Beknopt verslag van de Alg. Verg. v. Aandeelhouders Vopak.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 27/04/2010 17:41
Om 11.00 uur opende de voorzitter A.van Rossum de vergadering van Vopak en deed dat vlot en deskundig. Hield niet van lange gesprekken. Aanwezig waren 151 aandeelhouders met samen 41.276.895 sts. Totaal gem. verwaterd eind 2009 63.194.223.
De heer J.P. Broeders deed verslag van het jaar 2009 en de vooruitzichten, die blijkens de 1e kw. cijfers 2010 bijzonder goed verlopen waren en de vooruitzichten laten ook niet te wensen over, zijn gewoon uitstekend en vooral gezien de omstandigheden . (Tax. XEA.nl) een aandeel waar beleggers nog veel plezier aan kunnen beleven.
Het jaar 2009 was een robuust jaar, de opslag capaciteit groeide van 26,3 miljoen cbm naar 28,4 miljoen.
De bezettingsgraad was iets gedaald in 2008 95% en in 2009 94% en hierdoor kan Vopak haar klanten ook opslag voor redelijke tarieven bieden. Tussen de 90 en 95% is een heel gezonde bezettingsgraad. In Amsterdam aan de Westpoort wordt gebouw en Vopak wil in 2012 de 32 miljoen cbm hebben bereikt voor opslag capaciteit.
Qua veiligheid en processen - medewerkers was 2009 minder goed, Vopak heeft toen haar doelen niet gehaald en is was zelfs een overlijdensgeval. 1 medewerker wilde tijdens de pauze een flesje van een collega aanpakken op hoogte en kwam te vallen met dodelijke afloop.
Op veiligheid wordt steeds gehamerd en dat is waar wij alleen van bewust moeten worden.
Vopak wil dicht bij de klanten zitten, weten wat hun wensen zijn en daaraan proberen te voldoen. Customer Services en in 2009 waren we in de totale beoordeling weer 10 punten gestegen, dat stelde Vopak tot tevredenheid.
Vopak probeert steeds kosten weg te snijden waar 't kan, neem Houston (VS), daar werd nog veel handmatig gedaan, daar zijn we overgestapt op, om dat te automatiseren en dat is aardig gelukt. Ook op andere plaatsen zijn we bezig en bij andere projecten proberen wij maximaal die besparing door automatisering eruit te halen of te verbeteren. Wereldwijd doet Vopak dat nu ook op inkoop bij producten en projecten, qua besparingen.
Waarom had Vopak zo'n uitstekend resultaat, ondanks de kredietcrisis?
Ten eerste, de chemie storage viel (achteraf) tijdelijk sterk terug en dat werd opgevuld door Biofuel storage (ethanol) en andere producten, dat leverde een omzet op van ca. 155 miljoen en verving de minder gang bij de Chemie. In de UK zag 't er slecht uit, maar Vopak vond daar 1 grote benzine klant die zijn opslag in Noord-Oost Engeland bij ons wilde doen.
Ten tweede Industrials terminals.
Waren we eerst afhankelijk van speculanten, maar toen de olie ging dalen werd dat minder en kwamen de chemie contracten weer wat los. Die vervingen de speculanten toen weer en die zijn er nu vrijwel niet. Ook kwamen er plaatselijke bedrijven die de leegstanden gingen opvullen door die af te huren en zorgden voor een goede bezettingsgraad totaal gezien.
Ten derde de opkomst van LNG (vloeibaar Gas).
In Amerika is men daar zelf verzorgend.
In Azië en Europa is de nieuwe markt.Gelukkig is LNG goedkoper aan 't worden en komt er interesse voor opslag en daar profiteert Vopak o.a. van. Doordat Vopak flexibel is en steeds klantgericht op o.a. diens wensen, geeft dat een wederzijdse band en vertrouwen.
Daardoor partners vaak voor langere tijd.
Vopaks strategie is voor de langere termijn.
Daarna deed de CFO J. de Kreij zijn verhaal, beide de CEO en CFO gaven een goede uitstraling en dat geeft vertrouwen voor de toekomst.
Het Pensioenfonds had wel last gehad van de kredietcrisis en de dekking was 97% en staat nu weer op 106% + een voorziening voor langleven effect, door eenmalige storting van EUR 10 miljoen.
Wel zal er de komende jaren een bijdrage worden gevraagd als het beursklimaat stabiel of zou verminderen van 17 tot 30 miljoen jaarlijks.
Sinds 2004 was de gemiddelde omzet groei 9% geweest en in 2009 8%.
Vopak heeft bij de banken al het vertrouwen van een goede klant en heeft daar totaal aan financiering EUR 2 miljard, daarvan is ca. 1 miljard nog open (ruimte). Dus wij kunnen tot in 2012 voort. Onze ruimte is 3,75 x EBITDA leningcapaciteit van de banken.
Reactie en indruk XEA.nl
Vopak een bedrijf waar beleggers nog plezier aan kunnen beleven, mede op verzoek van beleggers wordt het aandeel gesplitst van 2 nw voor 1 oude. Binnenkort komen daar verdere mededelingen over. Het dividend is EUR 1,25 (was EUR 1,10) zal de komende jaren in contanten worden betaal. 40% wordt daar voor vrijgehouden en de rest voor interne financieringen etc.
Vopak wil in 2012 naar een resultaat van EUR 625 tot 700 miljoen toe.
De sfeer is goed binnen het team en de "geest" van v.d. Driest speelt in het buitenland nog steeds ‘n rol van betekenis en daar profiteert Vopak nog steeds van. De heer Carel v.d. Driest is commissaris en zijn naam geeft de klanten nog veel vertrouwen en zekerheid.
Niet alleen tevredenheid bij de klanten, maar ook bij de aanwezige aandeelhouders was die er over de resultaten en beloning als dividend en verdubbeling van de koers van het aandeel Vopak.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL