Nutreco, Sterk momentum in alle segmenten houdt aan en leidt tot een record EBITA van EUR 103,6 miljoen; 23,9% hoger dan in H1 2011

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 26/07/2012 07:27
- Omzet van EUR 2.354,5 miljoen; een toename van 10,8% vergeleken met het eerste halfjaar 2011, waarvan 4,7% autonome volumegroei
- EBITA Diervoeding steeg met 22,2% en EBITA Visvoer met 24,6%
- Uitbreiding in Brazilië door vergroting van het belang in Fri-Ribe en overname van speciaalvoerbedrijf Bellman
- Uitstekende resultaten in China zowel in Diervoeding als in Visvoer; sterke groei in het in oktober 2011 overgenomen visvoerbedrijf Shihai
- Winst per aandeel uit 'continuing operations' steeg met 45,9%
- Verkoop van Hendrix afgerond, boekwinst van EUR 18,9 miljoen
- 2012 interim-dividend van EUR 0,60 (2011: EUR 0,50) in contanten of in aandelen
- Nieuwe samenstelling Raad van Bestuur vanaf augustus 2012

Vooruitzichten: In een onzeker klimaat en op basis van de huidige marktomstandigheden verwacht Nutreco een EBITA voor bijzondere posten voor het gehele jaar van circa EUR 260 miljoen ( 2011: EUR 231,6 miljoen)
Kerncijfers

(EUR x miljoen) H1 2012 H1 2011 D%
Omzet 2.354,5 2.124,5 10,8
EBITDA voor bijzondere posten uit 'continuing business' 131,9 109,9 20,0

EBITA
Diervoeding 73,1 59,8 22,2
Visvoer 44,0 35,3 24,6
Corporate -13,5 -11,5 17,4
EBITA voor bijzondere posten uit 'continuing operations' 103,6 83,6 23,9
Winst na belastingen uit 'continuing operations' 62,6 42,7 46,6
Winst na belastingen uit 'discontinued operations' 19,6 2,2
Winst over het boekjaar 82,2 44,9 83,1
Gewone winst per aandeel uit 'continuing operations' (EUR) 1,78 1,22 45,9
Dividend per gewoon aandeel (EUR) 0,60 0,50 20,0

Wout Dekker, CEO Nutreco:
"Dit is de laatste keer dat ik als CEO de resultaten van Nutreco presenteer. Het doet me dan ook bijzonder genoegen om voor het eerste halfjaar 2012 een record EBITA van EUR 103,6 miljoen te rapporteren. Dat is de eerste keer dat we EUR 100 miljoen overschrijden. Ook ben ik verheugd te kunnen zeggen dat zowel Diervoeding en Visvoer aan het succes hebben bijgedragen en dat alle bedrijfssegmenten beter hebben gepresteerd dan in dezelfde periode vorig jaar."

"Zoals in 2008 zien we ook nu weer dat het precaire evenwicht tussen aanbod en vraag naar landbouwgrondstoffen een zeer sterke impact heeft op de prijzen. De stijgende grondstofprijzen zijn van invloed op de productiekosten van de veehouders. Dit is een belangrijke reden waarom Nutreco voortdurend in R&D investeert en op zoek is naar alternatieve en minder dure grondstoffen waarmee tevens de efficiency van voersamenstellingen kan worden verbeterd."

"Tegen deze achtergrond verbeterden de resultaten van Premix en speciaalvoer ten opzichte van dezelfde periode in 2011. Er is belangrijke voortgang geboekt in het opzetten van de zogeheten Application and Solution Centers (ASCs) voor Europa (Nederland) en Noord-Amerika (Canada). De ASCs bundelen Nutreco's kennis over voeding, technische kennis en innovatieve kracht om nog beter te kunnen voldoen aan de behoeften van de klant. Samen met meer doelgerichte 'Go-to-market'-strategieën stelt dit Nutreco in staat om klanten in bestaande en nieuwe regio's snel en doelmatig innovaties te bieden. Op het Iberische schiereiland profiteerden de mengvoer- en vleesactiviteiten in deze moeilijke economische omstandigheden van hun positie als marktleider. In het eerste halfjaar hebben we een verschuiving gezien in onze portfolio naar groeiregio's en groeisegmenten en hebben we de verkoop van Hendrix afgerond. Daarnaast breidde Nutreco haar activiteiten in Brazilië uit door het belang in Nutreco Fri-Ribe tot 97% te vergroten en door de overname van Bellman Nutriçao Animal, een Braziliaanse leverancier en producent van boerderijmineralen en concentraten voor rundvee. In Rusland vordert de bouw van de nieuwe fabriek voor voer voor jonge dieren, concentraten en premixen. De fabriek zal in Q4 2012 in gebruik worden genomen."

"In het eerste halfjaar was er een sterke volumegroei van Visvoer, vooral voor zalm. Daarbij nam het aandeel van garnalenvoer verder toe door de bijdrage van de in oktober 2011 overgenomen voeronderneming Shihai in China. Om de activiteiten in Azië te ondersteunen zet het Aquaculture Research Centre van Skretting een onderzoekscentrum op dichtbij deze fabriek. De enorme mogelijkheden voor wereldwijde groei van aquacultuur, vooral in Azië, was een van de belangrijkste thema's tijdens de door Nutreco georganiseerde AquaVision-conferentie 2012. De meer dan 400 afgevaardigden uit 33 landen hoorden de belangrijkste spreker van de conferentie, Kofi Annan, verklaren dat aquacultuur een enorm potentieel heeft om de honger in de wereld te reduceren, met name in Afrika. Hij complimenteerde de industrie voor haar focus op het verbeteren van de productiviteit en duurzaamheid en zei: "Ik vraag u niet van koers te veranderen, maar vraag u om de vooruitgang te versnellen". De conferentie ging ook over innovaties en de aanpak van de uitdagingen waarmee de sector wordt geconfronteerd. Een voorbeeld van zo'n innovatie is het MicroBalance(TM)-concept van Nutreco's bedrijfsonderdeel Skretting, dat bijdraagt aan het duurzamer maken van de aquacultuur."

"De resultaten en bedrijfsontwikkelingen in het eerste halfjaar laten zien dat Nutreco op schema ligt bij de uitvoering van de strategie 'Ambition 2016 - driving sustainable growth'. Daarbij zijn wij er in geslaagd een onderhandse lening te plaatsen van USD 250 miljoen om de kapitaalstructuur verder te diversifiëren en de looptijd van ons schuldenprofiel te verlengen om onze strategische doelen te ondersteunen."

"Per 1 augustus draag ik mijn functie als Chief Executive Officer van Nutreco over aan Knut Nesse. Viggo Halseth wordt Chief Operating Officer Aquaculture en is benoemd in de Raad van Bestuur van Nutreco. Hierdoor ontstaat een sterke Raad van Bestuur, bestaande uit Knut Nesse (CEO), Gosse Boon (CFO), Jerry Vergeer (COO Agriculture) en Viggo Halseth (COO Aquaculture). Beide COO's beschikken over een jarenlange ervaring in hun respectievelijke sectoren. Ik ben er van overtuigd dat de nieuwe Raad van Bestuur het commitment en de competentie heeft om de strategie succesvol te realiseren."
Vooruitzichten
De sterke resultaten in het eerste halfjaar geven vertrouwen voor de resultaten voor het gehele jaar 2012. In een onzeker klimaat en op basis van de huidige conjunctuur verwacht Nutreco dat de EBITA voor het gehele jaar voor bijzondere posten circa EUR 260 miljoen zal zijn (2011: EUR 231,6 miljoen). Historisch gezien wordt door Nutreco het meeste resultaat in de tweede helft van het jaar gerealiseerd door seizoensinvloeden in Visvoer.

Agenda 2012

Ontwikkelen van assortiment innovatieve voeroplossingen met een hogere marge
Focus op segmenten Premix en speciaalvoer en Visvoer
Continueren van operational excellence in volwassen markten
Groeien in regio's Latijns-Amerika, Rusland, China en Zuidoost-Azië
Start realisatie van acties uit Nutreco's Sustainability Vision 2020
Kalender 2012:
18 oktober: Trading update derde kwartaal

Ambition 2016
Nutreco's 'Ambition 2016 - driving sustainable growth' streeft naar groei en rendementsverbetering door de ontwikkeling en productie van innovatieve en duurzame voeroplossingen voor haar afnemers en zal naar verwachting resulteren in een EBITA van EUR 400 miljoen in 2016. Nutreco richt zich met name op voeroplossingen met een hogere marge, zoals premixen, speciaalvoer en visvoer en uitbreiding in en naar de groeiregio's Latijns-Amerika, Rusland, China en Zuidoost-Azië, waar zowel de productie als de consumptie van voedingsproducten op basis van dierlijke eiwitten het meest zullen toenemen.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL