Cijfers Oce en toekomst verwachting nader bekeken.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 06/04/2005 08:29
De cijfers van Oce gisteren vielen ons tegen en dat liet de beurs bij de opening ook zien. Als je de hele gang van zaken bij Oce nader bekijk, zijn er toch positieve lichtpunten. De grootste is, dat na verkoop van de lease portefeuille Oce een pot met geld heeft, schattingen zeggen 300-500 miljoen. Wel vallen de inkomsten van de Lease portefeuille weg en die moeten dan opgehangen worden. Daar is het management van Oce mee bezig, wel hadden wij wat meer "daadkracht" van dit management verwacht. Je strategie stippel je uit, maar moet je niet steeds moeten bijstellen in zo'n korte periode. Ook het overbrengen van productie naar de lage lonen landen gaat met onderbrekingen. Steeds weer wat meer naar die landen of het management moet de volledige plannen nog niet durven te presenteren!
Het bedrijfsresultaat ging van EUR 15,5 naar EUR 14,9, werd negatief beinvloed door o.a. ongunstige wisselkoersen (Oce dekt voor 9-12 maanden in) met EUR 7 miljoen, de lease inkomsten daalde met EUR 10,9 miljoen. De omzet echter steeg van EUR 603,3 naar 622,8 miljoen en dat was de meevaller. Door de sterke afzet van nieuwe producten o.a. van printsystemen, die autonoom met ca. 25% toenamen. De services en onderhoud daalde met ca. 5% en daar valt wel weer hoge marge op te behalen. Maar zei van Iperen, die gaan straks net als de verkoop van printsystemen weer omhoog. Ook gaan er dus weer arbeidsplaatsen in Venlo weg schattingen lopen uit van 300-400 mensen, die zullen als alles meezit niet met gedwongen ontslagen gepaard gaan. Dus geen extra afvloeiingskosten. Steeds meer zal de productie naar de lage loonlanden gaan en daar valt wat mee te verdienen (loonkosten). Alles bijelkaar gaat Oce ervan uit dat de winst lager is dan 2004 (was 78,1 miljoen) dit jaar.
Wij zien Oce als een overname kandidaat, want het management straalt niet die kracht uit, die je in dit stadium zou moet bezitten. Wat meer "flair" zou het management moeten uitstralen en bezitten, de markt is stroef en dan heb je die eigenschappen wel nodig.
Door de goede liquiditeit van Oce blijven wij voor de middel- en lange termijn positief voor dit aandeel, de hogere omzet bewijst dat er vraag is naar de producten van OCE.
En kwaliteit hebben deze producten wel van OCE.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL