Waarde stockdividend Nutreco Holding 1 op 68 aandelen en Verslag AVA

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 20/05/2005 08:39
Nutreco Holding N.V. deelt mee dat de hoogte van het stockdividend is vastgesteld.
Hierbij zal een verhouding gelden van 1 nieuw gewoon aandeel op 68 bestaande gewone aandelen. Gebaseerd op de slotkoers van 19 mei 2005 van EUR 26,55 vertegenwoordigt 1/68 gewoon aandeel een waarde van EUR 0,39 hetgeen gelijk is aan het bruto slotdividend in contanten van EUR 0,39 per gewoon aandeel.

De betaalbaarstelling van het slotdividend in contanten en levering van gewone aandelen zal plaatsvinden op 14 juni 2005.

Hier het verslag

Verslag van de AVA van Nutreco op 19 mei 2005
Om 14.30 uur opende de voorzitter R.Zwartendijk de vergadering van aandeelhouders Nutreco te Amsterdam. Nam de gebruikelijke zaken door en Nutreco had 12 mei als registratiedatum gekozen. Ook komen de notulen van de AVA op de website van Nutreco en zijn dan te belezen en reacties kunnen dan worden gegeven, inzake de weergave.
Aanwezig waren 185 personen die totaal 19.774.710 aandelen hebben gedeponeerd, bijna 50% van het totaal. Er kunnen dus rechtsgeldige besluiten worden genomen.
Later dit jaar zal er nog een BAVA van Nutreco komen over statutenwijzigingen.
Nutreco heeft het verslagjaar 2004 met een nettowinst van EUR 76,9 miljoen afgesloten. Dat is 37,3% hoger dan het nettoresultaat voor impairment van goodwill, concessies en niet geconsolideerde deelnemingen (inclusief belastingeffecten) van EUR 56 miljoen over 2003.
In het resultaat zit ook een boekwinst van EUR 20,5 miljoen uit hoofde van de verkoop van de varkensvleesactiviteiten van Nutreco (Hendrix Meat Group).
Daarna deed de heer L.Ligthart een verslag over de Audit Committee en de heer J/M. de Jong volgde met een verslag van zaken over Remuneration Committee. Vorig jaar was deze Committee voor het eerst en toen zijn de zaken als, salarissen, bonussen en opties van de Raad van Bestuur bekeken.Ook komen er aanpassingen over de verschillende “peer” groepen, dat bedrijven warmee Nutreco werd vergeleken er niet meer zijn of onder een andere naam.
Daarna gaf de heer W. Dekker een heldere en duidelijke uitleg over het afgelopen jaar, de strategie (hernieuwde) kwam goed en uitgebreid aan de orde, het paln voor “rebalancing for Growth” werd verder uit de doeken gedaan en de verhouding tegenover het belang 75% in het Noorse Stolt-Nielsen werd nader toegelicht. Deze is actief geworden per 29 april 2005 en Nutreco heeft daar EUR481 miljoen zelf ingestopt (Marine Harvest) zonder goodwill overgedragen etc. Daarna is er een opwaardering geweest van verschillende posten en kwam het totaal uit op 550 tot 600 miljoen aan werkelijke waarde. Daarvoor heeft Nutreco 75% van de aandelen in het nieuwe bedrijf gekregen.
Waar bestond dat uit wat Nutreco inbracht? O.a de levende haven, vissen, de fabrieken (gebouwen) de debiteuren en crediteuren en zo kwam men tot die bedragen.
Nutereco is in Spanje marktleider voor kipproducten en in Europa waren tegenvallende prijzen bij de Aqua-cultuur en gaat de kost voor de baat uit.
Er was een sterke kasstroom, zoals gewend bij Nutreco, de ratio’s verbeterden.
De ROACE bij dier- en visvoer was 15-30%, kweekvis –5 tpt15% en bij kip- en varkensvlees 0 tot 25%
Zoals gezegd, Hendrix Meat Group werd verkocht met een bokwinst van EUR 20,5 miljoen en de Joint Venture van Marine Harvest is 75%, maar die zal t.z.t. worden verkleind, eventueel met een naar de beurs brengen geheel of gedeeltelijk.
Er is regelmatig op internationaal gebied overleg over de zalm problematiek en de kabeljauwkweek staat op stapel, daar willen wij voorkomen dat wij allen met dezelfde problemen komen te zitten als bij de Zalm.
Er is voor Nutreco groei te realiseren in de dier- en visvoer, want de markt is ca. 150 miljard groot en er is een jaarlijkse groei van 1-2%. Nutreco is hier de 6e speler in de wereldmarkt. Er zijn dus volop kansen onder de huidige sterke positie. Ook de Aquacultuur geeft groei kansen en er wordt aandacht besteed aan de duurzaamheid.
De herschikking levert het volgende op: 2/3 komt straks uit de vlees en vis en 1/3 uit de ketens. Ook zullen er overnames gedaan worden, laatst nog in Japan (Kirin) met een omzet van ca. 20 miljoen. Ook is er een nieuw Kredietovereenkomst gesloten.
Er is dus een solide basis voor verdere groei bij Nutreco en daar besloten de heer Dekker zijn toelichting mee.
Jammer dat een tekort vragen kwamen over zijn uitleg. Daar lieten de aandeelhouders een groot “terrein” liggen en verzande men teveel in het herhalen van dezelfde vragen, Uitleg over de inbreng van Marine Harvest, het dividend en de duurzaamheid. Er braken wel eens zalmen uit en die zouden de “wilde zalmen” met “luis” besmeten. Ook heeft Nutroca veel onderzoeksgelden besteed aan bestrijding van ongedierte en andere zaken o.a. pcb’s. Maar de “nul” lijn is moeilijk te realiseren. De deelnemingen waren teveel en daar zou naar gekeken worden. De corporate governance zal nog meer uitgespit moeten worden vond de VEB. Het dividend was te laag, maar 2% rendement en er was verwatering door de keuze mogelijkheid. Waarom die keuze? Er wordt door ca. 50 tot 60% gebruik gemaakt van die keuze, dus is er vraag.
Wij van de redactie XEA.nl vonden de kwaliteit van de vragen matig en zouden het getal 5 geven. De uitleg was goed en duidelijk en de stemmingen leverde over de punten waar stemming voor nodig was, geen probleem op. De heet J. Vink (CSM) werd benoemd als commissaris.
De duur van de vergadering was teveel uitgelopen en om ca. 18.20 uur kon de voorzitter de vergadering sluiten.
Daarna werden de aanwezigen uitstekend verzocht en daar zou in de volgende vergadering wel eens een dankwoord voor mogen komen.

Het zichtbaar eigen vermogen bij Nutreco is p.a. EUR 15,78 en dat was EUR 14,02. Eind 2004 stonden ca. 34.081.000 aandelen uit.
Er is nog veel te doen voor en bij Nutreco en wij merkte aan de stemming onder de aanwezigen, dat ons advies van een verkoop de juiste is op deze koers van het aandeel, nu 26-27 euro.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL