportfolio. Als direct gevolg van onze focus op Europa kondigden wij ook aan dat we een onderzoek zullen starten naar de haalbaarheid van desinvestering van al onze merk- en distributieactiviteiten in Noord-Amerika, inclusief Tree of Life North America, American Beverage Corporation, PANOS Brands en Liberty Richter. Bovendien hebben wij overeenkomstig onze nieuwe focus besloten om onze Europese activiteiten te hergroeperen en met onmiddellijke ingang te rapporteren volgens een nieuwe indeling in segmenten: ‘Wessanen Europe’ en ‘Frozen Foods’.
In het eerste kwartaal zag Wessanen Europe zich geconfronteerd met een dalende consumentenvraag en concurrentiedruk van private labels bij sommige van onze werkmaatschappijen. Deze ongunstige marktomstandigheden werden deels gecompenseerd door prijsverhogingen, nieuwe producten en productinnovaties. De omzet van onze merkactiviteiten in de VS was belangrijk lager door een zwakke markt, concurrentiedruk en voorraadvermindering; onze Amerikaanse distributieactiviteiten gaven echter groei te zien ten opzichte van vorig jaar, exclusief valutaeffecten.
Ondanks een lichte verbetering van het bedrijfsresultaat van onze Noord-Amerikaanse distributieactiviteiten werd ons bedrijfsresultaat met name negatief beïnvloed door een operationeel verlies van onze Noord-Amerikaanse merkactiviteiten, lagere resultaten in Europa en incidentele lasten in het eerste kwartaal.
Voor het volgende kwartaal verwachten we dat ons bedrijfsresultaat, exclusief het effect van incidentele resultaten, ten minste op hetzelfde niveau zal uitkomen als vorig jaar, gecorrigeerd voor incidentele baten van EUR 3,6 miljoen. Wij verwachten dat ons kostenreductieprogramma zal helpen om het effect van de zwakkere vraag te compenseren. We achten het echter nog te prematuur om nadere uitspraken te doen over de vooruitzichten voor het lopende jaar. Een verlaging van onze nettoschuld blijft een belangrijke prioriteit. Wij verwachten een positieve kasstroom voor de rest van het boekjaar.
In de komende maanden zullen we de focus van onze Europese groeistrategie aanscherpen met het oog op verbetering van de winstgevendheid op lange termijn en het creëren van schaalvoordelen. We verwachten meer details te kunnen verstrekken in het derde kwartaal van dit jaar, nadat we de strategische beoordeling van onze Europese activiteiten hebben afgerond.”
3
Financieel overzicht
De omzet steeg met 7,1% naar EUR 412,0 miljoen, voornamelijk door een per saldo positief valuta-effect van EUR 28,5 miljoen als gevolg van een sterke US dollar (afgezwakt door het zwakke Britse pond sterling en de zwakke Canadese dollar) ten opzichte van de euro in het eerste kwartaal van 2009. De autonome omzetontwikkeling, inclusief correcties voor valuta-effecten, acquisities en handelsdagen, kwam op nul uit.
Het bedrijfsresultaat (EBIT) daalde in het eerste kwartaal van 2009 met EUR 12,1 miljoen naar EUR 0,3 miljoen. Deze daling is deels toe te schrijven aan een negatief valutatranslatie-effect van EUR 0,4 miljoen en aan incidentele lasten ten bedrage van EUR 4,5 miljoen in dit kwartaal (kosten gerelateerd aan afvloeiingsregelingen van EUR 2,5 miljoen, terugboeking van een vastgoedtransactie van EUR 1,0 miljoen in Duitsland en de afhandeling van een claim van EUR 1,0 miljoen in verband met een bedrijfsontwikkelingsproject) tegenover een incidentele opbrengst van EUR 1,0 miljoen in het eerste kwartaal van 2008.
Het nettoresultaat in het eerste kwartaal van 2009 bedroeg EUR 3,3 miljoen negatief tegenover EUR 7,2 miljoen positief in hetzelfde kwartaal vorig jaar, als gevolg van lagere operationele inkomsten en per saldo hogere financieringskosten. De netto financieringskosten namen toe door hogere rentelasten als gevolg van toegenomen financiering met vreemd vermogen en door de kosten van afdekkingstransacties voor de dieselprijs bij North America Distribution. De effectieve belastingdruk kwam in het eerste kwartaal van 2009 uit op 0% als gevolg van diverse correcties op winstbelastingposities in voorgaande jaren, hoofdzakelijk in de VS.
De kasstroom uit operationele activiteiten was EUR 21,0 miljoen in het eerste kwartaal, dankzij een verbetering van het werkkapitaal, voornamelijk als gevolg van een lagere debiteurenpositie.
De investeringen in het eerste kwartaal beliepen EUR 3,1 miljoen, hoofdzakelijk ten behoeve van de laatste fase van uitbreidingen van productielijnen bij American Beverage Corporation.
De nettoschuld nam in het eerste kwartaal van 2009 licht af met EUR 0,8 miljoen tot EUR 213,8 miljoen per 31 maart 2009. De verhouding van nettoschuld tot EBITDAE nam toe tot 3,2 als gevolg van het lagere bedrijfsresultaat. Aangezien wij krachtens onze financiële convenanten de drempel van 3,0 gedurende twee opeenvolgende kwartalen mogen overschrijden, voldoen wij nog steeds aan de voorwaarden van die convenanten. Verdere verlaging van onze nettoschuld blijft een belangrijke prioriteit.

Belangrijke ontwikkelingen eerste kwartaal per bedrijfssegment: Wessanen Europe
x EUR miljoen, tenzij anders vermeld
Q1 2009 Q1 2008 wijziging in %
Omzet 124,8 127,6 (2,2)%
Autonome omzetontwikkeling (2,0)%
Bedrijfsresultaat (EBIT) 7,0 11,6 (40,0)%
EBIT-marge (als % van de omzet) 5,6% 9,1%

Wessanen Europe zet natuurlijke, biologische voedingsproducten en specialiteiten af op de Europese markt. Europa gaf een gemengd beeld te zien. De marktdruk was met name zichtbaar bij grote retailers in onze belangrijkste Europese markten, waar de groei van de consumentenvraag vertraagde en de concurrentie van private labels toenam.
In Frankrijk werd onze omzet beïnvloed door sterke concurrentie van private labels en een algemene vertraging van de markt aan het begin van het jaar. Toegenomen reclame- en advertentieactiviteiten in Nederland leidden tot een hogere afzet in het Nederlandse retailkanaal en ook het Nederlandse natuurvoedingskanaal gaf verdere groei te zien. In het Verenigd Koninkrijk presteerden de belangrijkste categorieën in het retailkanaal goed, maar de kleinere in gezonde voeding gespecialiseerde winkels gaven een omzetdaling te zien. In Duitsland bleven onze bedrijven goede zaken doen; met het oog op schaalvoordeel en focus op groei in het kanaal voor grote retailers werken we momenteel aan integratie van de managementstructuur van beide bedrijven.
De impact van de negatieve omzet- en margeontwikkeling in Frankrijk en van de hogere bestedingen aan reclame en advertenties in Nederland op het bedrijfsresultaat werd enigermate afgezwakt door goede resultaten in andere landen en door de kostenbesparingen in heel Europa. Het bedrijfsresultaat werd ook beïnvloed door de terugboeking van een vastgoedtransactie van EUR 1,0 miljoen in Duitsland. Deze incidentele winst was geboekt in het eerste kwartaal van 2008. In verband met de reorganisatie van de Duitse activiteiten is in het bedrijfsresultaat ook een voorziening van EUR 0,4 miljoen voor afvloeiingsregelingen verwerkt.


tijd 09.05
Het aandeel EUR 3,10 -42ct en 112.000 sts omzet.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL