Nutreco, Uitstekende resultaten in 2007 en integratie acquisities op schema

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 14/02/2008 07:05
- Omzetstijging 33% tot boven EUR 4 miljard met sterke autonome groei in alle bedrijfsonderdelen
- 32% hoger bedrijfsresultaat uit 'continuing operations' (EBIT)
- Integratie BASF premix-activiteiten en Maple Leaf Animal Nutrition op schema
- 'Nutreco Sourcing Initiative' geïmplementeerd en gestart in 2007
- Kapitaalstructuur geoptimaliseerd met acquisities van EUR 392 miljoen en kapitaalterugbetaling van EUR 171 miljoen
- De progressie in 2007 bevestigt dat Nutreco haar doelstelling om de 2006 EBITA in 2010 te verdubbelen kan realiseren

Kerncijfers (EUR x miljoen).
2007 2006 Verschil
Omzet uit 'continuing operations'¹ 4.021,1 3.031,3 32,7%
Bedrijfsresultaat uit 'continuing operations' (EBIT) 149,0 113,3 31,5%
Winst na belasting uit 'continuing operations' 113,3 105,3 7,6%
Gewone winst per aandeel uit 'continuing operations' (EUR) 3,24 3,05 6,2%

Slotdividend per gewoon aandeel 1,29 1,30
Interim dividend per gewoon aandeel 0,35 0,30
Dividend per gewoon aandeel 1,64 1,60
Kapitaaluitkering en superdividend 5,00 9,00
Totale uitkering aan aandeelhouders 6,64 10,60

Concentratie op groei
Wout Dekker, CEO van Nutreco: "Voor Nutreco was 2007 in verschillende opzichten een uitstekend jaar. Wij zijn er in geslaagd de tweede fase van ons strategische plan 'Rebalancing for Growth' met succes af te ronden. De autonome groei en de bijdrage van belangrijke strategische acquisities in diervoeding maakten het mogelijk opnieuw een mijlpaal te bereiken in de geschiedenis van Nutreco met een omzet van meer dan EUR 4 miljard. Wij zijn trots op de resultaten van zowel diervoeding als visvoer. Naast de acquisities in 2007 optimaliseerde Nutreco de balans verder door EUR 5 per aandeel aan de aandeelhouders terug te betalen. Nutreco heeft een sterke balans en zal de financiële ruimte gebruiken om de autonome groei en investeringen te stimuleren en om bedrijven over te nemen op het gebied van speciaalvoer en visvoer".

Het jaar van 'Agflation'
"In 2007 was er sprake van recordprijzen voor grondstoffen en verwacht wordt dat deze prijzen in de komende jaren zullen blijven stijgen. Het netto productietekort van deze grondstoffen van 3-5% van vorig jaar betekent een breuk met het verleden en hoogstwaarschijnlijk komt er een eind aan een decennialange periode waarin de voedselprijzen daalden. De wereld moet omgaan met een beperkte of zelfs dalende beschikbaarheid van grond, water en bodemkwaliteit om agrarische producten voort te brengen. De voedingsindustrie zal expanderen als gevolg van de toenemende welvaart in de opkomende economieën, verstedelijking en een gestaag groeiende wereldbevolking.

Deze dynamische omgeving vereist een hoog niveau van expertise op het gebied van grondstoffeninkoop, voersamenstelling en veiligheid bij de productie, teneinde oplossingen te kunnen bieden voor de problemen die voor ons liggen. De specifieke kennis van diervoeding en de toepassing daarvan is de kerncompetentie van Nutreco. Met onze ervaring en R&D van wereldniveau zijn we goed gepositioneerd om gebruik te maken van de groeikansen in diervoeding en visvoer".

Nutreco goed op schema om doelstellingen voor 2010 te realiseren
"Wij zijn tevreden met de groei in 2007 van onze activiteiten op het gebied van diervoeding en visvoer. De nieuw verworven activiteiten, de premixen van BASF en Maple Leaf Animal Nutrition, nu genaamd Nutreco Canada, hebben zich goed ontwikkeld en de integratie van beide ligt op schema. Wij zijn bezig de productieprocessen te optimaliseren, de R&D-activiteiten worden aan elkaar gekoppeld en de IT-systemen worden geharmoniseerd. Nieuwe fabrieken of uitbreidingen staan op stapel in verband met de verwachte autonome groei. In 2007 is een organisatie opgezet voor het "Nutreco Sourcing Initiative" (NSI), om de wereldwijde inkoop van grondstoffen en diensten te verbeteren. Wij stellen ons ten doel dat NSI vanaf 2009 tot een jaarlijkse besparing van EUR 25 miljoen leidt. In de afgelopen twaalf maanden is belangrijke vooruitgang geboekt en wij verwachten dat NSI in 2008 al tot een besparing van EUR 10 miljoen zal leiden. De vooruitgang die we in 2007 hebben gerealiseerd, toont aan dat Nutreco op de goede weg is om de doelstelling voor 2010 te realiseren, te weten een verdubbeling van de EBITA ten opzichte van 2006 tot EUR 230 miljoen".




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL