Cijfers Oce derde kwartaal 2008

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 01/10/2008 07:30
Samenvatting
Océ behaalt over derde kwartaal € 16,8 miljoen genormaliseerd bedrijfsresultaat.

Hoofdpunten:
Totale omzet € 700,1 million [-1,5% autonoom, exclusief fax]
Genormaliseerd bedrijfsresultaat € 16,8 miljoen [ 2007: € 21,2 miljoen]
Eenmalige posten van € 28,0 miljoen leiden tot - € 11,2 miljoen bedrijfsresultaat
Uitvoering besparingsprogramma op schema
Aandeel kleur in de omzet stijgt naar 26% [2007: 20%]
Commentaar Rokus van Iperen, voorzitter Raad van Bestuur:
‘De huidige turbulentie in de wereldeconomie blijft onze omzetten en marges onder druk zetten. We spelen hierop in door onze klanten innovatieve produkten en diensten aan te bieden, onze bedrijfsvoering versneld te verbeteren en onze kosten blijvend aanzienlijk te verlagen. Ons besparingsprogramma zal in 2008 de kosten met € 80 miljoen verlagen en in 2009 met nog eens € 50 miljoen. Tot dusver hebben we als onderdeel hiervan dit boekjaar onze kosten met € 59 miljoen verlaagd.

In het derde kwartaal bleef onze omzet groeien in het kantoorsegment, de printroom, display graphics en business services. Dit is het resultaat van onze consistente strategie om onze productportefeuille te versterken en samen te werken met partners.

De financiële sector en de bouwsector gaan, zoals bekend, door een moeilijke periode. Deze ontwikkeling heeft een aanzienlijke invloed op de omzet van onze continuous feed printers en technische documentatie systemen en is daarmee de belangrijkste oorzaak van onze winstdaling.

Gedurende het kwartaal is het aandeel kleur in onze omzet snel gegroeid. We verkochten diverse Océ JetStream printers, met een waarde van meerdere miljoenen Euro’s per printer. Ook verkochten we veel andere kleurenprinters, waaronder de onlangs geïntroduceerde Océ ColorWave 600.

Het genormaliseerde bedrijfsresultaat in het derde kwartaal is positief. Als gevolg van eenmalige posten is het gerapporteerde bedrijfsresultaat negatief [- € 11,2 miljoen].

In de huidige turbulente economie onthouden wij ons van een vooruitzicht met betrekking tot het jaarresultaat. We zijn desondanks het vierde kwartaal van 2008 begonnen met een orderboek dat vergelijkbaar is met vorig jaar. We verwachten in het vierde kwartaal € 21 miljoen aan kosten te besparen. We verwachten een positieve vrije kasstroom voor het gehele boekjaar 2008 op basis van een sterke focus op verbetering van alle onderdelen van het werkkapitaal en de verwachte verkoop van finance lease vorderingen.'

Samenvatting derde kwartaal:
De totale omzet daalde autonoom met 1,5%, exclusief de fax business, die geen kernactiviteit is. De non-recurring omzet -uit de verkoop van printers en software- daalde met 2,7%, als gevolg van aanhoudend moeilijke marktomstandigheden in de financiële sector en de bouwsector. De recurring omzet, exclusief fax, daalde met 0,9%. In 2008 kocht Océ Intersoft, terwijl Arkwright en Océ Document Technologies werden verkocht. Exclusief deze transacties was de recurring omzet stabiel. De recurring omzet bestaat uit service en de verkoop van toners, inkten en media. Dit vertegenwoordigt circa 70% van de totale omzet. Een groeiend deel van de totale omzet, momenteel 26%, bestaat uit de omzet in kleur.

Het genormaliseerde bedrijfsresultaat, dat de operationele gang van zaken weergeeft, bedroeg € 16,8 miljoen [2007: € 21,2 miljoen], inclusief negatieve valuta-invloeden van € 6 miljoen. De eenmalige posten in dit kwartaal bedroegen in totaal € 28 miljoen, waarvan € 10,2 miljoen herstructureringskosten. Het overige deel hiervan hangt samen met de verkoop van de verlieslatende coating activiteiten van Arkwright: een boekverlies van € 4,6 miljoen en effecten van valuta-omreken-verschillen ter grootte van € 13,2 miljoen. Onder IFRS worden translatieresultaten op het vermogen van dochterondernemingen, genoteerd in niet Euro-valuta's, direct verantwoord in het eigen vermogen onder 'omrekenverschillen'. Bij verkoop van een dochteronderneming worden de cumulatieve omrekenverschillen gerealiseerd via de winst- en verliesrekening. Deze IFRS-verslaggevingsrichtlijn heeft geen invloed op het eigen vermogen of de cash flow.

De omzet uit continuous feed printers van de Strategische Business Unit Digital Document Systems [DDS] daalde als gevolg van de aanhoudende turbulentie in de financiële sector. DDS verhoogde zijn omzet in cutsheet printing door een voortgaande omzetgroei in de segmenten cutsheet printing, kantoor en printroom. Daardoor verbeterde DDS het genormaliseerde bedrijfsresultaat.

De omzet van de Strategische Business Unit Océ Business Services [OBS] bleef groeien. Het genormaliseerde bedrijfsresultaat daalde als gevolg van voortgaande investeringen in grote nieuwe contracten en minder activiteiten in de juridische dienstverlening in de Verenigde Staten.

De neergang in de bouwsector beïnvloedde de omzet in technische documentatie systemen en imaging supplies. De Strategische Business Unit Wide Format Printing Systems [WFPS] behaalde een omzetgroei in display graphics dankzij het succes van zijn product portfolio. Het genormaliseerde bedrijfsresultaat daalde als gevolg van lagere omzetten en opstart kosten voor de Océ ColorWave 600.

We zijn het vierde kwartaal van 2008 begonnen met een orderboek dat vergelijkbaar is met vorig jaar. We verwachten in het vierde kwartaal € 21 miljoen aan kosten te besparen. We verwachten een positieve vrije kasstroom voor het gehele boekjaar 2008 op basis van een sterke focus op verbetering van alle onderdelen van het werkkapitaal en de verwachte verkoop van finance lease vorderingen.

Interim dividend
For 2008 Océ will pay an interim dividend of € 0.15 per ordinary share outstanding [2007: € 0.15].
The ex-dividend date is October 2, 2008. The interim dividend will be payable in cash from October 21, 2008.

The proposal with respect to the final dividend will be announced in January together with the provisional results for the full financial year 2008.






Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL