IHC wordt SBM Offshore en vooruitzichten zijn goed.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 07/04/2005 07:18
IHC Caland wordt SBM Offshore, SBM staat voor Single Buoy Moorings, die club zat in de olie en gas industrie. Breken met het verleden de scheepsbouw, die voor veel (gekost) geld de tent is uitgegaan.
De cijfers van SBM Offshore zullen gerapporteerd worden/blijven in USA dollars en de winst van 2004 werd gedrukt door de eenmalige last van USA$ 67,6 miljoen afstoting/afbouw scheepsbouwdivisie. Totale winst was USA$ 114,4 en er wordt voor dit jaar 2005 USA$ 125 verwacht. Die winst kwam uit 14 leasevloot eenheden in exploitatie per eind 2004, waaronder 11 FPSO's en 3 FSO. Deze zorgen voor een goede stijgende kasstroom. Er werd 1 eenheid uit de vaart genomen in 2004. In het tweede kwartaal zal echter de Sanha LPG FPSO in bedrijf komen en aan het einde van het jaar 2005 zal ook het Extended Well Test systeem voor Petronas Turkmenistan operationeel zijn. Totaal zal de groep dan het jaar 2005 uitgaan met 16 eenheden.
Het dividend zal USA$ 1,70 zijn en was USA$ 1,44 (2003), maar de gedaalde USA dollar zorgt voor compensatie en daardoor is het dividend hoger. Ook is er een keuze mogelijkheid, dus contant of nieuwe stukken.
Het eigen vermogen steeg, ondanks de genoemde afboeking op de scheepsbouw divisie, naar $747,8 (was 710,6). De rentedekking EBITA (ratio) was in 2004 6,1 en deze was in 2003 5,4.
Al deze cijfers geven een goede indruk en het aandeel trekt weer aan op de beurs en staat op EUR 53,70. Als wij dan kijken naar het rendement zit het te laag en dan mogen de vooruitzichten goed zijn en de deskundigheid van de nieuwe man, de heer D.H.Keller is uitstekend. Die indruk heeft hij in de loop der tijd op ons achter gelaten, toen wij (red.XEA.nl) hem hebben leren kennen. De heer Keller is van 1946 en daar wringt bij ons de schoen, de opvolging straks. Wij hebben dat ook gezien bij IHC met dhr. Bax, toen was de heer de Ruijter ook zo weer weg. In dit "vak" moet je geboren zijn. Nu lopen wij wel even vooruit, maar met je beleggingsbeslissingen, moet je alles goed meenemen. Wij komen al vanaf begin jaren tachtig bij IHC Caland op de AVA's en hebben ook weleens tussentijds contact, zodoende bekijken wij het bedrijf even anders. Hebben ook de moeilijke tijd meegemaakt.
SBM Offshore heeft een goede inkomsten bron, die geleidelijk stijgt en het management is uitstekend, de boekinghouding in USA dollars en dan geven de cijfers een ander beeld. Kijk naar Univar, ook in dollars. Hebben niet de omrekening van dollar naar euro, dus geen voor- of nadeel van de valuta's.
Wij vinden de prijs van het aandeel een juiste weerspiegeling van de prestaties, want er komt steeds meer concurrentie in de branche. Wel zijn die producten niet van die kwaliteit als van SBM, maar de concurrentie sleept zo af en toe toch orders weg voor de neus van SBM (IHC Caland). Zeker met deze (te hoge) olieprijs. Rente lasten nemen toe en de liquide middelen daalden van $167,3 naar $145,2 miljoen. Oorzaak; voortgaande investeringen en lagere winst.
Per saldo zien wij een goed bedrijf staan met voor de middellange termijn een goede toekomst, maar de dure olie lokt nieuwe vormen van energie uit.
Daarom blijven wij op houden staan en voor de prijs van het aandeel ruim EUR 53 (hefboomeffect) is voor de actieve belegger meer te verdienen.
Koers van de USA Dollar 31/12/2003 1,2614 en 31/12/2004 1,3592



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL