‘BIOPLASTIC GROEIT KOMENDE VIJF JAAR MET 400 %’

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 16/12/2014 13:05
Twee gerenommeerde instituten op het gebied van bioplastics voorspellen voor de komende vijf jaar een groei van meer dan 400 procent. De groeicijfers zijn afkomstig van de IFBB (Institute for Bioplastics and Biocomposites, Hannover) en het nova-Instituut (Hürth, Duitsland). François de Bie, voorzitter van European Bioplastics maakte dit bekend op de European Bioplastics Conference in Brussel.

De instituten voorspellen een groei van 1,6 miljoen ton in 2013 naar ongeveer 6,7 miljoen ton in 2018. Ze denken dat biobased PE en biobased PET (bijvoorbeeld PEF) het hardst gaan groeien de komende tijd. PLA, dat wordt gewonnen uit melkzuur, is waarschijnlijk de biologisch afbreekbare variant van plastic die het hardst zal gaan groeien. De groei van bioplastics komt niet alleen voort uit duurzamere verpakkingen, maar ook initiatieven om boodschappen tasjes milieuvriendelijker te maken en vernieuwde wetgeving en richtlijnen van de Europese Unie.

In 2018 zal de overgrote meerderheid, zo’n 75 procent, van alle bioplastics wordt geproduceerd in Azië (waar Corbion goed aanwezig is red. XEA.nl). Europa loopt in dat opzicht nog flink achter: slechts 8 procent van al het bioplastic zal hier geproduceerd worden. De kennisinstituten riepen Europa daarom op om vaart te maken met het investeren in bioplastic om voorop te lopen en nieuwe banen te creeëren.

Bron
Waar verpakkingsprofessionals elkaar ontmoeten

Want
VERPAKKINGEN HOOGSTE PRIORITEITSSCORE BIJ TERUGDRINGEN MICROPLASTICS.
Verpakkingen hebben de hoogste prioriteitsscore als het gaat om het terugdringen van microplastics. Dat staat in een nieuw rapport van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. In het rapport worden verschillende factoren die invloed hebben op de verspreiding van microplastics onder de loep genomen.

Het rapport is alleen gebaseerd op plastics met een petrochemische oorsprong. Dat betekent dat biobased kunststoffen niet zijn meegewogen.

In Nederland wordt 1.8 miljoen ton plastic omgezet. De verpakkingsindustrie is de grootste verbruiker van plastic: 39.4% van de totale hoeveelheid plastic komt van verpakkingen. 62.2% van het ingezamelde plastic afval bestaat uit verpakkingen.

WAT ZIJN MICROPLASTICS?
Microplastics zijn zeer kleine, nauwelijks voor het oog zichtbare deeltjes plastic die vrijkomen door het wereldwijde gebruik van plastic. Jaarlijks komt naar schatting 10 tot 20 miljoen ton plastic via verschillende routes in het milieu terecht. Dit plastic is een belangrijk bron voor het ontstaan van microplastics.

Om de verspreiding en creatie van microplastics te voorkomen zijn er verschillende maatregelen die genomen kunnen worden. Zo kan er gekeken worden naar de bron van de verspreiding, of verschillende punten op de verspreidingsroute.

Plastic kan vrijkomen tijdens productie, tijdens of na gebruik of bij op- en overslag tussen deze fasen.

Een groot deel van het ingezamelde plastic in Nederland wordt gerecycled (33%) of gebruikt voor energieopwekking (60%), de resterende 7% wordt gestort. Een belangrijke bron van plastic in het milieu is echter het niet ingezamelde afval; plastic dat achteloos wordt weggegooid of achtergelaten of dat is verwaaid bij inzamelpunten (onvoldoende capaciteit prullenbakken).

DE PRIORITEITSSCORE:
De prioriteitsscore geeft aan voor welke bronnen effectieve emissiereducerende maatregelen genomen kunnen of zouden moeten worden, bijvoorbeeld door het maken van afspraken met industrieën, het implementeren van productregels, of door publieksvoorlichting.

Verpakkingen krijgen een prioriteitsscore van 9,; de hoogste score van de verschillende factoren. Die prioriteitsscore is gebaseerd op de hoeveelheid van het afval, de mogelijkheden voor reductie en de aandacht in de maatschappij voor deze vorm van plastic afval. Verpakkingsmateriaal heeft de hoogste prioriteit, dankzij de grote hoeveelheden plastic waar het om gaat (62% van het ingezamelde plastic afval bestaat uit verpakkingsmateriaal), de technische mogelijkheden voor emissiereductie én het publieke bewustzijn en media-aandacht voor plastic afval.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL