Imtech: aanzienlijke versterking in Finland door overname EMC Talotekniikka

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 18/12/2012 07:36
Gouda - Imtech N.V. (IM-AE, technische dienstverlening in en buiten Europa) maakt bekend dat het de Finse technische dienstverlener EMC Talotekniikka Oy overneemt. Met 580 medewerkers realiseert deze onderneming verwachte opbrengsten van ruim 100 miljoen euro op jaarbasis. De overnameprijs is in lijn met eerdere acquisities van Imtech in Finland en wordt in contanten voldaan De overname draagt direct bij aan de winst per aandeel. Met de overname versterkt Imtech haar positie in Finland aanzienlijk.

René van der Bruggen, CEO Imtech: 'In het kader van onze groeistrategie 2015 willen we in de Nordic (Zweden, Noorwegen en Finland) aanzienlijk groeien. In 2011 bedroegen de opbrengsten hier bijna 700 miljoen euro. Voor 2015 streven we in deze regio naar circa 1 miljard euro opbrengsten, te bereiken door een combinatie van autonome groei en aanvullende acquisities. De overname van EMC Talotekniikka past prima in dit groeiscenario, ook al omdat onze positie in Finland tot op heden beperkt was. Het nieuwe Imtech-bedrijf is klaar voor een volgende groeifase. Op basis van het marktpotentieel in Finland, de specifieke kracht van EMC Talotekniikka, de financiële zekerheid en continuïteit van Imtech, evenals het aanwezige cross-selling potentieel wordt hier de komende jaren een aanzienlijke groei verwacht.'

Profiel EMC Talotekniikka
EMC Talotekniikka is ontstaan in 2007 door bundeling van vier middelgrote technische dienstverleners, die deels zijn opgericht in 1925. In 2007 heeft Vaaka Partners Oy, een Finse private equity bedrijf, een belangrijk deel van de aandelen verworven. De overige aandelen zijn in het bezit van het management, Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera and Suomen Teollisuussijoitus Oy. Er zijn meerdere acquisities gedaan om de positie te versterken, zowel geografisch, technisch (bijvoorbeeld energie, gebouwautomatisering) als op het gebied van projectmanagement en consultancy. De sterke positie en aanzienlijke groei van de onderneming zijn het resultaat van zowel autonome groei als acquisities.

EMC Talotekniikka is een top-5 speler in de markt van technische dienstverlening met landelijke dekking en 11 vestigingen vanuit drie regio's in het noorden, midden en zuiden van Finland. Er zijn vier business units: Building Systems, Technical Services, Pipeline Renovation en Products & Prefabrication. Er worden multidisciplinaire technische projecten - de combinatie van onder meer elektrotechniek, energie, lucht, klimaat, airconditioning, security, telecommunicatie - uitgevoerd in de markten van gebouwen en industrie, in zowel nieuwbouw als onderhoud en beheer, inclusief technische services. Er is sprake van goede posities in de segmenten (overheids)gebouwen, retail, onderwijs, zorg, recreatie, energie, mijnbouw, zware en lichte industrie. EMC Talotekniikka is daarnaast gespecialiseerd in projectmanagement, energie-oplossingen en gebouwautomatisering.

In Finland is sprake van een specifiek stimuleringsprogramma voor (technische en energetische) renovatie van oudere appartementencomplexen. EMC Talotekniikka is hierin één van de sterkste spelers met tientallen grote(re) projecten per jaar. Voor deze projecten is de prefabricage-oplossing Silotek® bedacht, die in eigen beheer wordt geproduceerd. Dit is een energiezuinig, multifunctioneel leidingsysteem voor water, verwarming en elektriciteit en andere media. Silotek® is innovatief, behoeft weinig ruimte, voldoet aan de hoogste (brand)veiligheidseisen en kan makkelijk worden geïnstalleerd.

Voor een grote groep klanten acteert de onderneming als vaste technologie- of onderhoudspartner, bijvoorbeeld Varma, Sponda, Etera en Ovenia. Daarnaast geldt een goede spreiding van activiteiten: technisch, in marktsegmenten, projectomvang en geografie.

Klaar voor de volgende groeifase
EMC Talotekniikka is klaar voor de volgende groeifase. De onderneming is gezond, goed georganiseerd en het management, dat na overname aanblijft, beschikt over een gezonde ambitie. Hiervoor biedt overname door Imtech een perfecte springplank. De markt en de bereikte marktposities bieden solide aanknopingspunten voor verdere groei. Er zijn diverse grote investeringsprojecten op de middellange termijn aanwezig. Het stimuleringsprogramma voor renovatie van oudere appartementencomplexen vertoont aanzienlijke investeringsimpulsen. Daarnaast is de klantenscope hier verbreedt van woningcorporaties naar particuliere appartementenverenigingen. Extra groeimarkten zijn recent geopende mijnen voor staal, nikkel en goud in het noorden van Finland en de positie in de regio Helsinki, die verder uitgebreid kan worden.

Cross-selling potentie
Vanuit haar sterke positie in Zweden, Noorwegen en Finland kan Imtech EMC Talotekniikka verdere groeipotentie bieden, vooral door cross-selling binnen specifieke technische competenties als energie, complexe energie-infrastructuren, groene (LEED/BREEAM) gebouwen, care & cure, biomassa en specifieke industriële elektrotechnische competenties. Breder binnen het Imtech-portfolio liggen er kansen in de Finse markten van power plants, decentrale energievoorzieningen, water en afvalwaterbehandeling, waste-to-energy, etc.

Imtech in Finland
Imtech beschikte al over posities in de industrie in het midden van Finland en landelijk in de markt van traffic. In juli 2012 nam Imtech de technische dienstverleners SSR en Polar over (50 medewerkers, opbrengsten circa 15 miljoen euro op jaarbasis), waarmee zowel de industriële als trafficpositie verder werd versterkt. De overname van EMC Talotekniikka maakt de positie van Imtech in Finland nagenoeg compleet.

Goedkeuring mededingingsautoriteiten
De overname is onderhevig aan goedkeuring van de Finse mededingingsautoriteiten. Naar verwachting zal de overname begin 2013 zijn afgerond.

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL