Imtech neemt AE Arma-Elektropanç over: sterke positie in Turkije, 'stepping stone' naar emerging markets

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 12/03/2012 07:30
Gouda - Imtech N.V. (IM-AE, technische dienstverlening in en buiten Europa) maakt bekend dat het de Turkse technische dienstverlener AE Arma-Elektropanç overneemt. Met ongeveer 1.200 medewerkers realiseert deze snelgroeiende onderneming opbrengsten van circa 90 miljoen euro op jaarbasis. Imtech neemt in eerste instantie 80 procent van de aandelen over en op termijn de resterende 20 procent. De initiële overnameprijs bedraagt circa vijf keer de EBITA en wordt in contanten voldaan. De overname draagt direct bij aan de winst per aandeel. Met de overname verkrijgt Imtech in Turkije een sterke positie. Tegelijkertijd wordt een 'stepping stone' naar emerging markets als het Midden-Oosten, Rusland en diverse voormalige Sovjet-republieken gecreëerd.

René van der Bruggen, CEO Imtech: 'Deze overname betekent een geweldige sprong voorwaarts voor Imtech. In onze groeistrategie 2015 (doelstelling: een opbrengstenniveau van 8 miljard euro), zetten we onder meer in op het opbouwen van sterke posities in voor Imtech nieuwe landen als Turkije. Met de overname van AE Arma-Elektropanç wordt hier invulling aan gegeven. Tegelijkertijd is er sprake realisatie van een 'stepping stone' naar emerging markets als het Midden-Oosten, Rusland en diverse voormalige Sovjet-republieken. Onder de financieel sterke vleugels van Imtech zal AE Arma-Elektropanç in staat zijn extra te groeien. Samenwerking in relatie tot specifieke technologische Imtech-competenties maakt op termijn additionele groei mogelijk. Ook behoren additionele overnames in deze landen, als een verlengstuk van de activiteiten van AE Arma-Elektropanç, tot de mogelijkheid. Met de overname creëren we extra groeipotentieel. Verdere internationalisering van onze activiteiten ligt in het verschiet.'

Profiel AE Arma-Elektropanç
AE Arma-Elektropanç (officiële naam AE Arma-Elektropanç Elektromekanik Sanayi Mühendislik ve Ticaret A.S.) is een top-3 speler in de markt van technische dienstverlening in Turkije. De onderneming is in 2001 ontstaan door een fusie tussen de al lang bestaande familiebedrijven Arma (opgericht in 1981, gespecialiseerd in werktuigbouw en elektrotechniek) en Elektropanç (opgericht in 1977, gespecialiseerd in elektrotechniek en elektronica). Dit maakte multidisciplinaire technische dienstverlening mogelijk, hetgeen ook een van het kenmerken van de Imtech-aanpak is. AE Arma-Elektropanç beheerst het volledige spectrum aan technische diensten, onder meer hoog- en laagspanning, energieopwekking, energiedistributie, communicatienetwerken, lucht- en klimaatoplossingen, sanitatie, waterbehandeling, sprinklervoorzieningen, brandalarmering, (brand)beveiliging etc. De multidisciplinaire technische aanpak heeft geleid tot een sterke groei.

De onderneming is naast activiteiten in eigen land in toenemende mate actief buiten Turkije. In het voetspoor van grote Turkse bouwbedrijven (bijvoorbeeld Ant Yapi Construction, Nurol, Baytur Construction en Koçak Construction) is een positie opgebouwd in emerging markets als het Midden-Oosten, Rusland en diverse voormalige Sovjet-republieken. Hier is een goede reputatie opgebouwd in het verzorgen van technische diensten in veelal grote, complexe en imponerende projecten. In de loop der tijd heeft het bedrijf tal van lokale relaties opgebouwd, bijvoorbeeld met de Russische ontwikkelaar LLC Rasen Stroy, Kontek Construction en Monotek Construction uit Rusland, alsmede Al Fattan MRCB Construction uit Dubai. Als technologiepartner van zowel Turkse bouwondernemingen en in toenemende mate ontwikkelaars en bouwers uit de genoemde emerging markets is AE Arma-Elektropanç in staat - op tijd en binnen budget - hoogwaardige kwaliteit te leveren. Optimale projectmanagementvaardigheden in combinatie met (lokale) capaciteit maakt het mogelijk als een betrouwbare partner te acteren.

De activiteiten zijn goed gespreid over marktsegmenten als commerciële gebouwen, hotels, luxe appartementencomplexen, overheidsgebouwen, winkelcentra, ziekenhuizen, toeristische voorzieningen, luchthavens en industrie. Enige voorbeelden van projecten in uitvoering zijn: het Radisson Blu hotel in Istanbul, het luxe appartementencomplex Ak-Asya Acibadem Residence in Istanbul, de 380 meter hoge Mercury City Tower in Moskou (170.000 m2, het hoogste gebouw in Europa en Rusland), het luxe officecenter White Garden in het centrum van Moskou. (een investering van AIC Lincoln), het luxueuze project Bab Al Qasr Hotel & Residence in Abu Dhabi (155.000 m2), een nieuw ziekenhuis in Noyabirsk in Rusland, terminals op de luchthavens Pulkova in Sint-Petersburg in Rusland en Baku Heydar Aliyev in Azerbaijan, evenals een nieuw gebouw voor de maritieme faculteit van de universiteit van Piri Reis in Turkije. Ook was AE Arma-Elektropanç verantwoordelijk voor alle elektrotechnische oplossingen in het onlangs geopende luxe appartementencomplex Anthill Residence (twee torens van bijna 200 meter hoog, 150.000 m2) in Istanbul en het torencomplex City of Capitals (320 meter hoog, 360.000 m2) in Moskou.

Het hoofdkantoor van AE Arma-Elektropanç is gevestigd in Istanbul in Turkije. Daarnaast zijn er vestigingen in Moskou (Rusland), Baku (Azerbaijan), Abu Dhabi en Dubai (Verenigde Arabische Emiraten), Beiroet (Libanon) en Doha (Qatar).

Spreiding over klanten, landen en marktsegmenten in een sterk groeiende marktomgeving leidt niet alleen tot talloze groeikansen, maar geeft de onderneming ook een goed beheersbaar risicoprofiel.

Extra groeipotentieel
De overname is voor Imtech aantrekkelijk. Onder de financieel sterke vleugels van Imtech is AE Arma-Elektropanç in een marktomgeving met een enorme potentie in staat versneld autonoom te groeien. Indien relevant kan de marktpositie met aanvullende acquisities op termijn worden versterkt. Uitwisseling van technologische Imtech-competenties als energietechnologie, afvalwaterbehandeling, datacentertechnologie, medische technologie en industriële automatisering kan in de nieuwe Imtech-landen tot een extra groeispurt leiden, ook al omdat nieuwe marktsegmenten kunnen worden betreden. Het management van AE Arma-Elektropanç blijft na overname aan, hetgeen de continuïteit waarborgt. Met deze nieuwe overname verkrijgt Imtech extra groeipotentieel.

De overname is onder voorbehoud van goedkeuring door de Turkse mededingingsautoriteit. Door deze overname neemt het aantal medewerkers van Imtech met 4% toe tot circa 28.600.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL