Imtech versterkt positie in de UK in energie, afvalwater, industriële procesautomatisering en ICT met de overname van Capula

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 31/05/2012 07:35
Gouda - Royal Imtech N.V. (IM-AE, technische dienstverlening in en buiten Europa) maakt bekend dat het de Engelse technische dienstverlener Capula overneemt. Met ruim 180 medewerkers realiseert deze onderneming opbrengsten van circa 40 miljoen pond op jaarbasis. De overnameprijs bedraagt circa vijf keer de EBITA en wordt in contanten voldaan. De overname draagt direct bij aan de winst per aandeel. Met de overname versterkt Imtech niet alleen haar positie op de energiemarkt, maar ook in de markten van (afval)water, industriële procesautomatisering en ICT. Door samenwerking met bestaande Imtech-divisies wordt een aanzienlijke verdere groei voorzien, zowel van Capula als binnen het bestaande portfolio.

René van der Bruggen, CEO Imtech: 'Capula vormt een perfecte match met de bestaande Imtech-organisatie. In de UK behoort Imtech met ruim 3.300 medewerkers inmiddels tot de grootste technische dienstverleners met activiteiten op het gebied van energie, (afval)waterbehandeling, gebouwen, industrie en ICT, inclusief technisch beheer en onderhoud. Met Capula zijn we in staat onze positie aanzienlijk te versterken in zowel de markten van energie als (afval)water, industriële procesautomatisering en ICT. Dit geeft een aanzienlijke 'boost' aan onze activiteiten, leidt tot cross-selling, verbreedt ons profiel en zal op termijn leiden tot aanzienlijke groei.'

Profiel Capula
Capula is opgericht in 1969. Het hoofdkantoor is gevestigd in Stone, in de regio Staffordshire in het midden van de UK. Daarnaast zijn er regionale vestigingen in Gloucester, Cumbria, Aldermaston en Aberdeen. Tevens zijn er kleine kantoren ('site offices') bij diverse klanten waar Capula langdurig actief is. Grotere klanten zijn onder meer: Drax, Alstom, National Grid, United Utilities, Areva, Thames Water, ABB, Scottish and Southern Energy, Yorkshire Water, British Energy, AMEC, Waste to Resources en Scottish Power. Capula beschikt over nagenoeg landelijke dekking in alle belangrijke economische regio's in de UK. De onderneming is thans voor 74% eigendom van Dunedin (private equity) en voor 26% eigendom van het management.

Capula biedt totale technische oplossingen op het gebied van procesautomatisering in voornamelijk de energiemarkt en de markt van energievoorzieningen. Het gaat hierbij om energiecentrales (zowel nucleaire centrales als watercentrales en duurzame energiecentrales), energiedistributie en energienetwerken. Maar de onderneming is ook actief in en rond complexe technische voorzieningen in de milieumarkt, de markt afvalwaterbehandeling en in de industriële olie- en gasmarkt (bijvoorbeeld op talloze boorplatformen in de Noordzee). In al deze hoog gespecialiseerde marktsegmenten beschikt Capula over (zeer) sterke marktposities. Capula is betrokken bij de energievoorziening van in totaal 30 miljoen inwoners in de UK.

Capula onderscheidt zich van concurrenten door een hoge mate van IT-integratie in haar oplossingen. Het gaat hierbij om geavanceerde controlesystemen (SCADA, PLC etc.) maar ook om real-time business intelligence, IT-performancesystemen en hightech telemetrie-oplossingen. Deze IT-gerelateerde oplossingen maken bedrijfsprocessen van klanten meetbaar en zijn voor hen essentieel voor een goede bedrijfsvoering. Tevens helpen deze competenties klanten aan strikte wetgeving met betrekking tot het meten en verlaging van de carbon footprint te voldoen. Hierdoor acteert Capula op hoog strategisch niveau bij klanten, hetgeen de toegevoegde waarde aanzienlijk vergroot en een onderscheidende 'life-cycle' focus mogelijk maakt. Dit leidt tot verdere schaalvergroting.

Capula kenmerkt zich door structurele innovatie en is een 'frontrunner' in toepassing van tal van nieuwe technologieën. Voorbeelden zijn: 'waste-to-energy', CO2-afvang en -opslag (CCS, 'Carbondioxide Capture and Storage'), power electronics, instrumentatie, biomassa en smart grids.

De onderneming is volledig gecertificeerd (ISO 14001, ISO 9001 [TickIT], CASS IEC 61508, ISO 90003 en OHSAS 18001, inclusief alle veiligheidscertificaten) en beschikt als geen ander over actuele referenties in relevante deelmarkten.

Samenwerking leidt tot sterke groei
Enerzijds versterkt Imtech met de overname aanzienlijk haar positie op zowel de energiemarkt, als de markten van afvalwaterbehandeling en industrie. Bovendien maken complementaire technische diensten cross-selling mogelijk. Anderzijds wordt de positie op de ICT-markt versterkt, vooral op het gebied van real-time business intelligence en IT-performance. Ook hier is sprake van cross-selling met bestaande IT-diensten. De financieel sterke vleugels van Imtech vormen een perfect 'klimaat' voor verdere groei van Capula. Tegelijkertijd zal ook het bestaand portfolio van de samenwerking met Capula een aanzienlijke groei-impuls ondervinden.

Continuïteit
Doordat het volledige management aanblijft, is de continuïteit van de onderneming gewaarborgd.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL