Nutreco, Solide resultaten in een volatiel jaar; bedrijfsresultaat (EBITA) stijgt 14,7% tot EUR 182 miljoen

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 12/02/2009 07:24
- Omzet stijgt 22,9% tot EUR 4,9 miljard met uitstekende resultaten in premixen en speciaalvoer
- Spreiding van activiteiten en strategische richting levert stabiliteit in moeilijke omstandigheden
- Verdubbeling van de 2006 EBITA tot EUR 230 miljoen, gezien de huidige omstandigheden naar verwachting haalbaar in 2010-2012
- Winst na belasting daalt met 6,6% door hogere financieringslasten en belastingdruk
- Gezonde balans en goede kapitaalstructuur
- Dividend voorstel van EUR 1,43 per aandeel; pay-out ratio 45%

Kerncijfers
(EUR x miljoen) 2008 2007 Verschil
Omzet uit 'continuing operations' 4.943,1 4.021,1 22,9%
Bedrijfsresultaat vóór bijzondere posten en amortisatie (EBITA)
182,1 158,8 14,7%
Bedrijfsresultaat uit 'continuing operations' (EBIT) 172,1 149,0 15,5%
Winst na belasting uit 'continuing operations' 105,8 113,3 -6,6%

Gewone winst per aandeel uit 'continuing operations' (EUR) 3,02 3,24 -6,8%

Slotdividend per gewoon aandeel (EUR) 1,03 1,29
Interim dividend per gewoon aandeel (EUR) 0,40 0,35
Dividend per gewoon aandeel (EUR) 1,43 1,64 -12,8%

Solide financiële resultaten in 2008
Wout Dekker, CEO van Nutreco: "Nutreco heeft een goed resultaat behaald en we hebben onze omzet verhoogd tot bijna EUR 5 miljard. Deze toename was voornamelijk te danken aan hogere grondstofprijzen, alsmede de bijdrage van acquisities in 2007 en 2008. Deze ontwikkeling wordt ondersteund door ons solide business model dat gebaseerd is op onze strategische keuzes in de afgelopen jaren. In onze premix- en speciaalvoeractiviteiten werden in 2008 recordresultaten gerealiseerd dankzij een succesvolle integratie van de geacquireerde premixactiviteiten van BASF, uitstekende grondstofposities en autonome groei bij speciaalvoer. Onze visvoeractiviteiten worden getroffen door een tijdelijk lagere vraag naar visvoer in Chili. Onze klanten, de Chileense viskwekerijen, moesten hun activiteiten inkrimpen als gevolg van een uitbraak van ISA-virus. Dit had in 2008 een effect op de door Nutreco geleverde visvoervolumes en dat zal ook in 2009 het geval zijn. De Spaanse vleesactiviteiten rapporteerden teleurstellende resultaten als gevolg van hoge grondstofprijzen die niet aan onze afnemers konden worden doorberekend en een verschuiving bij consumenten naar goedkopere producten als gevolg van de economische crisis in Spanje."

Van wereldwijde voedselcrisis tot vrees voor wereldwijde recessie
"2008 was om meer dan één reden een turbulent jaar. In het begin van het jaar was er schaarste aan grondstoffen. De grondstofprijzen waren hoog en stegen als gevolg van de toenemende vraag vanuit de opkomende markten en door de toenemende vraag voor de productie van biobrandstoffen. Medio 2008 werden we geconfronteerd met ongekend sterke volatiliteit en een daling in grondstofprijzen."

EBITA van EUR 230 miljoen blijft de belangrijkste financiële doelstelling op middellange termijn
"Nutreco blijft zich richten op de versterking van de activiteiten op het gebied van diervoeding en visvoer door autonome groei en acquisities. Hierbij richten we ons met name op additieven voor diervoeding. Met onze sterke balans en marktposities, zijn wij goed gepositioneerd voor deze moeilijke tijden. Verdubbeling van de EBITA van 2006 tot EUR 230 miljoen blijft de belangrijkste financiële doelstelling op middellange termijn. Door de onzekerheden in de wereldwijde economie zijn wij voorzichtig in het gebruik van onze financiële ruimte. Dit zou tot een vertraging kunnen leiden van het tempo waarin wij nieuwe bedrijven overnemen. Er zijn ook meer onzekerheden ten aanzien van de autonome groei. Gezien de huidige omstandigheden hebben wij de termijn om naar een EBITA van EUR 230 miljoen te komen, verlengd tot 2010-2012."

Kennis en technologie zijn essentieel voor duurzame voedselvoorziening
"Innovatie, ondersteund door wetenschap en technologie, is cruciaal voor de toekomstige voedselvoorziening. Door de toenemende vraag naar diervoer en voeding en de steeds complexer en volatieler wordende grondstofmarkt, zijn nutritionele kennis, alternatieve ingrediënten en duurzame voerproductie van essentieel belang geworden. Additieven, zoals enzymen, anti-oxidanten en organische zuren kunnen het gebruik van bijproducten van de voedings- en biobrandstofindustrie in diervoeding zelfs stimuleren. Dit leidt tot een grotere efficiency bij de voedselproductie, betere gezondheid voor dieren en minder negatieve gevolgen voor het milieu. Deze dynamische omgeving vereist veel expertise van grondstoffen, voersamenstelling en feed-to-food safety. Nutreco is met haar kennis en innovatief vermogen goed in staat om hierop in te spelen."





Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL