Imtech versterkt en diversifieert lange termijn financieringsstructuur en Imtech versterkt positie in Finland

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 02/07/2012 07:46
Gouda - Royal Imtech N.V. (IM-AE, technische dienstverlening in en buiten Europa) kondigt aan dat het overeenstemming heeft bereikt over een 'private placement' van EUR 100 miljoen. De senior notes hebben een looptijd van 7 en 9 jaar.

Boudewijn Gerner, CFO Imtech: 'Ons financieel beleid is erop gericht om de financieringsstructuur van de onderneming verder te versterken en meer te diversifiëren. Ook het verlengen van de looptijd van de leningenportefeuille is onderdeel van het financieel beleid. In november 2011 deed Imtech haar eerste transactie in de 'private placement' markt door plaatsing van senior notes ter waarde van USD 300 miljoen in verschillende valuta's met looptijden van 5 tot 12 jaar.
Met deze tweede 'private placement' zet Imtech een volgende stap in de diversificatie van de lange termijn financiering. Tevens onderstreept deze overeenkomst het vertrouwen in de lange termijn strategie van Imtech.

Imtech heeft de opbrengsten gebruikt voor herfinanciering van bestaande schuld. De uitgifte bestond uit 2 tranches van elk EUR 50 miljoen met een looptijd van 7 respectievelijk 9 jaar. De senior notes zijn uitgeven door Imtech Capital B.V. en worden gegarandeerd door Royal Imtech N.V. Imtech Capital B.V. is een financieringsmaatschappij van Royal Imtech N.V.

Imtech versterkt positie in Finland
Gouda - Royal Imtech N.V. (IM-AE, technische dienstverlening in en buiten Europa) maakt bekend dat het in Finland haar positie versterkt door de overname van twee aan elkaar gerelateerde ondernemingen, te weten de technische dienstverleners SSR en Polar. Met in totaal 50 medewerkers realiseren beide bedrijven opbrengsten van circa 15 miljoen euro op jaarbasis. De overnameprijs bedraagt vijf keer de EBITA en wordt in contanten voldaan. De overname draagt direct bij aan de winst per aandeel. Met de overname versterkt Imtech haar positie in Finland op zowel de markt van traffic & infra als in de industriële markt.

René van der Bruggen, CEO Imtech: 'In Finland bezit Imtech op de trafficmarkt een sterke marktpositie. De overname van SSR maakt het mogelijk deze positie verder te versterken en uit te bouwen in de richting van de inframarkt. De overname van Polar versterkt de relatief bescheiden industriële positie. Samenwerking met bestaande Imtech-bedrijven zal leiden tot groei. Stap voor stap werken we zo aan het opbouwen van een sterke positie in Finland.'

Profiel SSR en Polar
Polar is in 1985 opgericht en SSR in 1972. In 1988 is SSR door Polar overgeno­men. Sinds die tijd werken beide bedrijven - ieder vanuit zijn eigen specialisatie, competenties en in hun eigen marktsegment - vanuit een gezamenlijke kantoorlocatie in Kemi, gelegen aan de noordzijde van de Botnische Golf. SSR bezit ook een vestiging in Loimaa, circa 100 km van Helsinki. Beide bedrijven maken vanuit efficiency-overwegingen gebruik van dezelfde ondersteunende back-office

SSR is actief in de trafficmarkt en in de markt van openbare verlichting. SSR onderscheidt zich door zijn totaaloplossingen en kenmerkt zich door een totaalaanpak op basis van ontwerp, engineering, installatie en onderhoud. In de trafficmarkt is SSR actief in segmenten als verkeerscontrollers, informatiesystemen, stedelijke verkeerssystemen, snelwegsystemen, automatische slagbomen, verkeersinstallaties en cameratechnologie. In de markt van openbare verlichting is SSR werkzaam in straatverlichting en verlichting van stadions en openbare terreinen. SSR werkt in geheel Finland. Tot de klantenkring behoren zowel de landelijke overheid als gemeenten, maar ook civiele aannemers als Destia en Skanska en in traffictechnologie gespecialiseerde private partijen als Eltel Networks.

Polar is gespecialiseerd in procesautomatisering in sectoren als infrastructuur, energie, mijnbouw, staal, houtverwerking en chemie. Ook Polar kenmerkt zich door een totaalaanpak voor ontwerp, engineering, installatie, testen, inbedrijfstelling en onderhoud. Polar werkt met een brede diversiteit aan automatiseringsoplossingen (procesautomatisering, PLC, SCADA) van meerdere leveranciers, hetgeen een onafhankelijke opstelling garandeert. Polar is actief in geheel Finland. Klanten zijn te vinden in zowel de publieke als private sector. Een groeimarkt wordt gevormd door recent geopende mijnen voor staal, nikkel en goud in Noord Finland.

Synergie
SSR en Imtech Traffic & Infra werken nu al samen in diverse Finse trafficprojecten, waaronder tunnels. In zowel de stedelijke trafficmarkt als op het gebied van snelwegsystemen zijn SSR en Imtech complementair. Hetzelfde geldt op het gebied van procesautomatisering. Vanuit met name Nederland kan via samenwerking de positie op de inframarkt verder worden uitgebouwd, bijvoorbeeld bij het managen van de complete openbare verlichting in steden en energiezuinige verlichting. Onder de vleugels van het financieel sterke Imtech kan een stap worden gezet door het integraal aanbieden van complete onderhoudstrajecten voor zowel traffic als openbare verlichting. Overheden kunnen hiermee hun exploitatie aanzienlijk verbeteren.

Ook bij Polar ligt er synergetische samenwerking in het verschiet op het gebied van procesautomatisering. Tevens kan er worden samengewerkt met bestaande industriële activiteiten van Imtech in Finland.

Samenwerking leidt tot verdere groei, zowel bij de over te nemen bedrijven als binnen het bestaande Imtech-portfolio.

Continuïteit
Doordat het volledige management aanblijft, is de continuïteit van beide ondernemingen gewaarborgd.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL